Gode bøker for deg som lærer norsk
Start med tegneserier
For mange år siden flyttet jeg til Italia uten å kunne et ord italiensk. Jeg kom ikke langt med engelsk eller norsk, og måtte lære språket.
Jeg begynte på språkskole, og startet å lese italienske tegneserier. Det var bra å lese bilder og ord sammen, og forstå teksten ut ifra begge deler. Mitt råd til deg som vil lære norsk er derfor å starte med tegneserier, eller med bøker som er illustrerte. Det er også viktig at du er interessert i tematikken, og liker illustrasjonene i bøkene du velger.
Vær tålmodig, les mye
Etterhvert kunne jeg lese enkle bøker, så litt mer utfordrende bøker, uten illustrasjoner. Jeg slo ikke opp alle ordene jeg ikke forsto i ordboken. Det var bedre å forsøke å forstå dem ut ifra konteksten. Slik lærte jeg faktisk mange nye ord, mer eller mindre ubevisst.
Jeg jobber fremdeles med å bli bedre i språket, og leser for eksempel italienske romaner. Det gjelder å være tålmodig. Du må lese mye, og ikke bry deg om at du ikke forstår alt du leser med en gang. Sakte men sikkert vil du lære mer og mer norsk.
Ni fine bøker
Bergen (2018) av Anja Dahle Øverbye
Omtale fra Leser søker bok: Bergen er ein teikneserieroman om Maria som er student i Bergen.
Det handlar om depresjon, sjølvskading og om å være aleine.
Men også om venskap.
Boka har fantastiske illustrasjonar. Illustrasjonane gir god støtte til teksten. Handskrifta er lett å lese og det er få vanskelege ord. Mange oppslag er heilt utan tekst.
Trær jeg har møtt (2017) av Anna Fiske
Omtale fra Leser søker bok: Anna Fiske har møtt mange trær i sitt liv, og mange av dem er det knyttet sterke minner til. I denne boka følger vi Anna gjennom barndom, ungdom og voksenliv, og alltid er trærne med.
I sorg og glede, og alltid med et poetisk og inderlig blikk på trærne og menneskene.
Mulysses (2017) av Øyvind Torseter
Omtale fra Leser søker bok: Mulegutten mister jobben og leiligheten sin på samme dag. Deprimert søker han tilflukt på en havnekneipe. Der møter han en oppdagelsesreisende millionær. Sammen seiler de avgårde på jakt etter verdens største øye, det eneste som mangler i millionærens store samling. Men snart blåser det opp til storm, og noen har brukt opp alt det varme vannet i dusjen!
Mulysses er en underfundig grafisk fortelling full av humor og spenning. Teksten er lett å lese, med korte setninger og tydelig skrift.
Kvinner i kamp – 150 år med frihet, likhet, søsterskap (2018) av Marta Breen
Omtale fra Leser søker bok: For 150 år siden hadde kvinner få rettigheter.
De fikk ikke stemme ved valg eller ta utdanning. Hvordan har kvinner verden over kjempet for rettferdighet og likeverd? Når startet kampen for likestilling? Og hvor står vi i dag?
Kvinner i kamp starter med kampen mot slaveri og går helt opp til dagens me too-debatt. Teksten er enkel og har tydelige tegninger. Noen navn og referanser kan være vanskelig å lese.
Fargene som forsvant (2017) av Constance Ørbeck-Nilssen
Omtale fra Leser søker bok: I et land i krig sitter en mor og en datter i en kjeller. De venter på flyene som nærmer seg og bombene om faller. De tenker på tida før krigen. Og hvordan alt har forandret seg. Boka handler om hvordan det er å vokse opp i et land som er rammet av krig.
Det er litt dårlig kontrast, men det er mye luft rundt teksten. Store og fine illustrasjoner som bygger fint opp om teksten. Få vanskelige ord. Hvert oppslag har en stor illustrasjon og en kort tekst.
Den passer veldig godt for ungdom og voksne. Den anbefales til bruk i språkkafé.
OG (2016) av Veronica Salinas
Omtale fra Leser søker bok: En roman om å være ny i Norge og
om å savne hjemlandet sitt. Boka har korte setninger og mye luft på sidene. Det er tydelig skille mellom fortid og nåtid. Det er få lange ord og korte kapitler
Brev til Noreg (2018) av Hilde Sandvik og Mona Ibrahim Ahmed
Omtale fra Leser søker bok: Mona kjem til Noreg frå Somalia. Ho fortel om korleis det er å komme til eit nytt land. Om skulen, om det norske samfunnet og språket. Mona kjenner seg utanfor i Noreg, men er heller ikkje heime i det somalske miljøet. Det er vanskeleg å fylle alle forventningane dei andre har til ho.
Boka er ei sterk skildring om å vere utanfor. Formen er muntleg og det er eit sterkt driv i fortellinga. Nokre setningar er lange.
Askeladden som kappåt med utlendingen (2018) av Christian Opdal Eid
Omtale fra Leser søker bok: Askeladden som kappåt med utlendingen er en bok for voksne. Det er en vakker bok med et positivt budskap. Formen tar utgangspunkt i de norske folkeeventyrene. Dette er en moderne historie om Askeladden som uredd og nysgjerrig tar opp kampen med den skumle utlendingen. Det er opp til leseren å finne ut av hvem som er de egentlige trollene i historien.
Det er mye luft på sidene, og oppsettet er ryddig. Den korte teksten står midt på siden, og de tydelige illustrasjonene gir god støtte til teksten.
Sitt hos meg (2018) av Kristian Bergquist
Omtale fra Leser søker bok: Ærlig og noen ganger brutalt om ensomhet og depresjon. Men diktene har også mye humor. Diktene hans er korte og enkle, men rommer samtidig mye. For en leser som selv har opplevd depresjon er dette befriende tekster, fulle av gjenkjennelse og erkjennelse.
For den som ikke har hatt slike opplevelser, er det mye å lære.
Boka har et luftig oppsett. Diktene har et gjennomgående tema som er lett å følge.