Hva leter du etter?
Iben Akerlie i filmatiseringen av Knut Hamsuns Victoria

Hvordan lage presentasjon om to bøker?

SPØRSMÅL: "Hei, jeg har fordypningsoppgave i norsk og har valgt et litterært emne. 

Jeg har valgt å sammenlikne to bøker med samme tema som er kjærlighet, i tillegg med ulike tidsperioder. Dette valgte jeg fordi jeg er interessert på hvordan kjærlighet blir beskrevet i de to bøkene fra forskjellige tider. Den første boken jeg har lest, er Victoria av Knut Hamsun (1898), det er en gammel kjærlighetshistorie. Den andre boken jeg har lest er Sinnssykt forelsket av Katarina Von Bredow. Nå har jeg lest begge bøkene og notert veldig lite, fordi jeg ikke forstår akkurat hva jeg skal notere. Hva skal jeg presentere? Og hvordan? Hva skal presentasjonen inneholde? Er det en oppskrift jeg kan følge for presentasjonen min? Kan jeg få hjelp?"

SVAR: Først: Dette høres ut som en spennende problemstilling! Det finnes dessverre ingen oppskrift for hvordan du lager en fordypningsoppgave, men hvis det hadde gjort det ville nok «å finne et tema du synes er spennende» vært første steg. Du har altså en god start!

Jeg tror at det er lurt at du fortsetter med å lage en tydelig problemstilling. Jeg forstår at du gjerne vil se på temaet kjærlighet i de to bøkene; hvordan fremstilles kjærlighet på ulike måter i de to forskjellige bøkene? Du kan se på problemstillingen som et kart på veien til målet. Ikke lag en problemstilling som er et ja/nei-spørsmål. Det er lurt å bruke spørreord som hvorfor eller hvordan. Bruk litt tid på å undersøke temaet du vil skrive om. Hva i dette temaet er det du lurer på? I konklusjonen din skal du svare på problemstillingen din, og si hva du har kommet fram til.

Hvis du lager en problemstilling som dreier seg om hvordan kjærligheten fremstilles på forskjellige måter i de to bøkene må du notere med utgangspunkt i denne problemstillingen. Nå har du jo allerede lest bøkene, men husker du kanskje noen scener som tydelig handler om kjærlighet? I Victoria er det jo for eksempel en utfordring for Johannes at han ikke kan få Victoria fordi hun er rikmannsdatter, og han ikke har særlig høy status. Finnes det noen lignende problemstillinger i den andre boken? Eller får de forelskete lov til å være sammen? Det er hele tiden viktig at du knytter funnene dine til epokene bøkene ble skrevet i. Hvis (for eksempel) den andre boka også handler om en gutt som ikke har så god råd og forelsker seg i en rik jente ville kanskje ikke det hatt like mye å si i vår tid? Et slikt funn vil både vise forskjeller mellom de to bøkene og vise at forskjellen er knyttet til tiden de ble skrevet i. 

Du skal presentere det du har funnet basert på problemstillingen din. Først presenterer du selve problemstillingen, så skal du utforske problemstillingen gjennom å sammenligne de to bøkene og se hvordan funnene dine passer opp mot epoken de er skrevet i. For å gjøre dette må du gjøre en litterær analyse av de to bøkene, og sammenligne dem. Til slutt skal du konkludere, du skal rett og slett svare på problemstillingen din til slutt.

For tips til hvordan du kan lage problemstilling, sjekk lenkene våre i høyremargen.

Her er våre tips til hvordan du holder en god muntlig presentasjon:

En PDF med powerpoint-presentasjon av tips til Analyse og tolkning når du skal skrive en fordypningsoppgave finner du her: https://www.xn--slvberget-l8a.no/Laering/Fordypningsoppgave/Hvordan-gjennomfoere-en-fordypningsoppgave .

Jeg håper at dette var til hjelp! Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙