Hva leter du etter?

Bokmål for 5.- 7. klasse

 Her finner dere samlingen vår av bøker på bokmål for mellomtrinnet. Når dere bestiller klassesett får dere like bøker til alle elevene. Dere kan selvfølgelig fremdeles bestille esker med forskjellige bøker så alle får noe å velge mellom.

Oppdatert april 2022

Aakeson, Kim Fupz: Morten og Mahdi (30 eks.) Morten og Mahdi er en prisvinnende tegneserie som i 10 historier forteller om guttene Morten og Mahdis vennskap og opplevelser. Forfatter og illustratør knytter på fineste vis humor og livets alvor sammen i de små fortellingene. Morten og Mahdi har ikke annet til felles enn at er like gamle, bor i samme bygård, spiller de samme spillene, synes de samme tingene er lættis, og har like store drømmer om å bli kule og rike. Morten og Mahdi har konstant svimlende ideer og forestillinger om hva de skal få til, og når alt enda en gang går i dass, reiser de seg bare opp igjen og legger nye planer. Skikkelig gøy og skikkelig drøyt, og mye å kjenne seg igjen i!

Almhjell, Tone: Vindeltorn (27 eks. + lydbok) Lin er sikker på at det er noe galt med det gamle huset familien hennes har leid. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket "Vindeltorn" dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver. Lin havner i et snødekt rike hvor alle døde dyr som en gang har elsket et barn bor. Lin blir gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Lin og Rufus må sammen finne den forsvunne Vinterfyrsten om de skal redde Sylver fra undergang. Men de er ikke de eneste som jakter på gutten denne natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrsten. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

Boyne, John: Gutten i den stripete pysjamasen (70 eks. + lydbok + DVD) Handlingen i denne romanen foregår under krigen i Berlin 1942. En dag Bruno kommer hjem fra skolen har faren pakket ned alle tingene hans. Faren har fått en ny og bedre jobb og de skal flytte langt vekk. De flytter til et sted som er omringet av høye gjerder som gjør det umulig å se de andre menneskene som bor på den andre siden. Ikke er det noen å leke med der heller. Bruno bestemmer seg for og utforske området, for han mener det må være mer å oppdage der enn det han har gjort til nå. På sin oppdagelsesferd møter han en annen gutt som har det helt annerledes en han selv. De to blir venner, men vennskapet mellom de to guttene får fatale konsekvenser. Fra 6. klasse.

Boyne, John: Gutten på toppen av fjellet (30 eks.) Da Pierrot blir foreldreløs, må han flytte fra hjemmet sitt i Paris for å begynne et nytt liv hos tante Beatrix. Beatrix jobber som hushjelp hos en velstående familie i et hus på toppen av de tyske fjellene. Men dette er ingen vanlig tid, for året er 1935 og andre verdenskrig nærmer seg. Og dette er intet vanlig hus, for dette er Berghof, huset til Adolf Hitler. Hitler tar seg snart av Pierrot, og gutten blir kastet inn i en stadig farligere verden av frykt, hemmeligheter og svik, en verden han kanskje aldri vil klare å unnslippe. Fortelling for mellomtrinnet.

Bjørnstad, Taran: Krokodilletyven (20 eks.) Odd er ikke særlig modig. Han er egentlig redd for veldig mye, som f.eks. hunder og ungdommer. Han er elendig i fotball og alltid den som blir valgt sist i gymmen. Men det aller verste er at han har så lett for å begynne å gråte, særlig når de andre erter han. Noe de gjør ganske ofte. En dag reiser klassen til Odd til Akvariet i Bergen. Der møter de reptilsjefen Rolf Lange, som har mange tatoveringer og ring i øret. Han håndterer krokodillene og slangene som om de skulle være kosedyr. Odd tenker at Rolf sikkert ikke er redd for noe, og får en ide. Dersom han skal bli tøff må han selvfølgelig ha en krokodille. Dette er en historie om hvorfor man av og til kan trenge en krokodille. Fortelling for mellomtrinnet.

Brady, Hana: Hanas koffert (25 eks.) En rørende historie fra virkeligheten om en ung, tsjekkisk jente og hva som skjedde med henne og familien da landet ble okkupert av tyskerne i 1939. Samtidig er det en fortelling om hvordan et japansk holocaustsenter greide å nøste opp historien 60 år etter, ut ifra en koffert fra Auschwitz, påskrevet Hana Brady 16. mai 1931, sammen med ordet «Waisenkind», tysk for foreldreløs. Skrevet av Karen Levine. Mellomtrinnet og oppover.

Brown, Alexander R. Kirkwood: Bzzz : Verdens minste bankran (30 eks.) Nr. 93 er en modig mygg-gutt i en familie på hundre barn. Han og de andre mygg-gutta driver dank og spiller biljard, mens mygg-jentene er ute og suger blod, for det er det nemlig bare jentene som gjør. En dag blir mygg-jentene lei, og gir klar beskjed til mygg-gutta at neste dag er det deres tur til å finne blod. På sin jakt etter blod og lettvinte løsninger, kommer gutta over noe som heter Blodbanken. Her er det flere etasjer med blodtanker, som de bare kan stjele. Men det er visst lettere sagt enn gjort. Her må alle være med å legge lure planer. Det er svart/hvitt illustrasjoner på alle oppslag, og en del av replikkene er lagt inn i illustrasjonene. Humor for småskoletrinnet. Alder: 6-11 år

Bødker, Benni: Sarin i Svoveldalen (Sarin 1, 30 eks.) Sarin vokser opp hos fosterforeldre, men rømmer for å finne sine biologiske foreldre. Det er mange farer som lurer underveis og hun møter blant annet den mystiske mannen Eldur på veien. Sammen kjemper de seg vei gjennom Svovelfolkets dal og til Keiserens by hvor Sarin møter nye utfordringer. Det blir en kamp mellom det gode og det onde. Dette er første bok i serien om Sarin, et fantasy eventyr for de yngste. "Mer å lese" er beregnet for dem som er ferdig med lettlestbøkene, men som enda ikke har nådd slukealderen. Bøkene har mange illustrasjoner, god typografi og spennende handling. Roman for småskole-/mellomtrinnet.

Dahl, Roald: Charlie og sjokoladefabrikken (26 eks. + lydbok + DVD) To ganger hver dag må Charlie Buckett passere den store, vidunderlige og berømte sjokoladefabrikken til Willy Wonka. Begjærlig suger den fattige gutten inn alle de gode luktene. Han har ikke råd til sjokolade. Men så forandres hverdagen, den dagen Charlie vinner en omvisning på Wonkas fabrikk.

Dahl, Roald: Den fantastiske Mikkel Rev (45 eks. + lydbok + DVD) De tre brødrene Bred, Bisk og Bønne får ikke ha kyllingene, endene, gjessene og eplevinen sin i fred. Det sørger Mikkel Rev for. Men nå skal han tas. Med spader, gravemaskiner, gevær og 108 mann settes alle krefter inn på å fange Mikkel. Men han lurer dem alle, graver underjordiske ganger og stjeler all den mat han trenger. Det vil si - Mikkel er et fredselskende vesen, og tar mat for å holde liv i seg og familien og vennen sine. 29 dyr er samlet rundt festbordet. En god historie, og boka har stor skrift og god avstand mellom linjene, noe som gjør den leservennlig.

Dahl, Roald: Dustene (29 eks.) Herr og fru Dust er to ufyselige duster. De bruker all sin tid på å plage hverandre, fuglene i hagen og herr Dusts fire sirkusaper. En dag legger Rulle-rask-fuglen og apen Klubbi-Klopp en plan for hvordan de skal bli kvitt dustene for godt. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Dahl, Roald: Georgs magiske medisin (29 eks + lydbok) Georgs bestemor er riktig ekkel, en usympatisk, kranglete, heks. En dag er hun spesielt ekkel mot Georg, og han får en ide: Han skal mikse en helt ny medisin som er så sterk og fantastisk og bitter at den enten vil gjøre henne frisk med det samme, eller få henne til å gå i lufta.. Illustrert av Quentin Blake. God, leselig skrift.

Dahl, Roald: Heksene (11 eks. + lydbok + DVD) I en fortelling fylt med skrekkblandet fryd får vi høre om den vesle gutten som kommer i klørne på selveste Storheksa og forvandles til mus. Av bestemor har han lært det meste om hekser, ikke minst hva som kjennetegner en heks. Dermed er han bedre forberedt enn de fleste, men da han forviller seg inn på heksenes årsmøte, er slaget tapt. Groteske innslag bidrar til å skape fremdrift og dramatikk, men humor og fantasi er de viktigste virkemidler. Hovedpersonen finner da også ut at den nye tilværelsen som mus egentlig ikke er så ille.

Dahl, Roald: Den magiske fingeren (45 eks.) Ei lita jente på åtte år har en magisk finger. Når noen foretar seg noe hun ikke setter pris på, begynner det straks å klø i fingeren hennes. Da skjer det underlige ting. Familien Gregg våkner en morgen med vinger i stedet for armer. Små som fugler må de fly ut for å hente mat. De må bygge seg reir i et tre og opplever en våt og trasig natt ute. Dagen før det rare skjer, hadde familien skutt på ender. Disse blir store som mennesker og flytter inn i huset til familien Gregg. De tar opp familiens interesse for jakt og retter geværene mot dem. De lover og ikke jakte mer, og igjen bytter familien og endene roller. Familien Cooper jakter fortsatt og da klør det i den magiske fingeren. Hva som skjer med dem må vi gjette oss til. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Dahl, Roald: Matilda (33 eks. + lydbok + DVD) Matilda er et lite vidunderbarn, født inn i en tåpelig familie. Når Matilda begynner på skolen får hun den unge, søte frøken Honey til klasseforstander, men overlæreren både ond og gal, og gjør skoledagen til en kamp på liv og død for både elever og lærere. I velkjent stil forteller Roald Dahl her en historie om dumme voksne og vettuge barn.

Dahl, Roald: SVK (29 eks.) Sophie er et modig lite barnehjemsbarn på 8 år, med tykke stålbriller og tjafsete hår. Midt på natta blir hun røvet av SVK, Store Vennlige Kjempe, og tatt med til Kjempeland. Der bor SVK sammen med 9 avskyelige kjemper som er 20 meter høye og spiser barn og voksne som nattmat hver eneste natt. Selv er han vegetarianer, og bruker natta til å blåse drømmer inn i soverommene til barn. Hver natt forsvinner mennesker over hele verden, både fordi de blir spist av kjemper, og fordi menneskene er den eneste dyrearten som dreper sine egne. Selv ikke kjempene utrydder hverandre. Sophie vil ikke finne seg i dette, og med hjelp av dronningen av England blir kjempene fanget, og fraktet til London. Sophie og SVK blir folkehelter, og SVK blir kongelig hoffdrømmeblåser og forfatter som skriver sin livshistorie, nemlig boka om Sophie og SVK. Dette er en spennende historie med humor og grøss, nifs, men med eventyrets lykkelige slutt der heltene belønnes og skurkene straffes. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Dybvig, Ingeborg: Det forsvunne manuskriptet (Bok 2. 27 stk.) Sammen med faren som er fotograf reiser den nysgjerrige Clara rundt om i verden. Faren har tatt bilder av et eldgammelt manuskript i biblioteket i Cambridge. Men etter at fotooppdraget er utført forsvinner manuskriptet sporløst. Faren får skylda og blir satt i fengsel. Clara må etterforske saken, selv om hun har lovet å holde seg borte fra mystiske ting. Hun kan ikke bare la faren bli sittende i fengsel heller. Clara er en detektiv som på actionfylt og troverdig vis ordner opp på en moderne måte. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Dybvig, Ingeborg: Forfulgt i London (Bok 5. 29 eks.) Det er påskeferie, og Clara er på ferie hos farmor og farfar i England, denne gangen sammen med venninnen Emilie. Da farmor brekker beinet, får jentene aller nådigst dra inn til London alene. De skal shoppe på Oxford Street. Men så ser de en mann bli slått ned, og når de forsøker å hjelpe ham, stikker han til dem en liten firkantet dings. «Dont go to the police,» hvisker han. Clara har lovet alle at hun ikke skal leke detektiv igjen. Så jentene skynder seg mot jernbanestasjonen, men det er jo ikke deres skyld at noe følger etter dem. 13 år gamle Clara har en tendens til å rote seg borti mysterier og forbrytelser. Clara er en detektiv som på actionfylt og troverdig vis ordner opp på en moderne måte. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Egeland, Tom: Katakombens hemmelighet (Bok 1. 30 eks.) 14 år gamle Robert blir med moren til Roma for å utforske en katakombe, en gammel gravplass. En kveld tar han seg ned i katakomben, alene, tror han. I hundrevis av år har munkene i Domini Canes-ordenen lett etter den hellige stjerne. Endelig er de på sporet. Jakten fører dem til Norge, og til Robert. Dette er en fortelling om livets, og dødens, største gåter, om gamle myter og mørke katakomber, og en intens jakt på Smykkevokterens hemmelighet. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Egner, Thorbjørn: Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (23 eks. ) Historien om dyrene i Hakkebakkeskogen kan med sine 45 år regnes med blant de største av norsk barnelitteraturs klassikere. Bokas tydelige budskap om at man bør være venner til tross for ulikheter vil alltid være aktuelt og ha appell. Både illustrasjonene og sangene er kjent for de fleste fra ulike sammenhenger.

Egner, Thorbjørn: Folk og røvere i Kardemommeby (15 eks.) Kardemomme er en nokså merkelig by, og det hender mye der som ikke hender andre steder. Det går esler og kameler i gatene for eksempel, og der kommer også ruslende en elefant eller to - nå og da. I byen bor gamle Tobias i et tårn, pølsemaker og trikkefører Syversen og barberer Sørensen. Remo og Tommy og tante Sofie og vesle Kamomilla. Og politimester Bastian som aldri har lyst til å arrestere noen. Og rett utenfor Kardemomme by bor det tre røvere som heter Kasper, Jesper og Jonatan.

Ersland, Bjørn Arild: Det første barnet på månen (15 eks.) Peter har fått bursdagspresang: Han skal bli det første barnet på månen. Snart er den store dagen her, og moren hans skal få trykke på startknappen. I fire dager skal han fly, alene i romraketten, ute i det uendelige verdensrommet. Nok en eksperimentell billedbok fra radarparet Bjørn Arild Ersland og Lars M. Aurtande. Fra før av har de både tryllet og saget, med bravur. Nå er turen kommet til verdensrommet. Bildebok for mellomtrinnet

Ersland, Bjørn Arild: Pølseidioten (26 eks.) Lars og Pølsa ligger på gulvet og kikker på jentene som dusjer. Det vil si Pølsa gjør det, men Lars våger seg til etter hvert. Lars er forelsket i Live og når han ser henne naken i dusjen blir han enda mer betatt. Han bare simpelthen elsker Live, men det vet hun ikke. Hun vet heller ikke at han ligger og smugtitter på henne. Men så ødelegger Pløsa alt. Høyt og tydelig roper han "Ser du på jentene i dusjen, Lars?" Lars er ikke i tvil om at Live hørte hva pølseidioten ropte. Dette er en fortelling om forelskelse og vennskap, forviklinger og spenninger. Løve Pluss er skrevet for de mest øvede Leseløve leserne. Bøkene har mindre bokstaver og litt mer omfattende tekst. Språklig og innholdsmessig er tekstene mer utfordrende. Lettlest og spennende for mellomtrinnet.

Ersland, Bjørn Arild H.: 27 grader på strand (26 eks.) Pølsa er like irriterende som før, og Lars er minst like forelsket i Live. Og Live, hun er minst like vakker som før. Det er sommer og sol, og Lars er så forelsket at han ikke vet hvor hans skal gjøre av seg. 27 grader på stranda er en skikkelig sommerferiebok. Forelskelse og vennskap, vist fram gjennom hverdagslige og sommerlige scener i skjærgården. Boka er en frittstående oppfølger til Pølseidioten (2007).

Frank, Anne: Anne Franks dagbok (29 eks. + lydbok + DVD + grafisk roman) Den jødiske jenta Anne Franks dagbok fra Amsterdam under 2. verdenskrig, da familien var skjult på et loft. 6. klasse og oppover.

Garvang, Arne: Det røde huset i skogen (33 eks + lydbok) Mammas drøm hadde alltid vært å flytte på landet. Helst til en liten rød stue i skogkanten. Det har aldri vært min drøm, for å si det sånn. Men vi skulle flytte. Til et rødt hus i skogkanten. Så veldig lite var det ikke, huset. Men det var rødt, og det lå i skogkanten. Jeg var helt sikker på at jeg skulle klare å stoppe hele flyttinga. Men så viste det seg at det røde huset alt var kjøpt. Et hus kan selges igjen, tenkte jeg, og sa det til mamma. Men hun bare så dumt på meg med sånne store drømmende kuøyne, og pratet om rennende vann og lysegrønne bjerker og gjøk i soloppgang og elg, tror jeg det var. Da løp jeg inn på rommet mitt, låste døra, åpnet vinduet og brølte fra tredje etasje utover Josefines gate, Pilestredet og Nye Bislett Stadion: JEG VIL IKKE FLYTTE! Det holdt jeg på med en times tid. Da hadde jeg ikke mer stemme igjen, og dessuten kom pappa fra jobben og brøyt opp døra med en skrutrekker. Lettlest roman for mellomtrinnet.

Gleitzman, Morris: En gang (Bok 1, 22 eks. + lydbok) Året er 1942, i Polen. Felix har bodd på et barnehjem i tre år og åtte måneder. Felix tror foreldrene plasserte han der inntil de har fått ordnet opp i "problemene" sine. Han vet at "tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere", men han er ikke sikker på hvorfor. Men han er sikker på at de hver dag som helst vil komme og hente ham, og ta ham med tilbake til det deilige, gamle livet fylt av bøker og kjærlighet. Felix rømmer fra barnehjemmet, og det åpner øynene hans, og hans barnlige naivitet og uskyld får en brå slutt. Felix jakter på foreldrene sine og sannheten, en jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død.

Gotthardt, Peter: Det magiske skjoldet (Bok 1, 29 eks.) Langt borte, bak mørke fjell og tette skoger, ligger alvenes rike. Mange farer truer alvene i deres grønne rike. Derfor står en flokk tapre riddere vakt rundt dronningens trone. Alvepiken Nellik oppsøker dronningen, da en brutal kjempe truer foreldrene hennes og byen hvor hun bor. Stallgutten Hassel vil gjerne hjelpe henne. Hvordan skal det gå med Hassel i kampen med kjempen Gru?

Gripe, Maria: Tordivelen flyr i skumringen (27 eks. + lydbok) Dette er en fantastisk fortelling om tre ungdommer mystiske opplevelser i en by i Småland. Og om hvordan tilsynelatende tilfeldige hendelser gjør at visse gjemte og glemte saker rulles opp og blir avslørt. Boka har en finblanding av medmenneskelige relasjoner og ekte mysteriegrøss, så det blir opplevelser på mange plan. Gode, leservennlig typer.

Hagerup, Klaus og Hilde: Mysteriet med den forsvunne diamanten. Bok 1 serien "Mesterdetektiv Tim & Co. (30 eks.) Tim og storesøster Jenny er med foreldrene på fjellet. De har kjøpt den gamle hytta til Fattig-Lars, og nå skal de se på vidunderet før de skal på karneval på hotellet like ved. Hytta viser seg å være i fryktelig dårlig stand, men når de drar på karnevalet, begynner det å skje saker og ting. Diamantringen til rike fru Cornelia er borte. Heldigvis er Tim like smart som mesterdetektiven Sherlock Holmes. Han er spesialist på å løse mysterier. Sammen med politibetjent Olsen tar han saken. Jenny er ikke like smart, men hun er skikkelig flink til å gå på ski. Noe som kommer veldig godt med når man skal fange skurker i vinterfjellet. Serien om Mesterdetektiv Tim & Co er full av drama, spenning og humor. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Haq, Iram: Skylappjenta (32 eks.) Det var en gang ei jente som aldri fikk gå ut. Moren hennes mente at skogen var full av farer. Jenta pleide å drømme seg vekk. Hun ville så gjerne være en del av livet utenfor. En dag blir bestemoren til jenta syk. Bestemoren bor ute i skogen og jenta må dra ut med mat til henne. Dette er en fortelling, basert på eventyret om Rødhette, om ei ung innvandrerjentes oppvekst, løsrivelse og møte med tokulturelle utfordringer. Bildebok for mellom- og ungdomstrinnet.

Hauger, Torill Thorstad: Røvet av vikinger (Bok 1, 30 eks. + lydbok) Vi er i Irland på 900-tallet. Søskenparet Sunniva og Patric blir tatt til fange av vikinger og ført til Norge. Under navnene Reim og Tir blir de treller på et høvdingsete.

Holmström Degerman, Anna: Vampyrvarsel (30 eks.) Det er snart Halloween. Titti liker ikke vampyrer og skrekkhistorier. Men det finnes noe som er verre enn liksom-vampyrer. En virkelig vampyr har nemlig flyttet inn i huset til Titti. Titti vet ikke hva hun skal gjøre. Heldigvis har hun en modig venn, og hun kjenner en vampyrekspert. Sammen kan de kanskje stoppe vampyren. Dette er en lettlest og humoristisk vampyrfortelling. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. Alder: 6-11 år. Lettlest

Horst, Jørn Lier: Salamandergåten – Clue 1 (17 eks. + lydbok) Når man setter sammen forbokstavene til de fire hovedpersonene: Cecilia, Leo, Une og hunden Egon, får man ordet CLUE. I tillegg betyr clue ledetråd på engelsk, spor for å løse en gåte. Cecilia Gaathe bor på Perlen pensjonat i idylliske Skutebukta. Sammen med vennene Leo, Une og hunden Egon, oppdager hun at det ærverdige pensjonatet, drevet av Cecilias far og Leos mor, huser noen mystiske typer. Typene blir etter hvert satt i sammenheng med den døde mannen som blir funnet på stranda. CLUE tar utfordringen på egenhånd, og nøster opp en intrikat forbrytelse som involverer både mystiske dødsfall, mange penger, narkotikasmugling og en skummel salamander. Mottoet for "Salamandergåten" er: "Alt vi vet er at vi intet vet", et sitat fra filosofen Sokrates. Sitatet går igjen som et bakteppe av moralfilosofi i boka, ved at man lærer litt om filosofi og moralske dilemmaer underveis. Spenning for mellomtrinnet.

Indahl, Lise: Den usynlige (25 eks.) Elvira har nettopp flyttet til en liten by. Hun føler seg ensom og utenfor, og byen virker merkelig øde. Snart begynner det å skje underlige ting på rommet hennes. Noen har pakket klærne hennes ned igjen i kassene, og sengen blir pertentlig oppredd. En dag da hun kommer hjem, er puslespillet hun nettopp har begynt på, lagt ferdig. En annen dag er matteleksen gjort. Og noen har skrevet i dagboken hennes. Det er som om hun deler rom med en annen!

Ingvaldsen, Bjørn: Svar, da (33 eks.) Humoristisk. I denne frittstående boka om verdens verste bestemor får vi en ny historie om den slemme, egoistiske, frekke, grådige og griske damen. Så ille er hun, at verken moren eller faren til Elias vil vedkjenne seg henne. Elias vet derfor ikke om hun er mormor eller farmor. Denne gang skal klassen til Elias på skoletur med en gammel seilskute, men dessverre synker skuta på uforklarlig vis. Klassen får tilbud om å dra på skoleturen til Avvik ferie- og aktivitetssenter for samme pris som seilskuteturen. Det er selvfølgelig bestemoren til Elias som er ansvarlig for driften på Avvik ferie- og aktivitetssenter, og atter en gang er det duket for nye problemer og forviklinger for Elias. Humor for småskole-/mellomtrinnet.

Ingvaldsen, Bjørn: Den som blomstrer i mai (Fredes venner; Bok 1, 27 eks.) Frede er, som sitt navn, en fredelig fyr med et mildt sinnelag. Så fredsommelig er han at han ikke engang lager noe oppstyr når moren hans selger leiligheten deres slik at de må bo i en bo bil i hagen til en fjern slektning. Men alt blir annerledes når Frede begynner på ny skole og møter Hildegunn – jenta som måtte snaue seg etter en uheldig grillepisode og som har mystiske saker og ting på agendaen. Som å finne ut av hvem som stjeler mobilene på skolen, for eksempel. Første bok i ny serie i beste Ingvaldsen stil med humor, spenning og action.

Johnsen, Janne Aasebø: Guttene mot jentene (30 eks.) De to kameraten Hjalmar og Birger er svært forskjellige. Hjalmar har en far som er i forsvaret og får gjerne stridsrasjoner servert til middag. Birger hekler mobiltelefon-futteral sammen med moren sin i husflidslaget. Men Hjalmar og Birger har en stor felles interesse, nemlig jenter. Denne interessen leder nok en gang til forviklinger når tøff og søte Victoria begynner i klassen deres. Fortelling for mellomtrinnet.

Johnsen, Janne Aasebø: Ylva redder skidagen (25 eks.) Det er skidag med skolen. Ylva synes skidag er teit. Dessuten har hun dusteski. Langrenn er så vanskelig at hun heller gjemmer seg på do. Men det nytter ikke å lure seg unna. Alle skal ut på tur. Mens de andre går i forveien, holder lærer Monika henne med selskap. Monika er flink til å lære bort. Etter en stund er det nesten så Ylva koser seg i sporet. Inntil ulykken inntreffer, og Ylva må være den flinke og modige skiløperen. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

Jägerfeldt, Jenny: Komiqueen (30 eks.) En av Sveriges fremste barnebokforfattere med ny sterk roman. Mamma var deprimert og gråt mer eller mindre hele tiden. Hun fikk folk til å gråte. Hun får fremdeles folk til å gråte, selv om hun ikke lever engang. Av og til når pappa står i dusjen, hører jeg at han gråter. Jeg tror han tror at jeg ikke kan høre det. Men det kan jeg. Derfor skal jeg aldri gråte. Aldri. Og jeg skal ikke få folk til å gråte. Jeg skal få folk til å le. Det er min oppgave her i livet! Sasha er 12 år. 12 er også atomnummeret for magnesium. Mammaen til Sasha pleide å si at noen mennesker har funny bones. De er liksom morsomme hele veien inn til skjelettet. Og så finnes det dem som kan lære seg å bli morsomme, om de øver. Sasha har en plan: Hun skal bli en ekte comedy queen! Og hun planlegger å øve til hvert eneste halvtriste bein i kroppen er morsomt. Om hun bare lykkes med å få folk til å le, så forsvinner kanskje det andre. Det som ligger bak øynene og brenner og truer med å trille nedover kinnene i form av tårer. Fra 6. klasse.

Jøranlid, Sidsel: Skituren (30 eks.) Snart er det skidag, og Anders vil lære Khalid å gå på ski. Først trener de i bakken bak blokkene. Men en kveld følger de lysløypa inn i skogen. I en bratt bakke faller Anders. Foten gjør vondt, og det er mørkt og kaldt. Hvordan skal de komme seg hjem nå? Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

Kirkegaard, Ole Lund: Otto er et neshorn (27 eks. + lydbok) Topper finner en forhekset blyant. Alt han skriver med den forsvinner igjen, helt til han tegner et neshorn på veggen i stua. Det forsvinner slett ikke, tvert imot. Neshornet Otto går ned fra veggen og er svært så levende. Ellevill humor i bok med illustrasjoner og mye luft på sidene som gjør den lett å lese.

Lidbeck, Petter: Verdens verste lærer (30 eks.) Kontaktlærer Karin hater barn. Men hun gjør i hvert fall ikke forskjell på folk. Hun hater nemlig alle barn. Når tre nye elever begynner i klassen, bestemmer hun seg for å sette dem på pass. Men alt går ikke etter planen. En uvanlig frisk og frittalende barnebok, full av svart humor, om læreren som aldri burde vært lærer

Linde, Heidi: Annenhver uke - Olivias liv; 1 (30 eks.) Første bok i ny serie av Heidi Linde. Olivia bor annenhver uke hos mamma og pappa. I leiligheten til mamma bor det fem barn, to voksne og seks dyr, og det er umulig å kjede seg. I huset til pappa er det kjempestor plass og alle har god tid. Så der er det også fint å bo! Olivia synes egentlig livet er perfekt. Men en dag begynner en ny jente i klassen. Og da pappa i tillegg avslører en «god nyhet», blir det perfekte livet til Olivia snudd helt på hodet. Annenhver uke er første bok i serien Olivias liv, fra forfatteren av de populære Pym Petterson-bøkene. Heidi Linde skriver klokt, morsomt og spennende - om å takle forandringer som ikke står på ønskelista. . - Passer for 9-12 år

Linde, Heidi: Pym Pettersons mislykka familie (Bok 1, 29 eks.) Tenk deg at læreren din foreslår at alle i klassen skal skrive noe om sin egen familie - en ekte og helt sann historie, som gjerne kan være spennende eller morsom. Hva gjør du da? Og hva gjør Pym? Pym blir skrekkslagen - det finnes absolutt ingenting å skrive om hennes altfor alminnelige og ganske mislykka familie, tenker hun. Desperat prøver hun å overbevise læreren om at det er mye morsommere å skrive om forbløffende fakta - visste du for eksempel at maten bruker sju sekunder fra munnen ned i magen? - enn noen kjedelige familiegreier. Merkelig nok er ikke resten av klassen enig, de vil gjerne fortelle noe fra familien sin.

Lindgren, Astrid: Brødrene Løvehjerte (28 eks. + lydbok + DVD) Lille Karl Løve er veldig syk og vet at han kommer til å dø. Han og broren Jonathan avtaler at de skal møtes i Nangijala. Det blir Jonathan som kommer til Nangijala først, han redder broren fra en brann men blir selv drept. Det varer ikke lenge før Kavring kommer etter. I Nangijala utkjempes kampen mellom det gode og det onde. Beretningen har et godt, muntlig språk, og boka har forholdsvis store typer.

Lindgren, Astrid: Emil fra Lønneberget (30 eks. + lydbok + DVD) Den første boka om Emil, lillesøster Ida, Lina, Alfred og de andre fra Lønneberget. Boka er satt med gode typer, illustrert, og lett å lese.

Lindgren, Astrid: Mio, min Mio (29 eks. + lydbok + DVD) Ni år gamle Bo Vilhelm Olsson går 15. oktober inn i en annen virkelighet og blir Mio, gutten som leter etter sin far kongen. Han er ikke så stor, ikke så klok og ikke så sterk, bare en vanlig gutt. Men han prøver så godt han kan, og han vinner kampen over den onde ridder Cato, og verden blir slik den skal være.

Lindgren, Astrid: Ronja Røverdatter (31 eks. + lydbok + DVD) Ronja bor i Mathis skogen sammen med foreldrene sine og Mathis røverne. Erkefienden er Borka som bor på andre siden av Helvetesgapet. Ronja blir venner med Birk Borkassøn, og når fedrene ikke vil vite noe av vennskapet flytter ungene ut i skogen. De vinner kampen for vennskap, trofasthet og troen på det gode til slutt. Boka er filmet.

Loe, Erlend: Fisken (24 eks. + lydbok) Kurt er truckfører. Hver dag kjører han truck nede på kaia og løfter kasser som veier over 1000 kg. En dag finner Kurt noe på kaia - en kjempestor fisk. Kurt får fisken med seg hjem, og så begynner opplevelsene... Humoristisk, illustrert bok.

Lunde, Maja: Over grensen (30 eks. + DVD) Høsten 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis: en gammel kone, en grenselos og deres egen fetter Per. Men hvem kan de egentlig stole på? En spenningsfortelling inspirert av historiske hendelser om mot, tillit, vennskap og dødsangst.

Lunde, Maja: Sceneskrekk (Verdens kuleste gjeng, bok 1, 29 eks.) Det finnes de som er kule, og så finnes det de som er så kule at ingen har oppdaget det enda. Sånne som Markus med smilehullet og skolens hardeste skuddfot og Cornelia med langt, skinnende hår, de bare er kule. Noe alle vet. Så finnes det de som er enda kuler, som Helena den pene, Alfred erkenerden, Ivan den dumme og den ultimate kjedelige fortelleren, synes hun selv, som ikke vil fortelle at hun heter Bjørg fordi navnet er verdens dølleste. De er så kule at ingen har oppdaget det enda, men det er kun spørsmål om tid, ifølge Helena. Fortelling for mellomtrinnet.

Moen, Torbjørn: Best i byen (27 eks.) Tom er 13 år og venstreback på laget sitt. Han vil egentlig ikke spille back, men fordi spissen Robin er sønnen til treneren, er favorittposisjonen opptatt. I årets siste kamp halter Robin plutselig av banen, og Tom blir flyttet fram. Like før slutt får han drømmetreff, og scorer. Det skuddet blir starten på en ny tilværelse for Tom. Han får sjansen til å spille sammen med de beste guttene i byen, og på veien gjør han stadig nye oppdagelser om både seg selv og om de rundt seg. Mellom- og ungdomstrinnet.

Molaug, Marius Horn: Verdens verste rektor (29 eks.) Ruben kan ikke svømme. Svømmedagen nærmer seg, og det er Rubens siste sjanse til å ta svømmeknappen. Da må han svømme 25 meter og dykke ned til bunnen av bassenget, og attpå til redde rektor. Ruben risikerer å drukne for å redde verdens verste rektor. Selv om det hadde vært bra å bli kvitt ham, så hadde det vært en fordel å overleve selv. Derfor legger Ruben og bestevennen Kent en plan for hvordan de kan få stoppet svømmedagen. De gjør mange elleville forsøk og påfunn, men klokka tikker og snart er svømmedagen der. Humor for mellomtrinnet.

Molaug, Marius Horn: Verdens verste fotballag (30 eks.) En ny, ellevill bok i den populære Verdens verste-serien med Kent og Ruben i hovedrollene. Denne gangen er det den årlige skoleturneringen i fotball som står for døren. Skal vi tippe om Rektor har et visst konkurranseinstinkt? Eller om han synes jenter har noe å gjøre på en fotballbane? Eller om han er biiiittelitt forelsket i rektoren på motstanderlagets skole? ELLER - om Ruben og Kent legger en plan som på ingen måte går helt som de har tenkt seg?

Mostue, Sigbjørn: Den siste magiker (Bok 1, 33 eks. + lydbok) En uskyldig guttestrek hos stedets original skal bli vendepunktet i livet til Simen Clausen. Simen oppdager at stedets original, Indianeren, har magiske krefter. Han forteller at han er den siste magiker og at han vokter hemmeligheter som for enhver pris ikke må havne i gale hender. Han er også den siste gjenlevende magikeren i verden, og han trenger en etterfølger. Valget faller på Simen. Simen begynner å få opplæring i magiens verden, men snart viser mørke krefter seg. Dette er den første boka i en trilogi.

Nesbø, Jo: Doktor Proktors prompepulver (30 eks. + lydbok + DVD) En solfylt dag i mai flytter Bulle inn i nabohuset til Lise. Bulle er en fyr som er nokså utenom det vanlige. Det er den andre naboen til Lise også, Doktor Proktor. Her får man høre de tre naboenes sprøe historie om tapt kjærlighet, grusomme anakondaer, dystre fangehull, skumle skurker og ikke minst, verdens kraftigste prompepulver. Historien veksler mellom det realistiske og det fantastiske, mellom lekenhet og alvor. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Nicolaysen, Marit: Svein og rotta på lab'en (30 eks.) Dette er bok nummer elleve om Svein og hetterotta hans, Halvorsen. Denne gang har Svein, Dan og Silje en prosjektoppgave på skolen om forskningsdyr. For å få en grundig innføring om temaet drar de på ekskursjon til et forskningslaboratorium, og Halvorsen er med som faglig ekspert. Som vanlig er det duket for mye action og grusomme forskerfantasier når Halvorsen atter en gang blir ubeleilig borte. Juniorroman for småskole-/mellomtrinnet.

Ohlsson, Kristina: Sølvgutten (30 eks) Det er vinter. En mystisk gutt smyger rundt i snøen i kortbukser. Da Aladdin forsøker å snakke med ham, forsvinner han raskt uten å si et ord. Det blir ingen synlige spor i snøen der han har gått. Ikke rart Aladdin blir nysgjerrig og forsøker å finne ut hvem han er. Kanskje han hører til på flyktningebåten nede i havna, eller kanskje han er Sølvgutten, som i over hundre år har lett etter det forsvunne kirkesølvet. Aladdin, Billie og Simona bestemmer seg for å løse gåten. Spenning for mellomtrinnet.

Parvela, Timo: Ella og de andre (25 eks.) Ella går i andre klasse og har det skikkelig gøy på skolen. Av og til syns læreren også det. Ingen steder skjer det så mye moro som på skolen, syns Ella. For eksempel i svømming, når læreren sier at ingen får gå i vannet før han blåser i fløyta. Hvordan høres fløyta ut, vil Pekka vite, og det demonstrerer læreren selvsagt... I denne boka drar klassen hennes både i svømmehallen, på teater og klassetur. Dette er den første boka om Ella.

Peers, Bobbie: Luridiumstyven (30 eks.) William Wenton er 12 år da han oppdager at han ikke er som alle andre. Han er verdens beste kodeknekker. Riktignok har han alltid lurt på hvorfor hele familien hans har dekknavn, hvorfor han er ualminnelig god til å knekke koder, hvorfor bestefaren forsvant sporløst i Londons undergrunn for åtte år siden. Men det er først når han løser Umuligheten, verdens vanskeligste kode, og blir sendt til Senter for Posthuman Forskning, at livet hans tar en ny og uventet retning. Sakte men sikkert begynner han å avdekke familiens hemmeligheter. Og plutselig haster det med å finne bestefaren som forsvant på mystisk vis i Londons undergrunn. Spenning for mellomtrinnet.

Reeve, Michael: Den magiske vinteren (28 eks.) De to barna Shen og Sika og deres 66 små genserkledde mops deltar i en konkurranse om å komme først til Nordpolen og Snøfar, som vil oppfylle vinnerens høyeste ønske. De konkurrerer blant annet mot Helga Hammerfest og hennes isbjørner, juksemakeren Sir Basil-Dumpling og Shackleton Jones med sin mekaniske slede. Sledeløpet er langt, kaldt og fullt av farer. Alt Shen og Sika har, er hverandre, og de 66 små mopsene. Boka har korte kapitler og mange fargerike illustrasjoner. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Rowling, J. K.: Harry Potter og de vises stein (Bok 1, 28 eks. + lydbok + DVD) Harry Potter er en foreldreløs gutt som bor hos sine dumme og gompete slektninger, familien Dumling. En dag får Harry vite at han egentlig er trollmann og han skal gå på trollmannkostskolen Galvort. Her får han mange venner, men også fiender. Han viser seg som en verdig motstander til det onde, en god venn og en dyktig spiller i trollmannssporten rumpeldunk, et ballspill som foregår i lufta, flygende på sopelimer. Dette er den første boka om Harry Potter. Den er morsom og engasjerende. Språket flyter godt, og mange morsomme navn og begrep bidrar til en god leseopplevelse.

Rørvik, Bjørn F.: Purriot og den usynlige mannen (30 eks.) Mesterdetektiv Purriot sitter ved frokostbordet sammen med kona si, Paprika, da mobilen ringer. En gammel dame, Bestemor Blom, som bor på Hurlumheia, trenger hjelp med å løse et mysterium. Purriot og Paprika drar av sted. Det viser seg at Bestemor Blom og den lille gutten Per Sille er blitt overfalt i løpet av noen få dager, og det er ingen spor etter gjerningsmannen. Purriot må bruke all sin kløkt og sine grå celler for å løse mysteriet. I tillegg må han hanskes med politiinspektør Gurk, ikke den aller smarteste politimannen i landet, men med et stort ego. Mesterdetektiv Purriot er en blanding av en kjent belgisk detektiv og purre. Løsningen på mysteriet er både humoristisk og troverdig.

Røssland, Tor arve: Kodeord Overlord (30 eks.) «Hvis agentene fra sikkerhetstjenesten fanger meg nå, er det over. De kommer til å torturere meg til jeg tilstår, før de sleper meg til London og henger meg. Jeg må finne sersjant Jimmy og advare ham!» Henry drømmer om å bli pilot og kjempe mot tyskerne i luften. Men han er for ung, og da bombene faller over London, blir han evakuert til småbyen Effingham. En stor militærleir bygges opp utenfor byen, og Henry og kameratene blir kjent med sersjant Jimmy og mannskapet hans. Guttene føler seg som ekte soldater når de får høre om hemmelige planer og kodeord. Men en morgen arresteres Henry av MI5 – mistenkt for spionasje. Kodeord Overlord er en actionfylt historie om en ung gutts liv under andre verdenskrig, om soldater, spionasje og hvordan lekkede kodeord kunne endret verdenshistorien. Inspirert av en sann historie. Fra 10 år.

Sachar, Louis: Hull (30 eks. + film) Familien til Stanley Yelnats er forfulgt av uhell, grunnet en gammel forbannelse. Derfor blir han ikke overrasket da han ved en misforståelse blir sendt til en forbedringsanstalt for slemme gutter. Teorien her er at om du får en uskikkelig gutt til å grave et hull i ørkenen i stekende sol hver dag, vil han til slutt bli en snill gutt. Gravingen styrker karakteren, påstår bestyreren. Livet blir en utfordring for Stanley og han står på for å grave frem sannheten. Sannheten viser seg å være innviklet og mangfoldig, og trådene i historien vikler seg ut og samles igjen med mange overraskelser underveis. Paperbackutgave av samme oversettelse med tittelen "Et hull om dagen". Mellom- og ungdomstrinnet.

Salmson, Jo: Tam Tiggergutten (Bok 1, 27 eks.) Tam er fattig og foreldreløs. Han drømmer om dragene som hver kveld flyr over der han bor. Dragene og drageridderne bor oppe ved kongens slott, innenfor den femte bymuren. Men en Tam vil aldri bli sluppet inn der. Spennende og lettlest fantasyserie!

Solberg, A. Audhild: Kampen mot superbitchene (13 eks.) Anne Bea er tolv og et halvt år, går i sjuende klasse, er en racer i matte, har humor og er ganske annerledes. Hun er blant de minst kule i klassen. Heldigvis har hun bestevennen Nils. Anne Bea har det med å tryne inn i pulter, får stygge blikk i gangene og er lysår unna sjans på Magnus. To uker før høstens store happening havner hun midt i skuddlinja til klassens superbitcher. Å være annerledes er ingen spøk. Men har man en bestevenn, en kul tante og et skjult talent, kan man klare seg rimelig bra likevel. Dette er en humoristisk fortelling om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere, freakere og hvor brutal skolehverdagen kan være. Fortelling for mellomtrinnet.

Stowe, Harriet B.: Onkel Toms hytte (30 eks. + lydbok) Klassiker skrevet i 1852 som et kampskrift mot slaveriet i USA. Forfatteren skrev boka i raseri, og ønsket at den skulle appellere til folks følelser. Boka forteller om negerslavenes liv på en plantasje i Sørstatene. Om onkel Tom som finner seg i sin skjebne, om Elisa som rømmer fordi eieren har solgt den lille sønnen hennes og om onde slavehandlere på menneskejakt. Boka gir et godt tidsbilde, og Tormod Haugen har skrevet et informativt etterord. Fra sjette klasse.

Strid, Jakob Martin: Den utrolige historien om den kjempestore pæra (21 eks.) I den lille byen, Solby, har byens borgermester Jeronimus Victor Nikodemus Abraham Bjergstrøm forsvunnet, og byens innbyggere fortviler. En dag får elefanten Mitcho og katten Sebastian en flaskepost med brev fra borgermesteren, som befinner seg på Den mystiske øya. I flasken ligger et frø, som de to vennene planter. Over natten blir frøet til en kjempestor pære, som de igjen forvandler til et hus. Den nye borgermesteren har tidligere innført mange regler i Solby, blant annet at det ikke er lov til å dyrke pærer. Slik begynner historien om den lange reisen mot Den mystiske øya, og kanskje en gjenforening med borgermester Bjergstrøm. Småskole og mellomtrinnet.

Svingen, Arne: Litt av en plan (26 eks.) En dag Håkon kommer hjem, finner han en lapp på kjøkkenbordet. Faren har skrevet at han har funnet den store kjærligheten og dratt bort noen dager for å bli bedre kjent med den nye kjæresten. Han ber Håkon ringe mormor for å få henne til å passe dem. Men mormor er en forferdelig drage, så Håkon får en idé. Han og lillesøster Ida kan passe seg selv. Være alene hjemme. Men dessverre går ingenting som planlagt. Med vanvittige innfall og utrolige bortforklaringer prøver Håkon å løse de stadig større problemene som dukker opp. I tillegg viser det seg at det finnes hemmeligheter i familien. Fortelling for mellomtrinnet.

Teller, Janne: Ingenting (26 eks.) Det hele begynte den dagen Pierre Anthon bestemte seg for å slutte på skolen. Begrunnelse: "Det er ingenting som betyr noe." Han forlot klasserommet uten å lukke døra etter seg. Pierre Anthon dropper skolen for å sitte i et plommetre. Han kaster umodne plommer på klassekameratene og roper at "alt er likegyldig, alt er et stort skuespill, og snart er alle døde og glemt og ingenting." Lamslått bestemmer klassekameratene seg for å få Pierre Anthon ned fra treet. De vil vise ham at det faktisk er noe som betyr noe her i verden. Noe som de kan fremlegge som bevis for Pierre Anthon. Leken får uhyggelige konsekvenser når hver enkelt må oppgi noe kjært og legge det i "haugen av betydning" - og samtidig får makten til å bestemme hva nestemann skal ofre. Ingenting er en historie om alt og om ingenting, en historie om en mening som forsvinner og blir til... Fra 6. klasse

Tolkien, John R.R. Hobbiten, eller Fram og tilbake igjen (29 eks.) Dette eventyret handler om hobbiten Bilbo Lommelun som lever et behagelig og anstendig liv i hobbithullet sitt under Bakken. Men en dag dykker trollmannen Gandalv opp, sammen ned tretten dverger, og vil ha han med på eventyr! Dvergenes plan er å røve den veldige skatten som voktes av Smaug den skrekkelige, en svær og ytterst farlig drage. Bilbo bli bare motstrebende med på skattejakten, men til sist overrasker han til og med seg selv med sin rådsnarhet og sine ferdigheter som innbruddstyv. For mellom- og ungdomstrinnet.

Twain, Mark: Huck Finn (25 eks. + lydbok) Huck Finn og negerslaven Jim flykter sammen på en flåte nedover elva. De har tenkt seg til en by hvor Jim kan komme videre til nord-statene og bli fri mann, men i stedet havner de midt på Mississippi, i negerslaveriets rike. En morsom og underholdende klassiker. For mellom- og ungdomstrinnet.

Vriens, Jacques: Kule Kidz gråter ikke (29 eks. + DVD) Akkie går i 8. klasse og er en glad jente som tenker mest på fotball, venner og skole. Hun er kjent for å være en tøffing, og lar aldri en utfordring gå fra seg. Den holdningen tar hun med seg da hun en dag får diagnosen leukemi. Klassen er i sjokk, men Akkie nekter å la seg knekke. Hun nekter å la opplevelser gå fra seg. Hun vil være med på klassetur, hun vil være med når vennene legger planer for å finne en ny mann til lærer Ina. Dette er en fortelling med en alvorlig tematikk, men den beviser også at det å være dødssyk ikke trenger å være trist og tungt. Her handler det mer om livet enn om døden, og håpet og optimismen er hele tiden til stede, til tross for de harde realitetene. Fortelling for mellomtrinnet/ungdomstrinnet.

Widmark, Martin: Zoo-mysteriet (29 eks.) Lasse og Maja er bestevenner og har et detektivbyrå sammen, som heter LasseMajas detektivbyrå. Når Lasse, Maja og Miranda kommer inn i dyrebutikken oppdager de at ingen av dyra har det bra. Dyrebutikken må stenge fordi dyra er syke, de virker sløve og trøtte. Lasse og Maja begynner å spane for å finne ut hva som kan ha skjedd, om det er noen som kan ha forgiftet dyra. Midt på natta ser de en som sniker seg inn i butikken sammen med en hund. En lettlest detektivbok med mange illustrasjoner. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

Øvreås, Håkon: Svartle (20 eks. + lydbok) Atle synes det er spennende at det har flyttet inn ei ny jente i det gamle bakeriet. Han vil gjerne imponere jenta, og låner premiehøna til ordføreren. Hvis han later som han har funnet høna, vil han sikkert komme i avisa, og jenta bli imponert og like ham. Det er i alle fall forsøket verdt. Men planen går ikke som han ønsker, og plutselig blir alt litt vanskelig. Atle må ha hjelp av superhelten Svartle, og de trofaste følgesvennene hans Brune og Blåse. Brune og Blåse forstår ikke helt hva som har skjedd, eller hva de er med på, men det gjør egentlig ikke Atle heller. Det er duket for spenning og forviklinger. Illustrert av Øyvin Torseter. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙