Hva leter du etter?
Ali Dorani / Eaten Fish, tegner fra Iran, kom til Stavanger fra Manus Island interneringsleir  i Australia.

Stavanger friby for tegneren Eaten Fish

Ali Dorani er en prisvinnende iransk satiretegner som er kjent under pseudonymet Eaten Fish. Han ankom Stavanger gjennom ICORNs program for forfattere og kunstnere, etter å ha levd de fire siste årene i flyktningleiren på Manus Island.

Den prisvinnende iranske tegneren Ali Dorani, kjent som Eaten Fish, er Stavangers nye fribyforfatter. De fire siste årene har han bodd i flyktningleir på øya Manus Island, Papua Ny-Guinea. Han ankom Stavanger 17. desember fra Papua Ny-Guinea.

- I had a very long journey – it was very stressful and i have been through a lot. When I landed in Norway, I couldn’t believe all this suffering was finished. The past five years in my life I had lots of security-guards, ERT, big boys. But when I came to Stavanger, everything was different. I didn’t see security around me, everyone was so friendly. I wasn’t scared to talk to the police and ask questions. I met a lot of lovely people who care for me and who worked hard so I could come to Norway. I am in a fairy-tale city. The safest place I’ve ever been in. My journey has just started. Statement fra Eaten Fish.

Ali Dorani er en prisvinnende iransk satiretegner som er kjent under pseudonymet Eaten Fish. Han ankom Stavanger gjennom ICORNs program for forfattere og kunstnere, etter å ha levd de fire siste årene i flyktningleiren på Manus Island.

Ali Dorani forlot Iran i 2013, og ankom Christmas Island med båt 6. august samme år, hvor han søkte asyl. Han tok forfatternavnet Eaten Fish etter at han ble plukket opp fra havet på vei til Australia.

Dorani ble overført til Manus Island i januar 2014. Han begynte å dokumentere med sine tegninger hvor vanskelige forhold asylsøkerne har på Manus, og hvor dårlig behandling de får der. Tegningene hans har blitt publisert i The Guardian, Washington Post, ABC News, New Matilda og Law, Text, Culture. Doranis tegninger er velkjente internasjonalt og har blitt selve bildet på livet på Manus Island.

Doranis situasjon har bekymret Cartoonists Rights Network International (CRNI) og andre tegnere og menneskerettighetsorganisasjoner, som har tatt til orde for at han må løslates og få rettferdig behandling.

I 2016 fikk han CRNIs pris for redaksjonelt mot for sine tegninger som dokumenterte maktmisbruk og trakassering ved leiren på Manus Island.

Hør podcast med Ali Dorani og poet og aktivitst Janet Galbraith, som er en av mange som har engasjert seg i saken hans:

Marit Egaas, bibliotek- og kulturhussjef i Stavanger:

- Å gi tilflukt og et trygt sted for forfulgte forfattere og artister er et stort ansvar. Stavanger og Sølvberget har lang erfaring. Vi har vært med i ordningen siden 1996, og vært vertskap for 11 forfattere siden da. Vi er glade for at Eaten Fish endelig er i trygghet, og gleder oss til å være med til å skape nettverk og rammer for at han skal kunne jobbe videre med kunsten og tegningene når han er klar. Dette er første gang vi er vertskap for en tegner. Vi håper på godt samarbeid med lokale aktører og andre byer i nettverket som har jobbet med tegnere, for eksempel Drøbak, Paris og København.

Elisabeth Dyvik, programdirektør i ICORN:

- Vi er lettet over at Eaten Fish har ankommet trygt i Stavanger, hvor han står fritt til å fortsette sin karriere som tegner. ICORN kunne ikke ha organisert dette oppholdet for ham uten assistanse og utrettelig arbeid fra en gruppe dedikerte enkeltpersoner og organisasjoner. Disse er blant annet Bro Russels, leder for Cartoonists Rights Network International (CRNI), poet og aktivist Janet Galbraith og Andrew Marlton (bedre kjent som First Dog on the Moon). ICORN takker også Stavanger, som inviterte Eaten Fish til å bli byens fribyforfatter de neste to årene.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙