Fordypningsoppgave om Franz Kafka og Amalie Skram
Jeg fant nettopp nettsiden deres, og at dere gjerne tar imot spørsmål. På grunn av chatgpt, så har lærerene på skolen min en litt annen form på fordypningsoppgaven enn tidligere.
Oppgaven: Lag en problemstilling på grunnlag av emnene menneske, natur og samfunn. Du kan for eksempel sammenstille menneske og natur, eller menneske og samfunn. Velg minst to tekster fra to ulike perioder. En av periodene må være modernistisk. Jeg har valgt "Forvandlingen" av Franz Kafka og "Karens jul" av Amalie Skram. Kunne dere hjulpet meg med problemstilling?"
SVAR: Hei, og takk for spørsmål!
«Karens jul» av Amalie Skram og «Forvandlingen» Franz Kafka er to veldig spennende tekster å undersøke og sammenlikne, på grunnlag av menneske, natur og samfunn. Til tross for at det er snakk om en modernistisk og en naturalistisk tekst, skrevet innen to helt forskjellige litterære perioder, har de likevel noe grunnleggende til felles.
«Forvandlingen» forteller om Gregor Samsa som våkner en morgen og er forvandlet til et «uhyrlig kryp» som ikke kan gjøre seg forstått, som blir sett på som frastøtende og ekkel, som blir trengt opp i et hjørne, nektet mat, og som forsvinner til slutt. Karen i «Karens jul» blir på sin side også betraktet som et slags skadedyr. Hun snakker et annet språk enn politikonstabelen og beskrivelsen av henne, som vi får via politikonstabelens blikk, vektlegger heslige detaljer som et kjertelarr på kinnet. Karen gjemmer seg sammen med barnet sitt – som beskrives som et elendig kryp – hun har ingen steder å gå og hun fryser i hjel sammen med barnet, blir tilintetgjort. Novellen ender til og med med at skuret, Karens beskyttende «skall», rives og fraktes vekk, slik at det ikke lenger skal være tilholdssted for slike som henne.
I problemstillingen din kan du for eksempel spørre: «Hva kan umenneskeliggjøringen av Karen og Samsa i «Karens jul» og «Forvandlingen» si oss om utenforskap og sårbarhet?» Her vil det være naturlig å trekke inn skadedyrmetaforene, og reflektere rundt menneske, natur og samfunn.
Lykke til med fordypningsoppgaven!
Vennlig hilsen Hild Bakka