Hva leter du etter?
Terje Vigen illustrert av Christian Krogh (foto: Gyldendal Norsk Forlag)

Fordypningsoppgave om Terje Vigen av Henrik Ibsen

SPØRSMÅL: "Hei! Jeg går på VG3, og har fordypning i tekster fra realismen (i hovedsak). Har snakket med min lærer, og Terje Vigen er en flott tekst til denne oppgaven.

Men, jeg sliter litt med problemstilling. Jeg har både lest det lange diktet, og sett filmen «Terje Vigen». Kan min problemstilling være dette: Hvordan blir «Terje Vigen» fremstilt ved hjelp av virkemidler i verkene?

Eller har dere noen andre forslag?

Mvh elev i tredjeklasse på VGS :-)"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Du er sikkert klar over at Terje Vigen (1861) er skrevet i overgangen mellom nasjonalromantikken og realismen, og inneholder trekk fra begge disse litteraturhistoriske periodene. Nettopp dette kan imidlertid være interessant å undersøke i tilknytning til problemstillingen din, som jeg tror kan fungere godt. Men slik du har formulert den her er det uklart om du referer til karakteren Terje Vigen, eller til selve diktet med samme navn, og dette må presiseres.

Det er også viktig å ha kontroll på både litterær analyse og filmanalyse, når man undersøker to forskjellige medier og sammenlikner – filmen har muligheter som teksten ikke har, og omvendt. Spesielt når det gjelder virkemidler. Teksten er imidlertid veldig sentral i filmen også, samtidig som den tilfører noe annet, via bilder. Dette kan det bli veldig spennende å se nærmere på!

Vennlig hilsen Hild

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙