Hva leter du etter?
Vangelis Light and shadow albumcover

Vangelis

17. mai 2022 gikk Evángelos Odysséas Papathanassiou, bedre kjent som Vangelis, bort.

17. mai 2022 feiret Norge den første nasjonaldagen siden 2019 som ble avviklet på normalt vis. Samme dag gikk Evángelos Odysséas Papathanassiou, bedre kjent som Vangelis bort.

Om Vangelis ikke er kjent blant folk flest, så er han et kjent navn innen filmmusikk – i tillegg til filmmusikken til Chariots of Fire som han vant Oscar for, har han blant annet skrevet filmmusikken til filmer som Blade Runner, Missing, 1492: Conquest of Paradise, Alexander og flere andre filmer, mange kjenner han også fra Carl Sagan sin TV-serie Cosmos.

Vangelis ble født den 29 mars 1943 i Agria på østkysten av Hellas, men han vokste opp i Aten. Han elsket musikk fra barndommen av, og var i stor grad selvlært som musiker. Han oppdaget jazz og rock i 12-årsalderen, begynte å spille i band fra han var 15, og fikk sitt første Hammond-orgel da han var 18.

Etter flere år som musiker i Hellas ville han flytte til London som 25-åring. Dette var i 1967, samme året som den greske militærjuntaen tok over makten, og Vangelis ble nektet innreise til Storbritannia, og slo seg ned i Paris i stedet. Året etterpå dannet han progrockbandet Aphrodite’s Child. Han var også aktiv som komponist for både filmer, TV-serier og teater.

Han fikk innreisetillatelse til Storbritannia i 1974 og flyttet endelig til London, hvor karrieren begynte virkelig å ta fart. Han var involvert i flere musikalske samarbeid resten av 70-tallet, blant annet duoen Jon and Vangelis med Yes-vokalisten Jon Anderson.

TV-serien Cosmos kom ut i 1980, og Vangelis sin atmosfæriske musikk fikk masse oppmerksomhet. Og etter dette har han produsert musikk over en lav sko, helt frem til sin død. I tillegg til nevnte filmer har han komponert soloalbum og musikk til mange forskjellige prosjekter. Musikken hans har vært brukt til OL, han komponerte den offisielle musikken til fotball-VM i 2002, han har komponert musikk for både NASA og ESA (Europas NASA) - Vangelis’ hovedsakelige elektroniske, tidvis ambiente, ofte symfoniske musikk står godt på egne ben, men har blitt brukt til å skape stemning i veldig mange sammenhenger langt utover filmer.

Vangelis gikk som sagt bort 17. mai 2022 på et sykehus i Paris i en alder av 79, og dødsårsaken ble oppgitt som hjertefeil.

Lån på Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙