Hva leter du etter?
Portrett av Anine Kierulf (foto: Universitetet i Oslo/uio.no)

Podcaster om ytringsfrihet

Det finnes en god del podcaster som handler om ytringsfrihet. Her har vi samlet noen av dem vi syntes er gode.

Podcastene er presentert i en noe tilfeldig rekkefølge, men med de tyngste (som krever litt mer innsikt/interesse for for eksempel juss og historie) mot slutten.

Ytringsfrihet i 100 & 10

Podcast fra Norsk institusjon for menneskerettigheter med Adele Matheson Mestad og Anine Kierulf (bildet over) som snakker om ytringsfrihet innen humor, musikk, idrett, litteratur og journalistikk. I hver av de fem episodene har de med seg en kjent nordmann. Podcasten er på norsk.

Forbudte stemmer

I denne podcast-serien fra 2017 treffer Stavanger Aftenblads journalister fem personer som har måtet flykte for å ha ytret seg. Journalistene besøker dem i deres fribyer, for så å reise til landene de måtte flykte fra. Podcasten er på norsk og engelsk.

Trygdekontoret

Om ytringsfrihetens fremtid. Erlend Mørch spør hva egentlig en ytring er? Og er det en god ide å forby koranbrenning? Gjestene Anine Kierulf og Vebjørn Selbekk. Podcasten er på norsk.

Innestemme

Podcast fra Human Etisk Forbund hvor de snakker om aktuelle tema med ulike gjester. Startet i 2022 og har tatt for seg tema som transrettigheter, Ukraina, demokrati i tilbakegang, ekstremisme og fredsprisen. De forsøker å forstå hvorfor demokrati og menneskerettigheter utfordres, og hvorfor det flere steder går tilbake. Podcasten er på norsk.

Yttrandefrihetspodden

Svensk PEN’s podacast hvor Jenny Aschenbrenner og Jesper Bengtsson snakker med ulike gjester om ytringsfrihet. Startet opp i 2019, ny episode rundt hver andre måned. Podcasten er på svensk.

Takk og lov

Podcast med juristen Anine Kierulf, fra Juridika og Juristenes Utdanningssenter, tar opp en mengde ulike temaer fra jussens verden. Hun er innom ytringsfrihet flere ganger; om ytringsfrihet for funksjonshemmede, om ytringsfrihet med journalisten Kadafi Zaman, om ytringsfrihet med Jon Wessel-Aas og om hatytringer.

Ytringsklima

Podcast om hvordan folk snakker sammen på jobb. Programleder er Øyvind Kvalnes, professor i organisasjonsadferd ved Handelshøyskolen BI. Han har med seg ulike gjester for å snakke om tema som friksjon, ledelse, teknologi og komplementer. Podcasten er på norsk.

So to Speak: The Free Speech Podcast

Fra FIRE (The Foundation for Individual Rights and Expression), med Nico Perrino. Podcasten tar for seg aktuelle saker fra det amerikanske nyhetsbildet. Ny episode kommer ut hver torsdag. Podcasten er på engelsk.

Civita-foredraget

Filosofen Lars Fredrik H. Svendsen snakker om hva forutsetningene for en reell ytringsfrihet er og om toleranse. Podcasten er på norsk.

This Week in Free Speech with Jacob Mchangama

Jacob Mchangama, direktør for Future of Free Speech Project og professor på Vanderbilt Universitetet, tar gjennom 46 episoder for seg ytringsfrihetens historie, i tillegg til at han diskuterer utviklingen innenfor feltet. Han har også med seg ulike eksperter. Podcasten er på engelsk.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙