Hva leter du etter?
Sveve over vatna av Ragnar Hovland

Bøker om å være ungdom og student

Ungdomstid og studentliv - tekstene under dette emnet tar for seg overgangen fra barn til ungdom, fra ungdom til voksen, og det å være student.

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS.

Under artikkelen finner du mer stoff om forfatterne som nevnes, og lenker til andre nyttige artikler om fordypningsoppgaven.

Bøker om studentliv og om å være nesten voksen

Batuman, Eilif: Idioten
Et portrett av kunstneren som ung kvinne. En roman ikke bare om å oppdage, men også om å oppfinne seg selv.

Året er 1995 og epost er et nytt begrep. For tyrkisk-amerikanske Selin er det året hun begynner på Harvard. Hun melder seg opp i fag hun aldri har hørt om før, blir venner med den karismatiske og verdslige Svetlana fra Serbia og begynner en epost-utveksling med Ivan, en eldre matematikkstudent fra Ungarn. Selin, som knapt har sagt et ord til Ivan, opplever at epostene fører dem inn i et stadig mer absurd forhold. Med suveren emosjonell og intellektuell finfølelse, vidd og stil, beskriver Batuman livets usikkerheter på terskelen til voksenlivet. Idioten er en sjelden kombinasjon av hengivenhet og visdom, en heroisk, men også selvutslettende beskrivelse av gleden og skrekken ved å bli en del av en verden som på samme tid både er berusende og urovekkende. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 526 s. Utgitt i 2017.

Idioten av Elif Batuman

Blad, Hans Petter: De nysgjerrige
Dette er den ultimate studentromanen. En roman som intelligent og humoristisk tar studentlivet på kornet. Handlingen foregår i Universitetsbyen utenfor Paris, hvor de utenlandske studentene prøver å nærme seg hverandre på fransk. I denne liksomverdenen er geografien snudd på hodet, slik at Det norske huset ligger ved siden av Uruguay. Det er norske Nikolai og amerikanske Daisy som er romanens kjærlighetspar. De er ikke ordentlig kjærester, men ingen av dem ønsker å virke desperate i forhold til andre "jeg orker ikke å dumme meg ut flere ganger, sier hun, da ligger jeg heller med deg." De nysgjerrige skildrer ensomheten og den lammende frykten for den store Verden utenfor Universitetsbyen, og spør på sjarmerende vis hva det egentlig vil si å studere. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 173 s. Utgitt i 2005.

De nysgjerrige av Hans Petter Blad

Christensen, Lars Saabye: Amatøren
Hovedpersonen her er Christian Humle, en ung student som ikke tar studiene så alvorlig. Han snorksover på forelesning, gjør skandale til eksamen og er en amatør på alle livets omeråder. Han har også problemer med den tørste filosofvennen Georg Alt og ml-jenta Else Bratt som nesten aldri blunker. Han blir svett og fortvilet når det kreves ting av ham og er livende redd for å vekke oppmerksomhet – som han ustanselig gjør. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 128 s. Originalt utgitt i 1977.

Amatøren av Lars Saabye Christensen

Fjæren, Eline Lund: Klokken og sengen
Hun er nitten år og har nettopp flyttet til Bergen, der hun skal bo i en ettromsleilighet. Hun søker på jobber hun håper hun ikke får, og møter ikke til forelesningene på universitetet. Hun har en venn i den nye byen, Julie. Det er alltid Julie som ringer, aldri omvendt. Og mannen hun pleide å treffe før, vil komme på besøk. Iblant er stedet hun kommer fra så tydelig for henne: den døde ormen hun syklet forbi hver dag en hel sommer, den glødende elgkroppen som hang fra taket etter jakten hun var med på, moren som mistet et barn. Men nå har hun valgt et voksenliv i byen på den andre siden av fjellet. Aller mest ønsker hun å være alene, selv om det betyr å være blakk, ensom, langsom. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 140 s. Utgitt i 2015.

Klokken og sengen av Eline Lund Fjæren

Friedenthal, Meelis: Biene
I Biene møter vi estiske Laurentius Hylas, som flyttar frå Leiden til Tartu for å studere. Romanen gir ei dyster skildring av ei veke i Laurentius sitt liv - og av Estland mot slutten av 1600-talet. Meelis Friedenthal fekk sitt internasjonale gjennombrot med denne boka og mottok EUs litteraturpris i 2013. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 212 s. Utgitt i 2016.

Biene av Meelis Friedenthal

Haavardsholm, Espen: Tjue
Det er Oslo på midten av 60-tallet, Nils er tjue år og student. Han blir kjæreste med den mørkhårede vestkantjenta Maria, men på en ryggsekktur gjennom Europa blir både han og barndomsvennen Zakk trukket mot den rappkjefta Jane fra Brooklyn. Nils drømmer om å bli forfatter, og lufte liklukta ut av den borgerlige romanen, og sammen med studiekameraten Elias vil han starte et unglitterært tidsskrift. Zakk har på sin side mål om å «detonere en bombe, avsløre et bedrag, og snu opp ned på litteraturen». Samtidig er det som om Zakk bærer et stort mørke i seg, hva er i ferd med å skje med ham? Og hva slags dobbeltvirksomhet og dobbeltspill er det den karismatiske lederskikkelsen og sabotørsønnen Åsmund bedriver? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 310 s. Utgitt i 2006.

Tjue av Espen Haavardsholm

Hagen, Kathleen Rani: Grunnleggende plantediversitet
På en hagefest i Ås oppstår en plutselig tiltrekning mellom to unge mennesker. Peter fra Manchester har rufsete hår og saueskinnsjakke, hun er en kortklipt botanikerstudent med gummistøvler. Hun forteller ham alt hun vet om planter, om mose og lav og symbiotiske hyfer på trærnes røtter.

Grunnleggende plantediversitet er en roman om alt som gror, om en altoverskyggende forelskelse og om vanskeligheten med å finne de rette ordene. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 219 s. Utgitt i 2018.

Grunnleggende plantediversitet av Kathleen Rani Hagen

Halvorsen, Kjersti: Ida tar ansvar
Ida tar ansvar er bekmørk og morsom på samme tid. Den handler om internett-stalking og ensomhet, om å sykle fra katastrofetankene sine, om dronningepler, vannmeloner og hamstere. Men først og fremst handler den om å finne sin oppgave i det aller største gruppearbeidet – livet.
Ida flytter hjemmefra for å studere psykologi på Blindern. Hennes største frykt er terror. Det bedrer seg ikke når hun treffer Aksel, en ensom ulv som tar opp fag og nærer en mistenkelig interesse for våpen. Ida blir både fascinert og frastøtt. For hva er egentlig greia med Aksel, og hva er han i stand til å gjøre?

Gradvis innser Ida at hun må gå drastisk til verks for å stagge sin egen eskalerende frykt. Men ordner det seg alltid for snille jenter? Og hva er, når alt kommer til alt, viktigst: Å redde Aksel, verden eller seg selv? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 220 s. Utgitt i 2019.

Ida tar ansvar av Kjersti Halvorsen

Hjorth, Vigdis: Med hånden på hjertet
Etter en dramatisk familiemiddag rømmer Frøydis Helle hjemmefra og begynner på forberedende i Bergen. Her er det at Handelshøyskolestudent Harald Ekres blikk rammer henne i bilspeilet. Ved neste møte står hun inni en lodenfrakk i høyskolens garderobe og stirrer med hamrende hjerte på at han blåser liv i vennen hennes med munn-til-munn metoden.

Spørsmålet er hvordan hun skal få disse leppene over på sine, og videre derfra, hvordan hun skal få dreiet hans glødende Sør-Afrika-engasjement over på sin egen person?

Med hånden på hjertet er en roman om å bli sett og elsket. Frøydis er 19 år, mer vital enn de fleste, og med en brennende trang til å kjenne at hun lever akkurat NÅ. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 196 s. Utgitt i 1989.

Med hånden på hjertet av Vigdis Hjorth

Hovland, Ragnar: Sveve over vatna
I Sveve over vatna skriv Hovland om ungdommens lengsel og brunst, puling, uløyseleg kjærleikssorg, festar på dei gråaste hyblane i byen, langpils, politiske kranglar, fyll, tungsinn, ablegøyer og bakrus. Hovudpersonen slentrar tafatt inn i dei mest absurde og underhaldande bakevjer. Han møter den legendariske fylliken, musikaren og kommunisten Dr. Munk, ein person som aldri har skitpreiket og bannskapen langt unna. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 410 s. Originalt utgitt i 1982.

Sveve over vatna av Ragnar Hovland


Linde, Heidi: Under bordet
Jenny bor i bofellesskap sammen med Sara og Trond. Hun spiller poker, spiser kebab og har funnet drømmestøvlettene. Og hun befinner seg litt midt mellom i sitt eget liv: Etter droppet medisinstudium og kjæreste, og før …? Før hva? Tja, en framtid som inneholder en viss mann med et par brune øyne? Som ble funnet over en flaske Jameson under et bord en sen fest – en kveld med store doser jug og litt for mye sannhet.
Jenny er en tøff, men også sårbar ung kvinne som søker fast grunn i nytt terreng. Hun nærmer seg tilværelsen med nakent blikk og snodige replikker som gjør henne synlig for mannen med de brune øynene. Som hun for øvrig er livredd for, inntil det ikke går an å gjemme seg lenger. Under bordet er en sjarmerende og morsom historie om å ta sats og våge spranget. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 226 s. Utgitt i 2002.

Under bordet av Heidi Linde

Loe, Erlend: Naiv. Super.
Den 25 år gamle hovedpersonen har to venner. En god og en dårlig. Og så har han en bror som ikke er så altfor sympatisk. Når denne broren slår ham i crocket, raser tilværelsen hans sammen.
Naiv. Super. er en enkel historie om veldig kompliserte ting. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 227 s. Originalt utgitt i 1996.

Naiv.super av Erlend Loe

Nilssen, Olaug: Vi har så korte armar
I Skoddeheimen er det fint å bu, synest dei som framleis bur der. Men Ølgjer og Liv har reist derifrå, dei vil begge til byen. Der treffer dei kvarandre, har eit forhold og går frå kvarandre igjen, og formidlar gjenkjenneleg studenttid og skrå tilbakeblikk til sin "bondske" oppvekst.
Vi har så korte armar er ei svært humoristisk og original forteljing om Ølgjer og Liv, om å vekse opp på ein liten plass, kome til ein litt større by og å leite etter kjærleiken. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 179 s.

Vi har så korte armar av Olaug Nilssen

Renberg, Tore: Charlotte Isabel Hansen
Året er 1997. Jarle Klepp har blitt 25 år. Han er student ved universitetet i Bergen og han er en lysende begavelse. Han lever det livet han ønsker å leve. Han drikker så mye øl han vil. Han har så mye sex en mann kan orke. Han leser så mange vanskelige bøker som overhodet mulig. Det siste han har behov for, er en datter som elsker prinsesse Diana og snart skal fylle syv år. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 354 s. Utgitt i 2008.

Charlotte Isabel Hansen av Tore Renberg

Stubberud, Tore: Klamydiakroken
Denne selvbiografiske romanen skildrer det såkalte studentopprøret i Paris og Oslo i 1968, både den politiske og seksuelle frigjøringen. Klamydiakroken var et sted i studentkantina Frederikke på Blindern, der grenseløs sex og revolusjonære meninger ble hyllet. Borgerskapets barn vendte ryggen til sine egne oppvekstidealer og slukte rått tidens venstristiske paroler. Boka beskriver kritisk opprøret som en borgerlig selvfornyelse, som mannsdominert, tidlig me too, og målbevisst tåkeprat. Romanen forteller sanselig om mat og vin, om livet på barene i Sør-Frankrike og de borgerlige venstreorienterte miljøene i Paris under vinteren og våren 1968, Paris-borgernes maoister kontra distriktenes slitere. Romanen gir deg en annerledes fortelling om hvordan de såkalte utopiene i det franske maiopprøret for over femti år siden peker fremover mot dagens Europa med liberalisme, globalisering, islamfrykt og flyktningekrise. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 168 s. Utgitt i 2019.

Klamydiakroken av Tore Stubberud

Tartt, Donna: Den hemmelige historien
En eksentrisk lærer underviser en gruppe håndplukkede studenter i klassisk gresk ved et college i Vermont,USA. Richard Papen søker om plass i gruppen, og får omsider positiv respons. Gruppen har nesten ikke kontakt med resten av fakultetet. Som medlem av den lille kretsen, oppdager Richard hemmeligheten deres. De har begått et drap fordi de ble iaktatt under en seanse i en skog. Men beæret som han er over å få være med, reagerer ikke Richard. Heller ikke da et nytt drap planlegges. Omtalene er utarbeidet av forlaget. Omfang: 595 s. Først utgitt i Norge i 1994.

Den hemmelige historien av Donna Tartt

Bøker om ungdomstiden

Avallone, Silvia: Stål

Byen Piombino i Toscana er så forskjellig fra postkortene som over hodet mulig. Her er ingen olivenlunder, vinmarker eller fargerike restauranter, men et stålverk som har slukt byens menn i uminnelige tider. I trappeoppgangene til de forfalne høyblokkene langs via Stalingrado deales det heroin og andre stoffer. Her vokser Anna og Francesca opp. De er tretten, snart fjorten og lyser opp stranda med sin blendende skjønnhet. Stål er den fantastiske historien om deres drømmer og lengsler, om deres kjærlighet og vennskap som skal vare evig, og om et samfunn der kompasset har gått i stykker. Silvia Avallone var 25 år da hun debuterte med denne romanen. Hun er et lysende talent som har klart å skildre et stykke Europa der ungdommen møter stadig større utfordringer. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 366 s. Utgitt i 2013.

Stål av Silvia Avallone

Barmen, Ane: Draumar betyr ingenting
Når Louises bestemor dør må hun tilbake til hjembygda hun helst vil unngå. Bygda er full av minner om Tormod som døde for litt over ett år siden. Tormod som har vært en del av Louises liv alltid. Tapet av ham preger fortsatt hele Louise, noen ganger får hun ikke en gang puste. I hjembygda har hun ikke lenger noe felles med bestevenninna Linni, de to var alltid en del av en trio med Tormod som limet. Kan Louise komme seg gjennom sommeren i bygda? Og vil hun noen gang kunne leve normalt etter tapet av Tormod? Draumar betyr ingenting er en stemningsfull og lun roman om sorg, den første kjærligheten og vennskap. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 191 s. Utgitt i 2019.

Draumar betyr ingenting av Ane Barmen

Berg, Sunniva Relling: Utfor
Saman med foreldra flyttar Lea frå byen til ei lita øy i havgapet, i eit hus for seg sjølv på det høgste punktet på øya.

Ho møter naboguten jonas, og dei utviklar ein venskap. Men det er noko som ikkje stemmer på den vesle øya. Dei andre ungdommane vil ikkje ha noko med Jonas å gjere, og Lea blir dregen inn i ein konflikt som ho ikkje forstår noko av. Ho må ta eit val. Og ho må finne ut kva det er alle på øya går og teier om. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 205 s. Utgitt i 2011.

Utfor av Sunniva Relling Berg

Ferrante, Elena: Historia om det nye namnet
Historia om det nye namnet er ein roman om to kvinners kamp for å realisere seg sjølve i 60-talets Italia, før ungdomsopprør og kvinnefrigjering. Ein roman om eit vennskap som rommar kjærleik og hat, beundring og sjalusi, men som er så sterkt at ingen av dei to kvinnene er heilt seg sjølv utan den andre. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka er bok nummer to i en serie. Omfang: 573 s. Utgitt i 2015.

Historia om det nye namnet av Elena Ferrante


Furre, Heidi: Ungdomsskulen
Maja vil gjerne vere ei av dei som blir invitert på festar, ei som har drukke både øl og sprit, ei som har hatt sex. Samstundes vil og [sic] òg vere det barnet ho framleis er, bade med bestevenene Pelle og Maria, eller berre sitje på rommet og prate. Pappaen hennes har forsvunne på sjøen, ingen veit om han er daud eller levande. Så dukkar det opp ein litt eldre gut. Vampyren. Så forsvinn Pelle og Maria for ei stund. Så vil Maja at mamma og stefaren skal skilje seg. Så trur ho at ingen bryr seg om henne. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 161 s. Utgitt i 2016.

Ungdomsskulen av Heidi Furre

Laberg, Hans Petter: Ingenting blir som før
Seksten år gamle Markus har fått forbud fra foreldrene om å være sammen med storebroren Viktor. Viktor ble kastet ut hjemmefra fordi han har drevet med kriminelle handlinger. Markus synes det blir vanskelig å holde seg borte fra broren nå han plutselig tar kontakt.
Historien utspiller seg over en helg i slutten av tiende klasse, helgen Markus møter Sara og gamle minner kommer tilbake. Omtalen er utarbeidet av Rebekka Hennum. Omfang: 151 s. Utgitt i 2017.

Ingenting blir som før av Hans Petter Laberg


Perkins, Sarah: Anna og det franske kysset
Anna blir sendt på internatskole i Paris av foreldrene sine. Det har hun overhodet ikke lyst til! Hun kan ikke fransk en gang. Hun er forelska, har en kul jobb utenom skoletid og gode venner, og så må hun bort. Men det tar ikke lang tid før hun møter interessante mennesker på den nye skolen. Og Paris er ikke det verste stedet å bli sendt på skole.
Her er det flust av fargerike karakterer. Boken er medrivende, lettlest og veldig underholdende. Og ikke minst: veldig romantisk! Omtalen er utarbeidet av Ingunn Øvrebø. Omfang: 347 s. Utgitt i 2016.

Anna og det franske kysset av Stephanie Perkins


Sandmo, Camilla: Definisjonen av umulig
Hanna er ikke klar for at verden skal forandre seg. Og hun er i alle fall ikke klar for at Vårøya skal forandre seg, særlig ikke etter bestemorens død. Til besteforeldrenes hus på Vårøya reiser Hanna hver sommer. Vårøya er alltid den samme, full av sjarmerende pensjonister, vaffelkaker og ungdomsfester. Forholdet til bestevenninnen, Olivia, som Hanna bare ser om sommeren, er alltid det samme. Men nå som nye utbyggere har kommet til øya kan alt forandre seg. Hva hvis gårdene på Vårøya blir til luksusleiligheter? Selv vennskapet til Olivia settes på prøve. Er det lov å kalle seg bestevenner når man ikke vet noe om hverandres hverdag? En sår, ærlig og stemningsfull bok om Hanna som aldri gir seg, om vennskap, familie og ikke minst om Vårøya. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 213 s. Utgitt i 2019.

Definisjonen av umulig av Camilla Sandmo


Skaranger, Maria Navarro: Alle utlendinger har lukka gardiner
Alle som bor på Romsås, er egentlig fra et annet sted. Mariana går på ungdomsskolen og er forelska i Mu2. Storebroren hennes sitter i fengsel, lillebroren sitter bak gardinene. Faren deres tar fram en grønn Bibel og ber når han tror ingen ser ham. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 104 s. Utgitt i 2015.

Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger


Skåber, Linn: Til ungdommen
Ungdomstiden er spennende, fin, morsom og noen ganger både vanskelig og rar. Foreldrene står på sidelinjen og prøver å forstå, men det er ikke lett. Det er brytningstid. Man står midt imellom. Sammen med andre og helt alene. Linn Skåber har intervjuet ungdommer og spurt dem om livet, kviser, fred og savn. Om det å være litt barn og litt voksen. Hva er det beste med å være ungdom? Verste? Hva burde vært annerledes? Hvorfor er de voksne så kjipe? Hva er du redd for? Materialet har hun brukt til å skrive fiktive monologer der hun forsøker å si noe om denne fine og håpløse tiden – fra barn til voksen. Alt sett fra en ungdoms perspektiv. Kjennetegnet for alle de små historiene – monologene – er at man kjenner seg igjen, enten du selv er ung og søkende eller fra den gang du nettopp var det. Tekstene er skrevet i en lett og morsom form, men i kjent Skåber-stil, skinner alvoret igjennom. Boken er nydelig illustrert av Lisa Aisato. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 254 s. Utgitt i 2018.

Til ungdommen av Linn Skåber

Tiller, Carl Frode: Innsirkling
David hugsar ikkje kven han er. Ein avisannonse oppfordrar nære og kjende til å skrive brev til han, for å gi han minna tilbake. Ungdomsvenen Jon, ein musikar i ferd med å miste fotfestet - stefaren Arvid, ein prest som ventar på å døy - og ungdomskjærasten Silje, ei snart middelaldrande kvinne som kanskje er på veg bort frå mannen sin - bestemmer seg for å svare. Breva gir dei ein uventa sjanse til å fortelje om sine eigne liv, samtidig som dei sirklar inn Davids historie. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 282 s. Utgitt i 2014.

Innsirkling av Carl Frode Tiller

Thomas, Angie: På vei mot toppen
Bri vil bli hip hop artist som faren var, men det er ikke lett å nå drømmen når man blir stemplet som gangster og familien knapt har råd til mat og strøm. Bri tenker tekster, hun assosierer i rim og lager strofer hun kan bruke i ringen. En dag får hun muligheten til å battle i ringen, dette kan bli startskuddet på veien mot drømmen. En medrivende ungdomsbok full av musikk og samfunnskritikk. Omtalen er utarbeidet av Ingunn Øvrebø. Omfang: 446 s. Utgitt i 2020.

Klassikere om studentliv og ungdomsår


Garborg, Arne: Bondestudentar
Bondestudentar (1883) er Garborgs litterære gjennombrot, og med den romanen vann han seg eit namn i utlandet òg. I vår litteratur er denne boka blitt grunnforteljinga om bondesonen som bryt opp for å skape seg eit anna liv, intellektuelt og urbant. Med hovudpersonen Daniel Braut får store problem på vegen mot det han har lært er det ideale liv, og han svik både seg sjølv og si eiga klasse. Romanen har ein moralsk og ein samfunnkritisk bodskap og er blitt ståande som ei av dei viktigaste sosial- og kulturhistoriske skildringane i norsk dikting. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 235 s. Originalt utgitt i 1883.

Bondestudentar av Arne Garborg

Mykle, Agnar: Sangen om den røde rubin
«RUBINEN» - og rettssaken som fulgte - utgjør et eget kapittel i norsk etterkrigshistorie. Det ble reist sak mot Agnar Mykle og direktør Harald Grieg i Gyldendal for brudd på utuktsparagrafen i norsk lov. Ved dom i Oslo byrett, oktober 1957, ble restopplaget av boken inndratt. Mykle og Grieg ble frikjent. Selve inndragningen ble også senere opphevet av Høyesterett, juni 1958.

Uansett: «Mykle-saken» var viktig fordi den reiste en debatt omkring seksualmoral versus ytringsfrihet. Fortellingen om den unge Ask Burlefots vei gjennom skam, nederlag og triumfer fram mot en dypere og redeligere forståelse av seg selv, åpnet øynene på en hel generasjon. Romanen er en intens og vital dannelsesberetning, rik på ungdommelig overmot og livsappetitt, men også på selvransakelser og bebreidelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 423 s. Originalt utgitt i 1956.

Sangen om den røde rubin av Agnar Mykle


Du finner flere bøker om å være ungdom og student her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙