Hva leter du etter?
Safaa Khalaf, journalist fra Irak, fribyforfatter Stavanger.

Safaa Khalaf fribyforfatter i Stavanger

Khalaf er undersøkende journalist og forfatter fra Basra i Irak.

Ny fribyforfatter i Stavanger

Khalaf er undersøkende journalist og forfatter fra Basra i Irak. Han er den første fribyforfatteren Norge tar imot etter at verden og Europa ble rammet av koronapandemien og reiserestriksjoner i mars.

Stavangers nye fribyforfatter ble invitert allerede i desember 2019, men på grunn av koronasituasjonen landet ikke Safaa i Stavanger før 24. juli i år. Khalaf ser nå frem til å kunne fortsette sitt arbeid i trygghet fra Stavanger.

Anne Torill Stensberg, Bibliotek- og kulturhussjef, Stavanger:

- Det å ha fribyforfattere blant oss her på Sølvberget betyr mye for organisasjonen og for byen. Det er en påminnelse om hvor farlig verden har blitt for enkelte forfattere og journalister, og at vi aldri må ta ytringsfriheten for gitt her til lands, i vår egen by eller på arbeidsplassen. Vi gleder oss til å bli kjent med Safaa Khalaf og til å jobbe med ham i tiden framover.

Onsdag 26. august ønsket ordfører Kari Nessa Nordtun ham offisielt velkommen til Stavanger på rådhuset.

Journalist i Midtøsten

Khalaf har arbeidet som politisk analytiker, redaktør og frilansjournalist i mange år i flere irakiske og internasjonale medier og nyhetsbyråer.

Sammen med andre journalister startet Khalaf i 2013 Iraks første nettside for undersøkende journalistikk, al aalem aljaded (al-aalem.com). Han har blitt publisert i blant annet Washington Post, Al Arabiya og Al Hurra. Khalaf er også engasjert i et forskningsprosjekt om Irak ved London School of Economics. I 2019 ble hans bok “Iraq after ISIS: Crises of Over-Optimism” publisert i Bagdad.

Khalaf rapporterer om politiske, sosiale og kulturelle hendelser i Irak og Midtøsten. Hans dyptgående og kritiske journalistikk har gjort at han de siste årene har måttet jobbe og opphold seg i Beirut og Istanbul.

Siden 2003 har over 500 journalister blitt drept I Irak, og det er ikke lenger mulig for Khalaf og jobbe i hjemlandet.

Khalaf har en bachelorgrad i historie ved Universitetet i Basra og studier innen samfunnsfag ved Universitetet i Beirut. Han har flere kurs inne undersøkende journalistikk i regi av BBC, CFI - Samir Kassir Foundation-Beirut, og France Médias Monde.

ICORN

ICORN, International Cities of Refuge Network, er et nettverk av byer og regioner som arbeider for ytringsfrihet ved å tilby opphold til forfattere og artister som er i fare på grunn av yrket sitt. Mer enn 70 byer verden rundt er med i ICORN, for å tilby et trygt sted hvor forfulgte forfattere og artister kan bo og arbeide i trygghet.

Friby Stavanger

Stavanger var en av de første byene i verden som ble med i fribynettverket for forfulgte forfattere, i 1996. Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus, administrerer Fribyordningen. Forfattere og kunstnere i Friby-ordningen har arbeidssted på Sølvberget.

Om Safaa Khalaf

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙