Hva leter du etter?
Svikne dagar av Elena Ferrante forside

Forslag til bøker om kvinnekamp

SPØRSMÅL: "Hei. Jeg har valgt boka Forrådt av Amalie Skram fra modernismen. Jeg trenger forslag til bok om kvinnekamp fra moderne tid. Skal skrive særemne på vg3."

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! Forrådt (1892) plasseres imidlertid i den litteraturhistoriske perioden naturalismen, ikke i modernismen. Selv om romanen har trekk som peker vekk fra naturalismen, for eksempel mot symbolisme, er Skrams grunnholdning i boken blitt definert som naturalistisk.

Når det gjelder bok å sammenlikne med, synes jeg du skal ta en kikk på nettsidene våre - her anbefaler vi flere bøker som på ulike måter reflekterer over kvinnerollen og kvinnekamp, se nederst.

Du kan for eksempel sammenlikne Forrådt med Svikne dagar (2002) av Elena Ferrante, som også handler om mannlig og samfunnsmessig svik, om det å bli "forrådt", og som også blander psykologi/fantasi/tvangstanker og virkelighet på en interessant måte.

Hvis du kan sammenlikne med lyrikk vil jeg anbefale antologien En eller to eller hundrevis av søstre: dikt om kvinner og kvinnekamp (2019). Her finner du både nye og eldre dikt med kvinnekamp som et gjennomgående, tydelig tema. 

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙