Dette er Kiellandsenteret på Sølvberget
Hvor ligger Kiellandsenteret? Du finner Kiellandsenteret med utstillinger, forfatterkontorer, studieplasser, boksamling og kafé med egen scene i 4. etasje på Sølvberget. Kiellandsenteret har også en egen bokhylle i 1. etasje, og med vår egen «Ytringsapp» er vi også til stede i bybildet. Hvem var Kielland? Alexander Kielland (1849-1906) er Stavangers mest kjente forfatter. Hans liv og virke er en viktig del av byens historie, og hans litterære produksjon har en sentral plass i norsk litteraturhistorie. Hva er Kiellandsenterets åpningstider? Senteret er integrert i Sølvberget, og følger bibliotekets åpningstider. Koster det noe å besøke Kiellandsentereret? Nei, det er gratis som resten av biblioteket. Hvilket tilbud har Kiellandsenteret til skoler? Vi har flere formidlingsopplegg for elever. Les mer her.
Dikteren og samfunnsrefseren Alexander L. Kielland
Alexander Kielland debuterte i 1879, og skrev romaner, skuespill og novelletter. Han regnes som en av de fremste representantene for realismen i Norge, og brukte ofte hjembyen som utgangspunkt for tekstene sine. Generasjonskonflikter, kvinnesak, sosial ulikhet, religiøst hykleri og krasse angrep på borgerskapets dobbeltmoral er temaer som går igjen i forfatterskapet.
Kielland var en mann med mange ulike roller i byen: forretningsmann, jurist, dikter, journalist og embetsmann. Han var politisk radikal, men tilhørte borgerskapet og kom fra en av Stavangers mest fornemme familier. Denne dobbeltheten preget hele hans liv og dikting.
Med utgangspunkt i forfatteren og samfunnskritikeren Alexander Kielland skal Kiellandsenteret være en møteplass for litteratur. Gjennom utstillinger, arrangementer, boksamling og skoletilbud skal senteret formidle Stavanger-regionens litteraturhistorie og lokal litteratur. Kiellandsenteret skal også fremme litteratur og ytringsfrihet, og bidra til å skape framtidens stemmer.
1. etasje: Kiellands bokhylle
I første etasje på Sølvberget kan du ta en titt i Kiellands bokhylle. Her finner du bøker om Stavanger i litterturen og litteraturen i Stavanger.
4. etasje: Utstillinger, forfatterkontorer og studieplasser
I fjerde etasje kan du fordype deg i dikterens liv og virke, og få små smakebiter fra forfatterskapet med vår «sitatmaker», som viser Kielland-sitater i taket over deg når du går opp trappen til Kiellandsenteret i 4. etasje. Utstillingen i 4. etasje presenterer naturelskeren, europeeren, livsnyteren og samfunnskritikeren Alexander Kielland, og gir et innblikk i hans samtid og hva som inspirerte og engasjerte ham til å skrive.
I denne etasjen finner du også studieplasser, grupperom og forfatterkontorer som du kan benytte. Her kan du oppdage ny litteratur, og finne rom til fordypning og inspirasjon.
Kiellandsenteret er en del av biblioteket, og i fjerde etasje finner du blant annet lokalsamlingen, reisebøker, historiebøker og naturligvis litteraturvitenskap og litteraturhistorie. I tillegg har vi også også Kiellandsamlingen, som består av bøker skrevet av og om Alexander Kielland. Her er førsteutgaver og oversettelser av verkene hans på flere språk, samt bøker som har vært i forfatterens eie. Samlingen inneholder også artikler, manus, avisutklipp, kataloger, brosjyrer med mer.
Kiellandsenteret skal ivareta arven etter samfunnsrefseren Alexander Kielland og belyse hvordan litteratur og kunst kan fungere som samfunnskritikk og være et verktøy for makt og politisk påvirkning. Sølvberget skal være en arena for deltakelse og debatt, og huser institusjoner som kan ses på som en forlengelse av Kiellands liv og virke. Kapittel-festivalen, ICORN og Friby Stavanger arbeider for at forfattere, kunstnere, musikere, journalister og skribenter skal kunne uttrykke seg fritt.
Engasjement og meningsutveksling skaper et demokratisk samfunn. I «Ytringsrommet» i 4. etasje oppfordres Kiellandsenterets besøkende til å formidle sine tanker og meninger. Siden 1928 har Kiellandstatuen skuet ut over byens torg, bare et steinkast fra Sølvberget. Nå tar vi ordskiftet ut i bybildet og via vår «Ytringsapp» kan du stå på torget sammen med Alexander Kielland og betrakte ytringer fra deg selv og dine medborgere.