Bøker om Ukraina
Krigen raser i Ukraina, og det gjenspeiles i bøker som blir utgitt av forlagene. Biblioteket har sjelden fått inn like mange fagbøker om et fremmed land utgitt i enkelt år som i 2022. Flere av dem er riktignok basert på tidligere utgivelser, men vi er allerede oppe i et tosifret antall.
Hør podcasten med Aage Storm Borchgrevink fra februar 2023 på Sølvberget:
Det er ikke bare tilgangen som er stor, men også etterspørselen. I skrivende stund er de fleste bøkene utlånt. Men ønsker du å reservere så får du nok bøkene, dessverre, mens de fremdeles er aktuelle.
Cecilie Hellestveit: Dårlig nytt fra Østfronten: krigen som endret alt
Cecilie Hellestveit er for mange en kjent folkerettsjurist, forsker, utenrikskommentator og forfatter.
Hun tar for seg krigen og de økonomiske sanksjonene for å svekke og tukte Russland, og belyser hvordan dette vil forandre Europa til det ugjenkjennelige.
Arve Hansen: Ukraina: Historien. Menneskene. Krigen
Arve Hansen har bakgrunn som forsker på forholdene i den østslaviske regionen og jobber for den Norske Helsingforskomiteen. I denne boken tar han leseren med inn i Ukrainas mangslungne historie og kultur, og han gir et godt grunnlag for å forstå bakgrunnen for konflikten og hva ukrainerne kjemper for. Omtalen er utarbeidet av BS.
Derix Steven: Zelenskyj: presidenten og hans land.
Derix Steven er en nederlandsk journalist som har vært korrespondent i Russland i en årrekke.
Basert på et omfattende kildemateriale vever forfatterne sammen Ukrainas historie og dets kompliserte forhold til Russland med Zelenskyjs ekstraordinære livshistorie.
Andrej Kurkov: Dagbok frå ein invasjon
Andrej Kurkov er kanskje Ukrainas mest kjente forfatter.
Fra dag til dag følger vi hendelsene fra bakkeplan i Kyiv -senere gjennom flukt og forflytting lengre vest i landet. Kurkov, som selv er russiskspråklig, kobler skildringer av små og store hendelser i krigshverdagen med politiske og kulturelle analyser på en innsiktsfull, brennende engasjert og uhyre velskrevet måte.
Sten Inge Jørgensen og Leonid Ragozin: En europeisk tragedie: hvordan vesten og Russland ble fiender - og kan finne sammen igjen.
Vladimir Putins regime i Moskva overfalt et naboland og skapte det farligste øyeblikket verden har sett siden 1930-tallet. Men hvordan kom vi dit? Og hva bør gjøres? Gjennom et unikt samarbeid mellom en russisk skribent i eksil og en norsk journalist med Europa som spesialfelt får vi uvurderlig innsikt i bakgrunnen for Ukraina-krigen og den pågående kampen mellom frihet og diktatur.
Stanislav Aseyev: In Isolation: Dispatches from occupied Donbas
Stanislav Aseyev er forfatter og Journalist fra Donetsk i Ukraina, han ble arrestert og torturert i 2017 av de russiske separatistene i Donbas, og frigitt i 2019 etter en fange utveksling.
Han har rapportert, skrevet artikler og historier fra et okkupert Donbas. Hvorfor har russisk propaganda suksess blant industriarbeiderne i Donbas?
Timothy Snyder: Om Ukraina veien til ufrihet
Timothy Snyder er en anerkjent amerikansk historiker som har spesialisert seg på moderne historie i Sentral- og Øst Europa.
I Om Ukraina : fra Veien til ufrihet presenteres de kapitlene som omhandler Ukrainas rolle i den russiske presidentens politiske strategi, supplert med et utvalg tekster av nyere dato signert Snyder. Boken redegjør for den historiske bakgrunnen for den krigen som nå føres i Ukraina, Kremls politiske drivkraft for å iverksette en invasjon, ukrainernes kamp for frihet og hva som kan bli utfallet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Halvor Tjønn: Krig i vår tid: Ukraina, Russland Europa og Norge
Halvor Tjønn er historiker og journalist med fartstid som korrespondent i Moskva for Aftenposten.
I denne artikkelsamlinga fylgjer han utviklinga av Ukraina-krigen, frå det tidspunktet Putin tok til å truga med krig, gjennom krigsutbrotet i februar og fram til tidleg på hausten 2022.