Hva leter du etter?
Sumaya Jirde Ali (foto Line Ørnes Søndergaard)

Kiellandforedraget 2021: Sumaya Jirde Ali

Sumaya Jirde Ali har de siste årene markert seg som en sterk og viktig stemme i den offentlige samtalen. Fredag 24. september 2021 holdt hun årets Kiellandforedrag under Kapittel. Les foredraget her:

Eg heiter Sumaya Jirde Ali. Eg er 20 år gammal, norsk-somalier, muslim, kvinne, bodøværing. Eg er det ein kallar «ein samfunnsdebattant». Då eg byrja å ytre meg, var det fordi eg var lei av at alle andre enn dei det gjaldt, snakka og meinte ting om «oss andre» - dei muslimske kvinnene. Reaksjonane var overveldande. Eg har fått spalteplass, ros og masse positiv merksemd. Men prisen har vore høg.

Slik åpner den lille boken «Ikkje ver redd sånne som meg» fra 2018. Det er en glede å presentere poet, redaktør og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali som årets foredragsholder.

Sumaya Jirde Ali har de siste årene markert seg som en sterk og viktig stemme i den offentlige samtalen. Hun er poet, samfunnsdebattant, spaltist og påtroppende redaktør av tidsskriftet «Fett». Som norsk-somalisk kvinne har hun fått kjenne på kroppen hva det koster å ytre seg, og hun har mottatt en rekke priser for sin modige deltakelse i den offentlige samtalen. I 2019 ble hun tildelt Den norske Forfatterforeningens ytringsfrihetspris. I juryens begrunnelse het det blant annet at hun allerede i ung alder har markert seg som en av de viktigste stemmene i sin generasjon.

Jirde Ali skriver med utgangspunkt i sin bakgrunn som ung, muslimsk kvinne med flerkulturell tilhørighet. Hun utga sin første diktsamling «Kvinner som hater menn» i en alder av atten år. Senere har hun utgitt «Melanin hvitere enn blekemiddel», og pamfletten «Ikkje ver redd sånne som meg». I år er hun aktuell med «Når jeg ser havet, slokner lyset», en samling rå og brutale dikt som gir ordet til dem som ofrer alt, i mange tilfeller også livet, i håp om å skape en ny og trygg tilværelse i et fremmed land.

Ytringsfrihetens grenser

Ytringsfriheten er under stadig press, og i disse dager arbeider en egen Ytringskommisjon med å vurdere tiltak som skal fremme en åpen og opplyst offentlig samtale. Straffeloven § 185 markerer grensene for ytringsfriheten i Norge ved å fastslå at det er straffbart å «true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres» etnisitet, hudfarge, religion, kjønnsidentitet, seksuelle orientering eller nedsatte funksjonsevner». Vinteren 2020 tok høyesterett denne paragrafen i bruk i dommen mot en eldre kvinne som ble dømt for å for å ha kommet med hatefulle ytringer mot Sumaya Jirde Ali.

Denne mye omtalte saken ble nærmest et symbol på hva paragraf 185 skal verne, og den er utgangspunktet for journalist, jurist og forfatter Olav Østrems nye bok «Hatefulle ytringer. Lov og rett i krenkingens tid». Boken ser blant annet på hvilke ytringer som defineres som hatprat og hets, og hva det gjør med ytringsklimaet, og i ytterste konsekvens, med demokratiet vårt. Sumaya Jirde Ali og Olav Østrem møtes til samtale på Sølvbergets bokprat torsdag 23. september klokken 12.00.

Lån bøkene til Sumaya Jirde Ali her
Lån boka til Olav Østrem her

Om Kiellandforedraget

Kiellandforedraget er et fast innslag under Kapittelfestivalen. Foredraget skal skape et rom for å reflektere rundt litteraturens betydning for enkeltindividet og for samfunnet. Forfatterens blikk på verden rundt oss kan bevege og berøre, men òg utfordre og skape engasjement. Kan vi vende oss til litteraturen for å finne svar på noen av de store spørsmålene som definerer vår tid? Hvorfor er litteratur viktig?

Kiellandforedraget ble opprettet i forbindelse med åpningen av Kiellandsenteret på Sølvberget, og skal holdes av en sentral skandinavisk forfatter én gang i året fram til 2025.

Tidligere foredragsholdere:

2020: Linn Ullmann

2019: Johan Harstad

2018: Olaug Nilssen

2017: Vigdis Hjorth

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙