Hva leter du etter?
Stig Beite Løken utenfor Rogaland fylkeskommunes bygning i Stavanger. Foto Elisabeth Krey Jenssen

Stig Beite Løken: "Jeg visste at jeg ikke ville skrive lange sosialrealistiske romaner med en politisk agenda."

Tor Ulven, Kristian Hæggernes og Georg Trakl har vore viktige for Stig Beite Løken.

Når landet feirar Alexander Kiellands 175-årsjubileum i 2024, er det naturleg å sjå på arven etter han og andre forfattarar frå fylket.

Jan Inge Sørbø er litteraturvitar, forfattar og journalist frå Bru i Ryfylke. Han er professor ved Institutt for sosialfag, Høgskulen i Volda, og har skrive bøker i fleire sjangrar.

I 2023 intervjua han ei rekkje forfattarar frå Rogaland, om korleis dei ser på sin eigen forfattarskap.

Kva var viktige lesingar og impulsar tidleg i livet ditt, før du gav ut di første bok?

- Da jeg var 10 år leste jeg Hobbiten av Tolkien. Et par år senere leste jeg Ringenes Herre og mer fantasy-litteratur. Den første forfatteren jeg leste som virkelig fikk meg til å sluke litteratur og ville bli forfatter var Tor Ulven og Georg Trakl.

Har dei rogalandske klassikarane, til dømes Arne Garborg, Alexander Kielland og Sigbjørn Obstfelder, hatt noko å seia for deg?

- Jeg leste en rekke tekster og verk av disse forfatterne fordi jeg tenkte at det var noe jeg "måtte", men de ga meg verken inspirasjon eller leselyst. De har derfor hatt lite eller ingenting å si for mitt forfatterskap.

Er det forfattarar eller stilar du ikkje hadde lyst likna på?

- Jeg visste at jeg ikke ville skrive lange sosialrealistiske romaner med en politisk agenda. Det er vanskelig å forklare hvorfor, men kanskje fordi jeg syntes det var kjedelig å lese dem selv. Kanskje var jeg også påvirket av samtiden (mest sannsynlig begge deler).

Kva slags rolle spela oppvekstmiljøet og staden du kom frå?

- Det har nok spilt en sterk rolle siden det har formet meg, men det er vanskelig å peke på nøyaktig én eller flere bestanddeler i oppvekstmiljøet mitt og si: Dette har påvirket X eller Y. Jeg er glad i Stavanger og jeg har brukt byen i bøkene mine, særlig de to siste.

Kven var viktige i tida då du debuterte?

- Den aller viktigste var nok forfatter Kristian Hæggernes, som jeg møtte da jeg studerte i Bergen. Vi startet en skrivegruppe sammen og møttes jevnlig for å diskutere hverandres skriving. Av forfattere var det utvilsomt Tor Ulven (selv om han døde mange år før jeg debuterte).

Var du del av eit miljø som delte skriveerfaringar og leseopplevingar?

- Ja, som nevnt i forrige svar. Det var en del andre som kom og gikk av denne skrivegruppen, men jeg og Kristian Hæggernes var de eneste faste og ofte de eneste medlemmene. Han hadde gått på Skriveskolen i Bergen og kjente forfattermiljøet i Bergen veldig godt.

Tok du noko form for utdanning i skriving?

- Nei.

Har du omsett bøker til norsk?

- Nei.

Er det nokon du gjerne skulle ha omsett?

- Ingen jeg kommer på.

Er det andre viktige impulsar du vil nemna?

- Jeg studerte litteraturvitenskap og leste både underveis i studiet, men også før og etter, mye litteratur. Kafka og Proust var viktige i tillegg til Tor Ulven. Jeg skrev mastergraden min om Gunvor Hofmo.

Lån bøker av Stig Beite Løken

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙