Hva leter du etter?
Nærmere høst av Maianne Kaurin forside

Fordypningsoppgave om to tekster fra andre verdenskrig

SPØRSMÅL: "Hei, Jeg jobber med fordypningsoppgaven vi har nå i 3. klasse.

Vi skal velge en roman som primærlitteratur. Vi hadde fire bøker å velge mellom og jeg har valgt «Nærmere høst» av Marianne Kaurin. Den var veldig spennende og lærerik. Jeg har lyst til å ha en problemstilling hvor jeg trekker inn et dikt av Gunvor Hofmo, for eksempel «Det er ingen hverdag mer». Jeg tenker et dikt av Hofmo kan være en bra kombinasjon med boka, men jeg sliter med å komme frem til en god problemstilling. Jeg må jo velge noe så jeg får en del å skrive om.

Hva synes dere, kan «Nærmere høst» og «Det er ingen hverdag mer» være et godt valg? Eller bør jeg velge noe annet enn et dikt, for eksempel en kort novelle som omhandler det samme temaet?

Kan dere hjelpe meg med en god problemstilling?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Jeg synes det er en veldig god ide å jobbe med Nærmere høst og et dikt av Gunvor Hofmo. Gjerne «Det er ingen hverdag mer», men det er også andre Hofmo-dikt som kunne ha vært interessante å trekke inn i oppgaven din. For eksempel diktet «Jeg har våket», som nokså åpenbart refererer til venninnen Ruth Maier og deportasjonen med Donau i november 1942, som Hofmo var vitne til. Denne hendelen er sentral i Nærmere høst også, og du kan eventuelt undersøke hvordan det samme motivet skildres i romanen i forhold til i diktet, og dette kan være kjernen i problemstillingen din. (Kan hende benytter også Kaurin seg av lyriske virkemidler for å få fram smerten, intensiteten, desperasjonen i situasjonen? Hvilke i så fall, og hva gjør dette med romanen?)

Når det gjelder «Det er ingen hverdag mer» kan vi si at dette diktet skildrer det såkalte nullpunktet verden befant seg på etter 2.verdenskrig, som også kan overføres til andre ekstreme traumer, både kollektive og individuelle. Mens deler av Nærmere høst faktisk beskriver en hverdag, en slags normaltilstand, til tross for krig og okkupasjon, før krigens ekstreme grusomheter er brutt ut for fullt og er kjent for alle. Her er det en kontrast som også kan være spennende å undersøke.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Vennlig hilsen Hild

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙