Hva leter du etter?
Battle royale av Koushun Takami stående på bokhylle i bibliotek

Klassikeren: Battle royale av Koushun Takami

Koushun Takami sjokkerte en hel verden med romanen Battle royale i 1999.

Battle royale handler om en klasse japanske ungdomsskoleelever som blir dopet ned mens de er på busstur. I stedet for trivelig ekskursjon sendes klassen til en isolert øy, hvor hver av elevene får et våpen (eller et annet, mer eller mindre nyttig hjelpemiddel) og beskjed om å drepe hverandre. Dette er en av regjeringens mange måter den holder befolkningen i sjakk, i et isolert Japan en gang i framtiden. Hvert år trekkes en tilfeldig klasse ut til å være med i dette makabre spillet. Battle royale følger klassen gjennom et par blodige døgn.

Det tok noen år fra Koushun Takami skrev boka til den ble utgitt. Da den kom i 1999, ble den både utskjelt og utsolgt for det voldelige innholdet.

Men Battle royale ville ikke vært en klassiker hvis den bare handlet om blodsprut. Takami tegner tydelige, rørende portretter av elevene. Som alle dystopier retter boka sterk kritikk mot samfunnet hvor den foregår, i et isolasjonistisk Japan hvor ytringsfriheten er knebla.

Battle royale er ei bok om press. Hvordan reagerer mennesker når de kastes inn i en ekstrem situasjon de ikke har bedt om? Hvem bevarer sin menneskelighet, og hvem velger å følge spillet, selv om det betyr å drepe medelevene sine?

Hør podcasten:

Under: Tomas med transportvogn. Ikke den samme som han kom til Norge med, for den står parkert hos hans svigerforeldre. Hvorfor den gjør det, kan hver tenke sitt omkring.

Tomas Gustafsson med transportvogn i Sølvbergets felleskontor foto Åsmund Ådnøy
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙