Hva leter du etter?
Nobelmedaljen

Nobels fredspris: En pris til ytringsfriheten

Friby Stavanger og Sølvberget gratulerer årets vinnere av Nobels fredspris, Maria Ressa og Dmitrij Muratov, for deres utrettelige innsats for ytringsfriheten.

Den Norske Nobelkomite har tildelt Nobels fredspris for 2021 til Maria Ressa og Dmitrij Muratov for deres innsats for ytringsfrihet i Fillipinene og Russland. Begrunnelsen fra Nobelkomiteen påpeker at ytringsfrihet er en forutsetning for demokrati og varig fred, og at Maria Ressa og Dmitrij Muratov representerer alle journalister som står opp for dette idealet, i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår.

Dette er en viktig pris for alle som lider under innskrenkning av ytrings- og pressefrihet, noe alle fribyforfattere i Stavanger har vært et offer for.

Friby Stavanger

Stavanger tar, som medlem i ICORN, et klart standpunkt i forhold til ytringsfrihet og tilbyr en trygg fremtid for en forfatter eller kunstner, og hans eller hennes eventuelle ektefelle og barn. Stavanger har som friby, og ved etableringen av den internasjonale festivalen for litteratur og ytringsfrihet, Kapittel, fått ry på seg som en av Norges viktigste og mest internasjonale litteratur- og ytringsfrihetsbyer.

Friby Stavanger holder til på Sølvberget bibliotek og kulturhus.

Stavangers fribyforfatter

Safaa Khalaf har arbeidet som politisk analytiker, redaktør og frilansjournalist i mange år i flere irakiske og internasjonale medier og nyhetsbyråer.

Sammen med andre journalister startet Khalaf i 2013 Iraks første nettside for undersøkende journalistikk, al aalem aljaded (al-aalem.com). Han har blitt publisert i blant annet Washington Post, Al Arabiya og Al Hurra. Khalaf er også engasjert i et forskningsprosjekt om Irak ved London School of Economics. I 2019 ble hans bok “Iraq after ISIS: Crises of Over-Optimism” publisert i Bagdad.

Khalaf rapporterer om politiske, sosiale og kulturelle hendelser i Irak og Midtøsten. Hans dyptgående og kritiske journalistikk har gjort at han de siste årene har måttet jobbe og opphold seg i Beirut og Istanbul.

Siden 2003 har over 500 journalister blitt drept I Irak, og det er ikke lenger mulig for Khalaf og jobbe i hjemlandet.

Khalaf har en bachelorgrad i historie ved Universitetet i Basra og studier innen samfunnsfag ved Universitetet i Beirut. Han har flere kurs inne undersøkende journalistikk i regi av BBC, CFI - Samir Kassir Foundation-Beirut, og France Médias Monde.

ICORN
ICORN, International Cities of Refuge Network, er et nettverk av byer og regioner som arbeider for ytringsfrihet ved å tilby opphold til forfattere og artister som er i fare på grunn av yrket sitt. Mer enn 70 byer verden rundt er med i ICORN, for å tilby et trygt sted hvor forfulgte forfattere og artister kan bo og arbeide i trygghet. ICORN holder til på Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙