Hva leter du etter?
President Barack Obama taler i Kairo i 2009 (bilde: public domain gjennom Det hvite hus)

Fordypningsoppgave om Barack Obamas taler

SPØRSMÅL: "Hei, jeg går på Sandnes videregående og skal ha fordypningsoppgave nå i 3. klasse og trenger litt hjelp.

Jeg tenker å snakke om taler, spesifikt hva som gjør taler og talere gode, jeg tenker å snakke om Barack Obama og har leid en bok som heter Obamas talekunst. Jeg trenger litt hjelp til å definere problemstillingen min, og til å finne hva jeg skal snakke/drøfte om."

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

President Obamas taler passer godt til en fordypningsoppgave om retorikk, altså kunsten å påvirke med ord. En problemstilling kan være «Hvilke retoriske virkemidler preger Barak Obamas taler?» Det finnes mange gode nettsteder og bøker om retorikk som kan du kan bruke i analysearbeidet. Boka Obamas taler kan også være en slik sekundærkilde. Pass på at du ikke bare gjengir synspunktene derfra, men kommer til dine egne konklusjoner når du skriver.

Hvis du vil utvide oppgaven din, kan du sammenligne Obamas virkemidler med hvordan andre gjør det. Se lenke nederst.

Eller hvis du vil holde deg i USA, hva er forskjellen på hvordan Barack Obama og Donald Trump taler? Trumps berømte tale fra innsettelsen i 2017 finner du her: https://www.politico.com/story/2017/01/full-text-donald-trump-inauguration-speech-transcript-233907. I så fall kan problemstillingen bli «Hva er forskjeller og likheter mellom retoriske virkemidler hos Barack Obama og [navn]?»

Håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

-Åsmund, Sølvberget

Lignende spørsmål

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙