Hva leter du etter?
En dåre fri av Beate Grimsrud

En dåre fri - litteraturhistorisk plassering?

SPØRSMÅL: "Hei. Jeg jobber med en særoppgave og sliter med å plassere boka En dåre fri av Beate Grimsrud i en litterær periode. Kjempetakknemlig om det hadde vært mulig å få litt hjelp."

SVAR: Hei, takk for spørsmål! 

Grimsruds bok er relativt ny. Den tilhører samtidslitteraturen. Det er derfor ikke mulig – og heller ikke nødvendig, eller hensiktsmessig – å kategorisere den i en bestemt litteraturhistorisk epoke nå.

Disse epokene (som realismen, naturalismen og modernismen) er egentlig bare pedagogiske merkelapper vi har satt på litteratur, skrevet innenfor visse perioder. Epokene vi deler litteraturen inn i, er basert på fellestrekk og tendenser vi på en viss avstand kan se i litteraturen, og derfor er de generelle. Slike sammenhenger som kan være vanskelige å få øye på i den nye litteraturen, fordi den er for nær. Det gjelder også Grimsruds bok.

En dåre fri har trekk fra den såkalte virkelighetslitteraturen, uten at jeg tror tiden hun skrev den i vil kalles «virkelighetslitteratur-epoken» når vi har fått den på avstand. Hvem vet hva 2000-tallets litteratur vil bli kalt av framtidige litteraturvitere?

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙