Hva leter du etter?
Iben Akerlie i filmatiseringen av Knut Hamsuns roman Victoria

Fordypningsoppgave om to filmer

SPØRSMÅL: "Hei, jeg er en elev som går på VG3. Jeg vil velge 2 filmer, begge to er romaner som ble filmatisert. Den ene er Victoria av Knut Hamsun. Den andre er Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset. Begge to handler om kjærlighet.

Kan dere hjelper meg om hvordan kan jeg lage problemstillinger om to filmer? Eller har dere laget før? Jeg fant ikke hvordan man skriver fordypningsoppgave om 2 filmer? Takk på forhånd."

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Hvis du skal sammenlikne to filmer må du først og fremst sette deg inn i filmanalyse, så kan du analysere og sammenlikne filmene på bakgrunn av problemstillingen din.

Det stemmer at begge filmene handler om kjærlighet, men det som gjør disse kjærlighetshistoriene interessante er kanskje de hindringene den romantiske kjærligheten møter, og de konfliktene som oppstår på grunn av hindringene. For eksempel kan du spørre: «Hvilke vilkår (betingelser, forutsetninger) har kjærligheten i Victoria og Kristin Lavransdatter?».

Videre kan du sette de ulike kjærlighetskonfliktene inn i en kulturhistorisk kontekst, se på miljø, epoke, relasjoner osv. – hele tiden knyttet til analysene og problemstillingen din.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Vennlig hilsen Hild

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙