Hva leter du etter?
Ole Korperitan. Kunstner: Rolf Groven 1997

Plakatutstilling: Fredspropaganda

Utstillingen "Fredspropaganda" viser et utvalg plakater fra tidsperioden 1914 - 2021. Plakatene er utgitt av politiske partier, fredsbevegelsen og ulike typer organisasjoner.

Utstillingen, kan du se i 1. etasje på Sølvberget. Den er et bidrag til feiringen av siddisen Christian Lous Lange, som vant fredsprisen i 1921.

Mange lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere har laget arbeider med fred som motiv, og generøst gitt tillatelse til at disse kan brukes fritt i fredsarbeid. Kunst er en viktig kraft i kampen mot krig og krigens ødeleggende konsekvenser for jorden og menneskene.

Utstillingen viser hvordan mange mennesker har lagt ned en stor arbeidsinnsats for fred og mot krig. Heldigvis er det mange som viderefører arbeidet og kjemper for fred og frihet. Det gir fremtidshåp i en dyster samtid preget av økende militæropprustning, klimakrise, økende antall flyktninger, sult og fattigdom.

Christian Lous Lange - fredsprisvinneren fra Stavanger

Denne utstillingen er også et bidrag til feiringen av Christian Lous Lange, den første norske borger som ble tildelt Nobels Fredspris i 1921. Kiellandsenteret markerer 8. desember at det er 100 år siden Christian Lous Lange fra Stavanger vant Nobels fredspris. Han omtales ofte som «den ukjente fredsprisvinneren». Nå skal han løftes fram og feires, samtidig som vi trekker fram noe av arbeidet for fred og ytringsfrihet som gjøres i dag. Les mer om Fredsprisvinneren fra Stavanger her.

Internasjonal kvinneliga for Fred og Frihet

Utstillingen er laget av Stavanger avdelingen av Internasjonal kvinneliga for Fred og Frihet (IKFF) i samarbeid med Sølvberget bibliotek og kulturhus. IKFF ble stiftet i 1915 og har siden arbeidet for varig fred og frihet. Tre kvinner med verv i IKFF er tildelt Nobels fredspris. Blant andre tidligere leder og ærespresident Jane Addams som mottok Nobels fredspris i 1931.

Info om de avbildede plakatene i denne artikkelen

  • Aldri mer krig: Kjent plakat/litografi fra 1924 som spilte en viktig rolle i antimilitaristiske kampanjer, utstillinger og publikasjoner, både i Tyskland og internasjonalt. Käthe Kollwitz var aktivt medlem i WILPF/IKFF.
  • Kopreitan: Denne plakaten med tittel Ole Kopreitan er laget av kunstneren Rolf Groven i 1997 fritt etter det kjente maleriet av Oscar Wergeland. Utgitt av Nei til Atomvåpen som en hyllest til Ole Kopreitan på hans 60-årsdag. Kopreitan var en meget kjent fredsforkjemper. Hver dag møtte han opp foran Stortinget med barnevogn fylt med fredsmateriell og drev fredspropaganda.
  • Krig og klima: Plakat for «Krig og Klima Fredsfestival 2019» designet av den danske kunstneren Thomas Kruse. Han bruker plakat som sitt spesielle kunstuttrykk og har laget en mengde spennende plakater som brukes av fredsbevegelsen.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙