Neste sommer, da skal alt bli perfekt
Artister som klarer å bli en del av de årlige tradisjonene våre, får automatisk evig liv.
"All I want for Christmas is you" og sånne
Toppen av tradisjon er jul og sommer.
Da gjør vi det samme som alle årene før, drar til de samme stedene og spiser den samme maten med de samme folkene. Og fordi vi også skal høre på de samme sangene som vi alltid har gjort når det er jul og sommer, er det vanskelig å albue seg plass for nye artister.
Men noen klarer det. Mariah Carey er en av vår tids store hitmakere, men det er "All I want for Christmas is you" som holder henne aktuell år etter år for generasjon etter generasjon, fordi den har klart å brøyte seg inn blant julesangene. Der er det jo temmelig fullt fra før, men er du først inne, blir du der til evig tid.
Postgirobygget kan takke et par-tre sanger fra 1996 for at de spiller på russetreff år etter år. "En solskinnsdag" og "Idyll" har gått inn i den norske sommerkanonen, og gaules fra svaberg og øltelt hver sommer.
deLillos opp fra bunnpunktet
deLillos gjorde seg evig relevante da de gav ut albumet Neste sommer i 1993. Gruppa hadde et par likegyldige album bak seg, men hyret inn Kyrre Fritzner til å produsere Neste sommer og oppdatere lyden til Teenage Fanclub-aktig 1990-talls.
Det funka.
deLillos' status i norsk musikk handler om mer enn sangen "Neste sommer", men sangen og albumet med samme navn gav dem et løft som de trengte sårt på midten av 1990-tallet.
Hvordan ble "Neste sommer" en umiddelbar sommerklassiker? Bli med til analysebenken.
Det var en gang
Versene i sangen følger mønsteret AABB (tre-diskret-bok-bord), hvor rimene bok-bord og mat-bad kan settes på kontoen for sommerlig omtrentlighet.
Teksten begynner med ordene "det var en gang", som er velkjent fra de norske folkeeventyrene.
Nettopp det tidløse er et kjennetegn ved alle rituelle sanger, men innledningen får en motvekt med de neste ordene "i nitten hundre og nitti tre", som plasserer sangen tidsmessig. Og i andre vers: "langs Norges kyst et sted".
Men disse tid og sted-markørene er unntakene i "Neste sommer". Lars Lillo-Stenbergs tekst speiler det tilbakelente og nærmest vegetative sommerlivet, med adjektiv og adverb som "behagelig", "diskret", "langsomt" og "ufarlig". Verden står nesten stille.
Et vestlandsk apropos til denne teksten er Vamps "13 humler" (tekst av Arnt Birkedal), som stanser tiden en sommerdag perfekt.
Ikke-aktiviteter
Handlingene i "Neste sommer" er like passive som adjektivene og adverbene. Hva holder folkene på med? De leser langsomt i en bok. De sitter rundt et bord. De ruslet ned og tok et bad. Men de slenger ikke rundt seg med jubel av den grunn, de bare eksisterer, midt i sommeren.
Og merk; "Neste sommer" har INGEN referanser til været, noe som i seg selv er en prestasjon i norsk sommersangtradisjon.
Den ideelle sommeren i "Neste sommer" er den dovne sommeren tilbrakt sammen med andre. Det finnes et "jeg" i teksten, men langt flere "vi", og refrenget handler om alt "vi" skal gjøre neste sommer. Og den sommeren skal bli helt lik årets, med de samme dovne aktivitetene og de samme folkene.
Universelle relasjoner
"Neste sommer" skiller seg fra Postgirobyggets sommergjengangere "En solskinnsdag" og "Idyll", hvor sommerdøgnet detaljbeskrives som en serie høydepunkter.
Der er det også mye mer romantikk enn i "Neste sommer". deLillos' sang kunne handlet om en hvilken som helst sommerkonstellasjon (foreldre/barn, storfamilie, kjærester, venner) som koser seg ved sjøen.
"Neste sommer" skiller seg også kraftig ut blant deLillos' sommer- og sjøsanger:
Havet er en truende kraft i "Hjernen er alene" og "Racerbåt". Det ligger en livssorg i bunnen av "Peiling på seiling". Sommerferien framstår som et angstfylt kolon i "Siste sommerferiedag" og "Hva har du tenkt".
I "Neste sommer" finnes bare glede.
Sommeren er kort
Jeg har alltid tenkt at også selve strukturen i "Neste sommer" imiterer den norske sommeren.
For folk utenfra Skandinavia kan det være vanskelig å forstå hvor skjør den er. Sommeren i Skandinavia er en håndfull varme dager her og der, som det gjelder å utnytte til fulle. Sangen "Neste sommer" gjør også maks ut av nokså lite.
Til gjengjeld mater den på med alt som er gøy, som Lars Lundevalls feite gitarlyd vrengt på 90-tallsvis, og ekstra mange refrenger. Sommeren er kort og intens, sangen også. Sangen har bare to vers og ingen overganger, men til gjengjeld er de livsbejaende refrengene lange - jeg får litt assosiasjoner til ABBAs "Dancing queen", hvor refrengene varer og varer.
Så får det heller våge seg at den fysiske, faktiske sommeren, den som er her og nå, gjerne er fylt av regn, småkrangling og kompromisser. Det betyr ikke så mye, så lenge vi kan drømme om at neste sommer, den blir magisk.
Alle sangene i denne artikkelen: