Hva leter du etter?
En folkefiende av Henrik Ibsen omslag

Fordypningsoppgave om En folkefiende av Henrik Ibsen og moderne bok

SPØRSMÅL: "Jeg har valgt å sammenlikne Henrik Ibsen sitt verk En folkefiende med en moderne roman som tar opp samme type tematikk. Jeg ønsker å sammenlikne hvor de etiske problemstillingene overlapper og skiller seg i forhold til tidsepoke.

Jeg ønsker noen gode tips og forslag til en moderne historie å bruke i oppgaven min. Har dere noen gode forsalg? Gjerne en novelle, roman, eller annen type media hvis det er mulig/aktuelt."

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

  • Den lille persons kamp mot overmakten går igjen i mange fortellinger, særlig på film. Haisommer er en slik fortelling, og selv om filmen av Steven Spielberg er mest kjent, kom romanen av Pete Finchley først (1974). Boka ligger tettere opptil Ibsens stykke enn filmen gjorde. (Les mer i Dagbladets artikkel.)
  • Den ferske filmen Don’t look up (2021) kan også minne om Ibsens stykke. En gruppe forskere advarer om en komet som er på vei mot jordkloden, men blir ikke hørt.
  • Hvis du vil ha en fersk roman om temaet, kan du lese Sangria i parken av Nils-Øivind Haagensen. Den handler som Ibsens tekst om hva det koster å si ifra. Les mer om romanen på psykiskhelse.no. Boka har vi på biblioteket.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙