Hva leter du etter?
Harry Potter og dødstalismanene forside

20 år siden den første Harry Potter-boka ble utgitt på norsk

De sju bøkene om barnetrollmannen Harry Potter og vennene hans ble første gang utgitt mellom 1997-2007 i England, og er blitt oversatt til over 60 språk. Den første norske utgivelsen av Harry Potter og de vises stein kom ikke ut før i 1999.

Siden den gang har bøkene kommet ut i nye opplag, men innholdet i bøkene er akkurat de samme. I løpet av de siste årene har de fire første bøkene i serien kommet i praktfulle illustrerte utgaver.

Dette er de sju bøkene i Harry Potter-serien (klikk på titlene for å lese mer):

 1. Harry Potter og de vises stein

 2. Harry Potter og mysteriekammeret

 3. Harry Potter og fangen fra Azkaban

 4. Harry Potter og ildbegeret

 5. Harry Potter og føniksordenen

 6. Harry Potter og halvblodsprinsen

 7. Harry Potter og dødstalismanene

 8. Andre bøker/filmer fra og om Harry Potter-universet

1. Harry Potter og de vises stein

Harry Potter har ikke opplevd mye magi i sitt liv. Han bor i et kott under trappa hos den ekle familien Dumling, og han har ikke feiret bursdagen sin på elleve år. Men alt dette endrer seg når en ugle leverer et mystisk brev med innbydelse til Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom - et utrolig sted som Harry og alle som leser om ham aldri vil glemme. Her får Harry venner, og magien gjennomsyrer alt fra skoletimer til måltider. Men et skjebnesvangert møte venter ham.

Harry Potter og de vises stein av J.K. Rowling

2. Harry Potter og mysteriekammeret

Harry Potter gleder seg til å begynne på skolen igjen etter en lang og kjedelig sommer hos Dumlingene. Men rett før skolestart blir han advart mot å dra tilbake, fordi livsfarlige krefter skal være i sving på Galtvort.

Harry trosser advarselen, og snart står han overfor svart magi som krever alt han har av mot og trolldomskunnskap.

3. Harry Potter og fangen fra Azkaban

I det tredje, trolske eventyret om Harry Potter følger vi ham på jakt etter hemmeligheten om sin egen fortid. Han får ny kunnskap om foreldrene sine når trollmannen Sirius Svaart nærmer seg Galtvort med skumle hensikter.

4. Harry Potter og ildbegeret

Det er sommerferie før det fjerde året på Galtvort, og en natt bråvåkner Harry med en brennende smerte i arret i pannen. Han har hatt en merkelig drøm han ikke kan la være å bekymre seg over – helt til han får en herlig invitasjon fra Ronny til verdenscupen i rumpeldunk!

Snart er han sammen med Ronny og Hermine, og jubler over å få se en rumpeldunkkamp på toppnivå. Men så skjer det noe forferdelig som kaster en skygge over alle, og spesielt Harry. Dystre, maskerte skikkelser marsjerer gjennom området, og like etter oppdager Hermine en lysende dødningeskalle på himmelen. Alt tyder på at Voldemort er i ferd med å vende tilbake …

5. Harry Potter og føniksordenen

Harry Potter står foran sitt femte år på trollmannsskolen Galtvort. I motsetning til andre skolegutter liker ikke Harry sommerferien, og denne sommeren er verre enn noen gang. Dumlingene gjør som vanlig alt for å gjøre livet hans vanskelig, og det virker som om bestevennene hans, Ronny og Hermine, ikke har tid til å kontakte ham. Harry har fått nok. Han er villig til å gjøre hva som helst for å forandre situasjonen. Han kan ikke komme seg fort nok til Galtvort. Han er desperat etter å finne ut hvorfor Ronny og Hermine har vært så hemmelighetsfulle hele sommeren. Men det Harry får vite dette skoleåret på Galtvort, kommer til å snu hele hans verden på hodet ...

6. Harry Potter og halvblodsprinsen

En kald, høstlig tåke presser seg mot vinduene. Harry Potter sitter på rommet sitt og venter. Han har fått beskjed om at rektor Humlesnurr vil komme å hente ham. En av de siste gangene han så ham, var han i kamp med Voldemort, og Harry kan ikke helt tro på at Humlesnurr vil dukke opp hjemme hos Dumlingene. Hva er det som ikke kan vente til skolen begynner om få uker? Harry Potters sjette år på Galtvort skole for hekseri og trolldom får en uvanlig og dramatisk start. Voldemort er tilbake, og skillet mellom gompeverdenen og magiverdenen er i ferd med å viskes ut.

7. Harry Potter og dødstalismanene

Harry fyller snart 17, og trer dermed inn i den voksne trollmannsverdenen. Dermed mister han den spesielle beskyttelsen etter moren og må forlate Dumlingene og barndommen for godt. Nå venter han i Hekkveien på Føniksordenen og eskorte til et trygt sted, langt unna Voldemort og hans tilhengere. Men dødseterne venter ... fins det en forræder? Hva gjør Harry nå, og hvordan skal han klare å løse den enorme - og umulige - oppgaven rektor Humlesnurr har overlatt ham? Harry Potter og Dødstalismanene er syvende og siste bok i serien om Harry Potter.

Andre bøker/filmer fra og om Harry Potter-universet

 • Harry Potter: guide til filmene av Felicity Baker. Med utgangspunkt i alle de åtte Harry Potter-filmene er det samlet bilder, minneverdige sitater og magiske øyeblikk om Harry Potter. Boka er en guide til filmene.
 • Hermine Grang: Guide til filmene av Felicity Baker. Med utgangspunkt i alle de åtte Harry Potter-filmene er det samlet bilder, minneverdige sitater og magiske øyeblikk om Hermine Grang. Boka er en guide til filmene.
 • Ronny Wiltersen: guide til filmene av Felicity Baker. Med utgangspunkt i alle de åtte Harry Potter-filmene er det samlet bilder, minneverdige sitater og magiske øyeblikk om Ronny Wiltersen. Boka er en guide til filmene.
 • Rumpeldunk gjennom tidene. Boka er et supplement til Harry Potter-serien, og forestiller en bok fra skolebiblioteket på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Tilsynelatende er boka skrevet av Kennilworthy Whisp, og den har forord av Albus Humlesnurr, rektor ved Galtvort. Boka kom ut i 2001.
 • Fabeldyr og hvor de er å finne. Når magizoologen Salamander Fisle ankommer New York i 1926, er det meningen at oppholdet kun skal være et lite mellomstopp. Men når hans magiske koffert havner på avveie og noen av hans fabeldyr stikker av, lukter det trøbbel. Boken er inspirert av den originale læreboka til Galtvort av Salamander Fisle. Handlingen er lagt til et hemmelig magikermiljø, 70 år før Harry Potter leser boken som en del av pensum på trollmansskolen. «Fabeldyr og hvor de er å finne» er basert på filmen med samme navn
 • Boka Fabeldyr og hvor de er å finne skrev Rowling som en håndbok knyttet til Harry Potter. Boka gir seg ut for å være opptrykk av en faktisk skolebok Harry Potter hadde på Galtvort, med notater av Harry og hans venner. Boka kom ut i 2001.
 • Filmen Fabeldyr og hvor de er å finne. Tar utgangspunkt i Harry Potter-universet, men er en helt annen historie. Forfatteren og magizoologen Salamander Fisle reiser rundt i verden for å for å finne og klassifisere magiske dyr. Handlingen i filmen foregår i New Yorks hemmelige magikermiljø 70 år før Harry Potter leser boken hans på Galtvort.
 • En koffert med fabeldyr: opplev den fortryllende verden i Fabeldyr og hvor de er å finne. I denne boka kan man se hvordan manuset til kinofilmen 'Fabeldyr og hvor de er å finne' blir forvandlet til film. Her kan man oppleve trollmennenes magiske verden, de forunderlige vesenene som bor der og menneskene som jakter på dem. Samtidig tar man del i filmkunstens hemmeligheter og kan lese intervjuer med skuespillere og filmteamet. Boken er full av bilder og gir et innblikk i hvordan man lager filmmagi.
 • Fabeldyr og hvor de er å finne: slik ble filmen skapt. I denne boka får vi innblikk i den kunstneriske delen av filmproduksjonen, som er ledet av designeren Stuart Craig. Han er ansvarlig for å skape filmens karakterer, lokasjoner og fabeldyr. Boken inneholder hundrevis av produksjonsmalerier, konseptskisser, plansjer og tegninger.
 • Filmen: Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser. Dette er andre film av filmtriologien Fantastic Beasts. Salmander Fisle engasjeres av Hogwarts professor Albus Humlesnurr til å ta opp kampen mot den mørke trollmannen Gellert Grindelwald, som planlegger å herske over ikke-magiske vesener og dermed truer med å splitte trollmannsverdenen
 • Grindelwalds forbrytelser: det opprinnelige filmmanuskriptet (2019). Den mektige svarte trollmannen Gellert Grindelwald er blitt avslørt i New York, ved Salmander Fisles hjelp. Men Grindelwald gjør alvor av sin trussel; han unnslipper og går i gang med å verve tilhengere, selv om de fleste ikke forstår hans virkelige mål: å samle mange nok fullblods trollmenn til å herske over alle umagiske vesener. Albus Humlesnurr verver sin gamle Galtvort-elev, Salmander, som nok en gang tar opp kampen. Han kan jo ikke vite om farene som venter ... Frontene hardner mens trollmannsverdenen blir stadig mer splittet, og kjærlighet og lojalitet blir satt på prøve, selv mellom de nærmeste.
 • Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser er filmmanus nummer to i en planlagt serie på fem, skrevet av J.K. Rowling. Denne delen utspiller seg i 1927, bare noen måneder etter begivenhetene i Fabeldyr og hvor de er å finne. Her forflytter vi oss fra New York til London, Paris og helt tilbake til Galtvort i en historie om magi og mysterier og et nytt og spennende kapittel om trollmannsverdenen
 • Skalden Skurres historier. Under arbeidet med siste bok i Harry Potter-serien laget Rowling syv håndskrevne eksemplarer av The tales of Beedle the Bard, et sentralt verk innenfor rammene av den siste boken. Seks av disse bøkene gav forfatteren bort til mennesker som hadde stor betydning for henne da hun skrev bøkene. Etter massivt press fra fansen ble et større opplag av boka trykket og ble utgitt i desember 2008. På norsk heter boka Skalden Skurres historier. Boka er en eventyrsamling for trollmenn. Boka har fem forskjellige magiske eventyr. Innenfor rammene av Harry Potter-universet er disse historiene like kjente i trollmannsamfunnet som noen av Brødrene Grimms eventyr er i vår umagiske verden. Rektor Albus Humlesnurr har skrevet kommentarer til dem. Han filosoferer over hva hver enkelt historie har å si oss, men han røper også litt av hvert ukjent om livet på Galtvort.
 • Harry Potter og barnets forbannelse. I 2016 kom Harry Potter og barnets forbannelse. Boka er et skuespill basert på en original ny historie av J.K. Rowling, John Tiffany og Jack Thorne; et nytt skuespill av Jack Thorne. Boka er basert på teatermanuset til skuespillet i to deler som ble satt opp i London 2016. Stykket er nyskrevet og regnes som den åttende boka om Harry Potter. I denne boka er det nitten år etter det store oppgjøret med Voldemort. Harry Potter er en overarbeidet trebarnsfar, ansatt ved Magidepartementet. Hans yngste sønn Albus Severus sliter med vekten av en familiearv han aldri har bedt om å ta del i. Fortid og nåtid fletter sine fingre sammen, og både far og sønn lærer en ubehagelig sannhet: Iblant kan mørke komme fra uante steder…

Harry Potter på Sølvberget

Vi har alle bøkene, lydbøkene og filmene på norsk. Dessuten har vi også Harry Potter-serien på engelsk, fransk, spansk, tysk, russisk, tyrkisk, polsk, bosnisk/kroatisk/serbisk, albansk, litausk, estisk, latvisk, arabisk, farsi/persisk, hebraisk, vietnamesisk, urdu og kinesisk. Lån J. K. Rowling på Sølvberget.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙