Hva leter du etter?
Mansur Rajih og Liv Runesdatter med orkester

Opplev Mansur Rajihs poesi under Maijazz

Tidligere fribyforfatter Mansur Rajih og Liv Runesdatter har samarbeidet i over ti år. Under årets Maijazz inviterer de til konsert i Petrikirken sammen med et enestående ensemble med røtter fra Palestina, Jordan, India, Sverige og Norge.

Likevel synger de

“Dette er verda. Vakrare enn det me likar å vita, og meir skjør, skjørare enn det me tåler” Mansur Rajih

Velkommen til konsert i St.Petri kirke 7. mai. Liv Runesdatter sin musikk til Mansur Rajih sin poesi er formidlet gjennom mer enn 350 konserter i Europa, Midtøsten og i Kaukasus. Sammen med et internasjonalt ensemble skapes et musikalsk univers der rytmiske, harmoniske strukturer og ornamentikk fra det osmanske riket, møter beslektede harmoniske strukturer fra den folkemusikalske haugianer-tradisjonen i Vestfold. Nå kan du oppleve "Likevel synger de" i Stavanger.

Aktuell poesi

Tidligere fribyforfatter Mansur Rajihs poesi gjennomsyres av troen på menneskeverdet, sannheten, friheten og kjærligheten. Dagens situasjon og de forferdelige krigsscenene som utspiller seg i Gaza og på Vestbredden, tilfører Mansurs tekster ny aktualitet og kraft. "Likevel synger de" rommer store følelser og håpet går som en ledetråd gjennom hele forestillingen.

Ensemblet

Liv Runesdatters omfavnsrike og kritikerroste karriere som sanger og komponist, strekker seg over 25 år. Hun turnerer over store deler av verden, og har samarbeidet med kunstnere fra mer enn 30 ulike land.

Ahmad Al Khatib anses for å være en av verdens tre fremste oudspillere. Han er palestiner, født og oppvokst i en flyktningeleir i Jordan, der familien har vært bosatt siden de ble tvunget på flukt på 60-tallet. Han begynte tidlig å lære oud og etter avsluttede studier flyttet han til Ramallah for å undervise. I 2002 tvang den politiske situasjonen ham til å forlate Palestina og i 2004 bosatte han seg i Sverige hvor han for tiden arbeider som lærer og foreleser ved Universitetet i Gøteborg. Han har samarbeidet med mange av de fremste representantene for arabisk musikk, utgitt mange plater og har turnert i Midtøsten, India, USA, Europa og Brasil.

Mansur Rajih ankom Stavanger etter 15 år som politisk fange i Jemen. Han var studentaktivist og skrev dikt som kritiserte styresmaktene i hjemlandet. De første årene i fengsel skrev Rajih poesi, om sin kjærlighet til kona og til fedrelandet og han blir omtalt som Jemen sin nasjonalpoet i moderne tid. Diktene ble smuglet ut og er godt kjent i Jemen og i resten av den arabiske verden. Etter løslatelsen har han arbeidet både som poet og menneskerettighetsaktivist, og han har blant annet gitt ut fire kritikerroste diktsamlinger på norsk. Den siste diktsamlingen, «Der trærne sto» utkom høsten 2021.

Forfatter Mansur Rajih og oud-mester Ahmad Al Khatib er to viktige og innsiktsfulle kunstneriske stemmer, med livshistorier, kvalitet og skaperkraft som gir gjenklang over store deler av den arabiske verden. De lever begge i eksil, i henholdsvis Stavanger og Gøteborg.

Andre medvirkende:

  • Torben Snekkestad - saksofon og klarinett (NO)
  • Youssuf Hbeish – perkusjonist
  • Harpreet Bansal - fiolin
  • Svante Henryson- cello

Konserten er et samarbeid mellom Rikskonsertene, Friby Stavanger og Maijazz.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙