Hva leter du etter?

Ytringsrommet på Kiellandsenteret

I fjerde etasje på Sølvberget finner du Ytringsrommet, Kiellandsenterets digitale talerstol. Har du noe på hjertet? Del det med oss og resten av Stavangers befolkning!

Kiellandsenteret skal ivareta arven etter forfatteren og samfunnsrefseren Alexander Kielland (1849-1906), og belyse hvordan litteratur og kunst kan fungere som samfunnskritikk og slik være et verktøy for makt og politisk påvirkning.

Ytringsfrihet

Ytringsfrihet er en grunnleggende verdi i et demokratisk samfunn. Norske forfattere kan ytre seg fritt, både i litteraturen og i den offentlige debatten. Det frie ord er imidlertid under et stadig press i store deler av verden, og mange forfattere, kunstnere, journalister og skribenter opplever å bli tvunget til taushet og betaler en høy pris for ytringene sine. Sølvberget huser institusjoner som kan ses på som en forlengelse av Kiellands liv og virke: Kapittel-festivalen, ICORN og Friby Stavanger. Siden 1996 har Stavanger kommune og Sølvberget vært vertskap for forfattere og kunstnere som har blitt utsatt for trusler, sensur og forfølgelse, og som derfor har blitt tvunget til å forlate hjemlandet sitt. Totalt elleve forfattere har hatt status som fribyforfattere i Stavanger de siste 23 årene, og flere av disse har fortsatt sitt daglige virke på Sølvberget.

For å synliggjøre viktigheten av å kunne ytre seg fritt i det offentlige rom har Kiellandsenteret utviklet en egen app som vi har kalt Ytringsrommet. Her blir våre besøkende oppfordret til å dele sine tanker og meninger og fortelle hva de er opptatt av. Ytringsrommet er Kiellandsenterets digitale talerstol, og teksten som skrives her sendes ut i et virtuelt offentlig rom. Man må være på Kiellandsenteret på Sølvberget for å kunne skrive og publisere ytringen sin.

Hvor kan ytringene leses?

På Torget i Stavanger står Alexander Kielland selv og skuer utover Vågen på sokkelen sin. Alle ytringene som sendes fra Kiellandsenterets talerstol kan leses her, som en holografisk sky av håndskrevne tekster. Her kan man også fotografere ytringene og dele i sosiale medier. Ytringene kan også leses én og én hvor som helst man måtte befinne seg.

I anledning bokmessen i Frankfurt 16. -20. oktober vil ytringene også kunne leses utenfor Haus am Dom i sentrum av Frankfurt, og på agoraen utenfor selve messeområdet. Publikum på messen kan besøke ICORN sin stand hvor også Kiellandsenteret er representert og prøve ut talerstolen vår. Alle ytringer herfra vil kunne leses både i Frankfurt og i Stavanger.

Hva er folk i Stavanger opptatt av?

Siden appen ble lansert i forbindelse med åpningen av Kiellandsenteret har hundrevis av barn, skoleungdommer og andre besøkende på Sølvberget delt sine ytringer via den digitale talerstolen. Men hva er det som engasjerer stavangerfolk, hva ønsker de å dele med verden? Mange er opptatt av klima, rasisme, mobbing, skole og urettferdighet i samfunnet. Noen er sinte, noen er forelsket, og mange vil si noe fint om byen sin. Her er noen eksempler på ytringer som har blitt publisert av våre
gjester.

Og husk: hvis du har noe på hjertet selv kan du dele det med verden ved å besøke Kiellandsenteret!

Ytringsrommet er utviklet av Hey-Ho på oppdrag fra Kiellandsenteret. Appen er gratis og tilgjengelig i både App Store og Google Play.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙