Hva leter du etter?
Dårlig nytt fra Østfronten av Cecilie Hellestveit forside

Bøker om Ukraina

Krigen i Ukraina har ført til stor etterspørsel etter bøker om Ukraina på biblioteket. Det har blitt behov for en oversikt med nye bøker om landet.

Krigen raser i Ukraina, og det gjenspeiles i bøker som blir utgitt av forlagene. Biblioteket har sjelden fått inn like mange fagbøker om et fremmed land utgitt i enkelt år som i 2022. Flere av dem er riktignok basert på tidligere utgivelser, men vi er allerede oppe i et tosifret antall.

Hør podcasten med Aage Storm Borchgrevink fra februar 2023 på Sølvberget:

Det er ikke bare tilgangen som er stor, men også etterspørselen. I skrivende stund er de fleste bøkene utlånt. Men ønsker du å reservere så får du nok bøkene, dessverre, mens de fremdeles er aktuelle.

Cecilie Hellestveit: Dårlig nytt fra Østfronten: krigen som endret alt

Cecilie Hellestveit er for mange en kjent folkerettsjurist, forsker, utenrikskommentator og forfatter.

Hun tar for seg krigen og de økonomiske sanksjonene for å svekke og tukte Russland, og belyser hvordan dette vil forandre Europa til det ugjenkjennelige.

Arve Hansen: Ukraina: Historien. Menneskene. Krigen

Arve Hansen har bakgrunn som forsker på forholdene i den østslaviske regionen og jobber for den Norske Helsingforskomiteen. I denne boken tar han leseren med inn i Ukrainas mangslungne historie og kultur, og han gir et godt grunnlag for å forstå bakgrunnen for konflikten og hva ukrainerne kjemper for. Omtalen er utarbeidet av BS.

Ukraina av Arve Hansen bokforside

Derix Steven: Zelenskyj: presidenten og hans land.

Derix Steven er en nederlandsk journalist som har vært korrespondent i Russland i en årrekke.

Basert på et omfattende kildemateriale vever forfatterne sammen Ukrainas historie og dets kompliserte forhold til Russland med Zelenskyjs ekstraordinære livshistorie.

Zelenskyj presidenten og hans land av Steven Derix med Marina Shelkunova bokforside

Andrej Kurkov: Dagbok frå ein invasjon

Andrej Kurkov er kanskje Ukrainas mest kjente forfatter.

Fra dag til dag følger vi hendelsene fra bakkeplan i Kyiv -senere gjennom flukt og forflytting lengre vest i landet. Kurkov, som selv er russiskspråklig, kobler skildringer av små og store hendelser i krigshverdagen med politiske og kulturelle analyser på en innsiktsfull, brennende engasjert og uhyre velskrevet måte.

Sten Inge Jørgensen og Leonid Ragozin: En europeisk tragedie: hvordan vesten og Russland ble fiender - og kan finne sammen igjen.

Vladimir Putins regime i Moskva overfalt et naboland og skapte det farligste øyeblikket verden har sett siden 1930-tallet. Men hvordan kom vi dit? Og hva bør gjøres? Gjennom et unikt samarbeid mellom en russisk skribent i eksil og en norsk journalist med Europa som spesialfelt får vi uvurderlig innsikt i bakgrunnen for Ukraina-krigen og den pågående kampen mellom frihet og diktatur.

bokomslag En europisk tragedie Sten Inge Jørgensen

Stanislav Aseyev: In Isolation: Dispatches from occupied Donbas

Stanislav Aseyev er forfatter og Journalist fra Donetsk i Ukraina, han ble arrestert og torturert i 2017 av de russiske separatistene i Donbas, og frigitt i 2019 etter en fange utveksling.

Han har rapportert, skrevet artikler og historier fra et okkupert Donbas. Hvorfor har russisk propaganda suksess blant industriarbeiderne i Donbas?

Aseyev In Isolation av Stanislav Aseyev forside

Timothy Snyder: Om Ukraina veien til ufrihet

Timothy Snyder er en anerkjent amerikansk historiker som har spesialisert seg på moderne historie i Sentral- og Øst Europa.

I Om Ukraina : fra Veien til ufrihet presenteres de kapitlene som omhandler Ukrainas rolle i den russiske presidentens politiske strategi, supplert med et utvalg tekster av nyere dato signert Snyder. Boken redegjør for den historiske bakgrunnen for den krigen som nå føres i Ukraina, Kremls politiske drivkraft for å iverksette en invasjon, ukrainernes kamp for frihet og hva som kan bli utfallet. Omtalen er utarbeidet av BS.

Timothy Snyder bokomslag om Ukraina

Halvor Tjønn: Krig i vår tid: Ukraina, Russland Europa og Norge

Halvor Tjønn er historiker og journalist med fartstid som korrespondent i Moskva for Aftenposten.

I denne artikkelsamlinga fylgjer han utviklinga av Ukraina-krigen, frå det tidspunktet Putin tok til å truga med krig, gjennom krigsutbrotet i februar og fram til tidleg på hausten 2022.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙