Hva leter du etter?

Lyden av Iran

Kast turbanen til Ayatollah Ali Khamenei og oppdag musikken fra Iran!

Den persiske musikken har hatt stor innflytelse på alle kulturene den har hatt kontakt med. Røttene kan føres tilbake til mesopotamiske, babylonske og assyriske kulturer. Koblingen til gresk kultur har også vært avgjørende for dens utvikling.

Historisk sett er Iran et av de aller viktigste landene i denne regionen. Bagdad var et intellektuelt senter i middelalderen og musikere var en privilegert yrkesgruppe. Persiske musikere påvirket tyrkiske og mongolske erobrere. Musikken spredte seg til Det osmanske riket og til India. Innflytelsen på islamsk kultur var stor. Seinere skulle påvirkning av vestlig europeisk kunstmusikk vise seg i bruk av nye instrumenter og tilpasset harmonikk.

Iran har i dag et rikt musikkliv der de ulike regionene har sine forskjellige uttrykk og typer av folkemusikk.

Lytt til folkemusikken i Iran:

Instrumentalmusikken har alltid hatt en sentral rolle i islamske kulturer. De instrumentene som er vanligst i den klassiske persiske musikken er: Tar (lutt), Ney (fløyte), Santur (cimbalom), Kamancheh (strykeinstrument), Surnai (skalmeie), Karnay (en type lang trompet), Ulike trommer som Daf, Naghghareh, Dumbak og Tombak.

Popmusikken i Iran på 70-tallet fikk seg et løft da elektroniske instrumenter ble introdusert. Mange kombinerte tradisjonell iransk musikk med funk, soul og disco. Hør noen perler i denne spillelisten:

Etter den islamske revolusjonen i 1979 har popmusikken fått det spesielt vanskelig, men det lages veldig mye bra popmusikk også i dagens Iran.

Stavangers fribyforfatter Ali Dorani har valgt seg denne spillelisten:

De unge i dagens Iran kjenner nok mange av disse sangene:

Den svenske popartisten Laleh har den persiske sangerinnen Googosh som en av sine aller største musikalske helter.

Fribyforfatter Leila Ghahremani tipser oss om disse sangerene:

Mohammad-Reza Shajarian

Googoosh

Mohammad-Reza Shajarian

Homayoun Shajarian / Mohammad-Reza Shajarian

Det blir stadig vanskeligere å stå opp mot myndighetene i Iran. Kvinner tvinges til å bruke hodeplagg, ytringsfriheten innskrenkes og mindreårige dømmes til døden, men musikken vil aldri dø.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙