Hva leter du etter?
1984 av George Orwell stående på bord i biblioteket

Fordypningsoppgave om science fiction-bøkene Niels Klims underjordiske reise av Ludvig Holberg og 1984 av George Orwell

SPØRSMÅL: "Hei, jeg trenger hjelp til å lage disposisjon til fordypningsoppgaven i norsk. Bøkene jeg har valgt å skrive om er 1984 av George Orwell og Niels Klims underjordiske reise av Ludvig Holberg. Jeg lurte på om jeg kunne få noen tips til det?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Når du går i gang med en fordypningsoppgave, er det lurt å lage en problemstilling tidlig i prosessen. Dette er et spørsmål som du skal svare på ved å analysere virkemidler i teksten.

Jeg vet ikke om du har en problemstilling til bøkene du har valgt. Hvis ikke, bør du lage dette først. Problemstillingen kan godt være formulert som et åpent spørsmål. «På hvilke måter er 1984 og Niels Klims underjordiske reise samfunnskritiske bøker?» er en mulig problemstilling.

Eller du kan skrive en oppgave om hovedpersonene i bøkene; «Hva er likheter og forskjeller mellom hovedpersonene Niels Klim og Winston Smith i bøkene Niels Klims underjordiske reise og 1984

Eller du kan skrive et sjangerstudium: «Hvilken sjanger tilhører bøkene 1984 og Niels Klims underjordiske reise?». (Dystopi? Science fiction? Fantasy? Litt av alt?)

Uansett hvilken problemstilling du velger; skriv den med store bokstaver og heng over pulten din!

Når du leser, bør du undersøke de ulike delene av romanen med problemstillingen din i bakhodet. I en tekstanalyse bør du komme inn på temaer som synsvinkel (hvem er fortelleren?), miljøskildring, dialoger og personskildring, tema (hva handler teksten om, dypest sett?) og språklige virkemidler (ironi, overdrivelser, humor osv.). Mange nyttige spørsmål du kan stille til en tekst finner du her: https://www.litteraturogmedieleksikon.no/gallery/litteraer_analyse.pdf.

Og alltid: Begynn med problemstillingen din, og undersøk hvordan romanens mange komponenter hver for seg og til sammen svarer på problemstillingen.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙