"Obstfelder på Nilsebu" langs Ryfylkevegen
Relieffet kan du se hvis du kjører Ryfylkevegen RV13 gjennom Årdal, adresse Ryfylkevegen 5359. Det forteller historien om da Obstfelder og hans danske kone ble funnet av sauegjetere på Nilsebu, sommeren 1899.
De to hadde gått fra Setesdal og skulle i retning Årdal. Kledd i kjole og dress og lite rustet for dårlig vær holdt de to nesten på å omkomme. De ble tatt med ned til en jordhytte som den gang var ved Nilsebu, og der fikk Ingeborg og Sigbjørn på seg sauegjeternes ullundertøy. Historien forteller at Ingeborg var lettere euforisk og kvitterte med franske arier, lykkelig over å ha blitt funnet i live. Dikteren Sigbjørn var heller medtatt og apatisk og med langt mindre energi enn sin ti år yngre danske kone. Hele historien om Obstfelder på Nilsebu kan du oppleve som skuespill på Nilsebu i august.
Relieffet er 180 x 300 cm stort, og et imponerende arbeid treskjæring. Scenen med Obstfelder på Nilsebu er plassert i et miljø sammen med tre scener fra Peer Gynt av Henrik Ibsen.
Obstfelder og Ryfylke
Obstfelder har en sterk tilknytning til Lyse- og Ryfylkeheiene. I ca. 1814 kom Sigbjørns farfar, Johann Gottfried Obstfelder (1778-1837) som militærlege fra Tyskland og bosatte seg på en husmannsplass i Vigavågen på Hjelmeland hos husmann Josef Johannesen. Viga kan du besøke som en del av Ryfylkemuseet.
Johann Gottfried giftet seg med Berte Andersdatter Kvaløy (1796-1874) og de fikk fire barn, blant dem Sigbjørns far, bakermester Hermann Friedrich Obstfelder (1828-1906). Militærlege Obstfelder døde på en tjenestereise i Egersund i 1837 og ble begravd der. Enken Berte bodde i Vigavågen i fem år under kummerlige kår før hun flyttet til Stavanger da Hermann Friedrich var 14. år.
I 1879 flyttet Sigbjørn Obstfelders foreldre til Jørpeland og faren startet bakeri der, og moren døde på Jørpeland i 1880. Sigbjørn tilbragte mange sommerferier både i Hjelmeland og på Jørpeland, og feriene gikk med til fjellturer og båtturer i Ryfylke. Her møtte han sin første store kjærlighet - Ellen fra Hjelmeland. Han var ved Tysdalsvatnet og på Bjørheimsvatnet, og i teksten «På tur» skriver han som 17-18-åring:
Hvor jeg følte på mine ensomme vandringer, og hvilken verden av tanker og romantik, jeg leved i! En gang mindes jeg især, jeg gik ut, bare gik og gik, og såsnart jeg kom op på en ås, så måtte jeg op på den næste, for der måtte bestemt være nye utsigter.
Jeg krøkte mig altså frem om husene og fremom hundene – jeg var gyselig ræd folk, og enda ræddere hunde – endelig kom jeg ut av folkelejden og ind i mit rike, og det var et dejligt rike – det bestod av ensomhet, skog, bæk, fjeldvægge og min sjels fantasi og romantik. Det var Lysefjorden, jeg havde tænkt på at nå. – (Hentet fra Martin Nags bok Sigbjørn Obstfelder - Øyeblikksbilder fra Hjelmeland, Strand og Stavanger)
Bli med i Obstfelders fotspor til Lysefjorden og Nilsebu turisthytte helgen 26.-28. august. Vi lover hyggelig selskap med turledere og ansatte fra Stavanger Turistforening og Sølvberget. Det hele foregår på sensommeren i idylliske omgivelser ved Nilsebuvannet, og hele programmet finner du her .
Foto: Eldfinn Austigard