Hva leter du etter?
Ansatt i biblioteket med en bunke bøker. Foto: Anne Lise Norheim

Sølvbergets beste utlånsår siden 2011

Stavangers befolkning har lånt mer, lyttet mer, strømmet mer og ikke minst lest mer i 2023!

2023 har vært et knallbra år med mange gylne øyeblikk på Sølvberget.

Besøkstallet steg med 9% i forhold til året før. Det var totalt 1 330 664 (ikke inkludert kinobesøk) på alle kommunens biblioteker. Dette svarer til at hver innbygger i Stavanger kommune skulle ha besøkt et av Sølvbergets biblioteker 9 ganger i løpet av året.

Besøkstallet på arrangementer inklusive utstillinger endte på 70 560, som også er en solid økning på 5,6% i forhold til 2022. I tillegg hadde Kapittelfestivalen 11 476 besøkende.

Portrett av Thina Hagen i første etasje på Sølvberget

- Det er utrolig kjekt at så mange bruker Sølvberget og bibliotekene i Stavanger, både som møteplass, for å låne bøker og for å gå på arrangement. Årets tall er formidable, sier vikarierende bibliotek- og kulturhussjef Thina Hagen. - En av fjorårets store suksesser var Kapittelfestivalen som hadde rekordmange besøk. Jeg er utrolig stolt av å se hele organisasjonen jobbe for felles mål. Det er fantastisk å se hva vi får til i løpet av et år.

Dere lånte, lyttet og leste mer i 2023

Antall førstegangsutlån var 470 631, som er 6,8 % mer enn 2022. Dette er høyeste utlån siden 2011!

Utlånstallet inkluderer 48 183 utlån på bibliotekets e- og lydbokstjeneste Allbok. Dette er en 4% stigning i forhold til 2022.

8519 nye bibliotekbrukere i 2023. Det er en økning på 9,5% i forhold til 2022.

Vi spilte inn 60 episoder av Sølvbergets podcast i 2023, og fikk mer enn 35 000 avspillinger.

Skjønnlitteraturen er befolkningens favorittsjanger, med fagbøker og krim på andre- og tredjeplass. Fantasy og dikt er for dedikerte lesere og ender med utlån som speiler tidligere år.

- For Sølvberget er dette veldig inspirerende. Vi ønsker å få folk til å lese enda mer. Lesekompetansen til barn er nedadgående, og voksne leser også mindre. Denne trenden må vi snu sammen, og dette er et av Sølvbergets viktigste mål for de neste årene, sier Thina Hagen.

Årets fun fact

Etter nyheten om at nobelprisen i litteratur 2023 gikk til nordmannen og vestlendingen Jon Fosse, steg utlånstallene til Jon Fosses bøker på Sølvberget kraftig. I oktober lånte dere bøkene hans 212 ganger. Til sammenligning fikk bøkene hans 6 utlån i oktober 2022. Dette er en stigning på 3600%. Vi gratulerer Jon Fosse ennå en gang! Dette er både en seier for norsk litteratur, nynorsken og litt bøkene hans på bibliotekets hyller.

Topp 5 mest lånte bøker

Ingen årsliste uten å se på hvilke bøker som var de mest populære blant vår lånere. Overraskende nok er det bare 3 ut av 5 voksenbøker som er norske. Og til ingens overraskelse er det bokseriene Nordlys og Håndbok for superhelter som preger barna lesing dette året.

Topp 5 voksenbøker:

  • Hvis det skulle komme et menneske av Thomas Korsgaard
  • De tre av Valérie Perrin
  • Gjestene av Agnes Ravatn
  • Winterferie av Janne Stigen Drangsholt
  • De uverdige av Roy Jacobsen

Topp 5 barnebøker:

  • Portaltreet. Første del. av Malin Falch
  • Portaltreet. Andre del. av Malin Falch
  • Hundemannen av Dav Pilkey
  • Håndbok for superhelter. Del 1. Håndboka av Elias Våhlund
  • Håndbok for superhelter. Del 2. Røde maske av Elias Våhlund

Madla gjenåpnet

5. oktober 2023 åpnet nye Madla bibliotek endelig! Biblioteket er innredet med vikingtematikk og inspirasjon fra de lokale arkeologiske funn i området.

Siden åpningen i oktober 2023 har det vært 33336 besøk, 19226 utlån og 357 nye brukere på Madla bibliotek.

- Det er fantastisk å se publikums mottakelse av nye Madla bibliotek etter åpningen i oktober. Åpning av et nytt nærbibliotek er ikke bare en suksess for oss som jobber på Sølvberget, men en suksess for alle de som bor i Stavanger kommune. Vi jobber aktivt med å etablere møteplasser og stimulere leselysten i hele kommunen, og det er inspirerende og rørende å se at Madla bibliotek har blitt tatt så godt imot, sier Thina Hagen.

Gode tall for bibliotekene på Rennesøy og Finnøy

Både på Finnøy og Rennesøy bibliotek har utlånet steget. På Finnøy er oppgangen 15,1 % og på Rennesøy er den 25%.

Besøket på Finnøy bibliotek har økt med 9,1 % , mens det på Rennesøy har gått ned med 8,1 %.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙