Hva leter du etter?
Barn i Jemen foto Hayat Al-Sharif

Fotoutstilling under Demokratiuka i Kristiansand

Finnes det håp for Jemen? Under Demokratiuka i Kristiansand kan du oppleve en fotoutstilling med Stavangers fribykunstner Hayat Al-Sharif, som har dokumentert den harde hverdagen på landsbygda og i hovedstaden Sanaa.

Finnes det håp for Jemen

Målsettingen for Demokratiuka er å gjøre Kristiansand til et senter for debatt og utvikling for å styrke menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati. Dette er også det som motiverer fotojournalist og fribykunstner Hayat Al-Sharif.

Hayat Al-Sharif sitt arbeid fremstiller livet til vanlige mennesker i Jemen, spesielt kvinner og barn som lever med borgerkrig og humanitær nød.

Foto: Hayat Al-Sharif

Bildene viser mennesker som strever for å dekke basale behov som mat, varme og trygghet, med håp for et bedre liv og en bedre fremtid for seg selv og sine barn.

Med denne utstillingen ønsker Al-Sharif å sette søkelys på den glemte humanitære katastrofen som utspiller seg i Jemen.

Stavangers fribykunstner

Hayat Al-Sharif er en anerkjent og prisbelønt fotograf og fotojournalist fra Sanaa i Jemen.

Foto: Pål Christensen, Stavanger Aftenblad

Hayat Al-Sharifs fotoarbeid har vært omtalt i en rekke internasjonale utstillinger og medier.

Fra den virtuelle 3D-utstillingen 'Invisible Connections' (2022) organisert av FNs spesialutsending til Jemen og UNESCO, til oppdrag for FNs Verdens matvareprogram, og vinterutgaven 2021/2022 av det sveitsiske magasinet Global.

Al-Sharif har også påtatt seg fotooppdrag for FNs utviklingsprogram i Sanaa, hovedstaden i Jemen. Ved siden av jobben som fotograf har Hayat vært involvert i humanitære hjelpeprosjekter, gjennom rådgivning, skriving og oversettelse. Hun er nå aktuell med fotoserien The Bread War på Tasweer Photo Festival 2023 på Qatar Museum.

Som følge av de blodige konfliktene og som kvinnelig fotograf ble Al-Sharif regelmessig truet, trakassert og angrepet. Til tross for risikoen fortsatte Hayat sitt arbeid som fotograf, til hun og familien ble tvunget til å flykte fra Jemen. I januar 2023 ble Al-Sharif Stavangers 13. fribykunstner.

Utstillingen vises på Øvre Torv ved Rådhuset under Demokratiuka i Kristiansand fra 2-8 mai.

Demokratiuka arrangeres av Universitetet i Agder, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Kilden teater og konserthus, Sørlandets kunstmuseum / Kunstsilo og Cultiva, Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune.

Utstillingen er produsert av Friby Stavanger og Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, med støtte fra Fritt Ord, Stavanger kommune og Stavanger Sentrum AS.

Bilder med bildetekst

Her kan du lese mer om innholdet i bildene.

20 år gamle Rhama Ahmed har lært seg å lage tradisjonelle brudekroner som hun selger på markedet i Sanaa

20 år gamle Rhama Ahmed har lært seg å lage tradisjonelle brudekroner som hun selger på markedet i Sanaa. Konfliktene har fratatt gutter og jenter fra Jemen muligheten til utdanning. Krigen har tvunget Rhama til å ta en pause fra studiene, slik at hun kan jobbe for å hjelpe familien sin. Bildet ble tatt 24.februar 2020.

Ved å pynte seg med blomster, vil disse jentene fra Jemen vise at de ønsker fred. De ønsker å kunne leve et normalt liv, slik jenter og kvinner lever i andre deler av verden. Bildet er tatt i 2020.

Mange gutter i Jemen har byttet ut skolebøkene med våpen.

Mange gutter i Jemen har byttet ut skolebøkene med våpen. Når guttene sendes til fronten, får de litt penger eller mat som de kan gi til sin familie. 8 år gamle Ahmed Mufreh er stolt over å kunne hjelpe sin familie, men er for liten til å ane konsekvensene av krig. For barn i Jemen er det å se et kamera mer skremmende en å se et våpen.

Boushra henne sønn og svigersøster er utslitt etter å ha samlet ved en hel dag.

Boushra, henne sønn og svigersøster er utslitt etter å ha samlet ved en hel dag. Bildet er tatt 4. oktober 2021, like før solnedgang.

I mange områder i Jemen mangler det infrastruktur som sikrer tilgang på rent vann. Regnet er grunnlaget for at korn og grønnsaker kan vokse. 12 år gamle Sultan Muhammad takker Allah for regnet, og tar lykkelig imot med hendene sine. Bildet er tatt i Hajjah provinsen, 8.oktober 2021.

47 år gamle Samira må dra langt for å få tak i rent vann til familien.

47 år gamle Samira bor i Wadi Laah dalen. Dalen ligger på grensen mellom Al Mahwit- og Hajjah provinsen, og forsyner de de to distriktene med vann. Klokken syv hver morgen forlater seksbarnsmoren hjemmet sitt for å hente vann, og etter en 3 timers tur på bratte og smale stier, kommer hun frem til elven. Praktiske oppgaver som dette tar all tid og går ut over kvinners muligheter til utvikling og viktig tid med barna. Bildet ble tatt 8. oktober 2021.

Mangel på brensel og gass tvinger Fatima til å brenne barnas skolebøker for å kunne lage et enkelt måltid.

Mangel på brensel og gass tvinger Fatima til å brenne barnas skolebøker for å kunne lage et enkelt måltid. Kvinner i Jemen har lært seg hvordan de skal overleve under kristiske forhold, og gir ikke opp. Fatima sier at kvinnene i Jemen symboliserer styrke, mot og de gjør alt for barna.

Dagens høydepunkt for 5 år gamle Domoa, er når moren Hossn serverer nybakt brød. Navnet Domoa kommer fra det arabiske ordet «domoaa» som betyr tårer. Dette fordi moren gråter hver dag i kampen for å kunne gi henne et måltid. Bildet er tatt i bydelen Al Oroq i hovedstaden Sanaa i 2019.

Al-Mahwit provinsen ligger i fjellene nordvest for hovedstaden Sanaa.

Al-Mahwit provinsen ligger i fjellene nordvest for hovedstaden Sanaa. For kvinnene i provinsen er det vanskelig å bevege seg i det bratte terrenget for å skaffe vann og ved til daglige gjøremål. De dårlige veiene og mangel på helsetjenester en fare for gravide og syke som trenger helsetjenester. Bildet ble tatt 2. januar 2022.

10 år gamle Fatima samler ved i fjellene i Al Mahwit provinsen. Til tross for sin unge alder er Fatima sterk. Etter fem timer med hardt arbeid, knytter hun veden sammen og bærer den med seg hjem. Det er nok brensel til at Fatima og moren kan lage dagens middag. Bilder er tatt 2. januar 2022.

Kvinne med fredskvist i en utbombet bydel i Sanaa

Bydelen Aser i Sanaa er ødelagt av et bombeangrep. Fatima som vanligvis er rektor på en skole, er her avbildet med en kvist som symboliserer fred. Fatima håper snart freden vil komme til Jemen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙