Hva leter du etter?
Alle utlendinger har lukka gardiner filmplakat

Fordypningsoppgave om Alle utlendinger har lukka gardiner

SPØRSMÅL: «Hei, jeg trenger hjelp med en problemstilling. Jeg har valgt boka Alle utlendinger har lukka gardiner og filmen med samme navn, men jeg kommer ikke på en problemstilling som kan representere både filmen og boka.»

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Selv om film og bok er to ulike medieformer med hver sine virkemidler, har de mye felles. Både bøker og filmer skildrer mennesker som står i en eller flere konflikter, noe som påvirker livene deres og som derfor blir til en historie som er verd å fortelle.

Siden du skal skrive om filmen og boka Alle utlendinger har lukka gardiner, kan du for eksempel ta utgangspunkt i hovedpersonen Mariana. En problemstilling kan være «Hvilke virkemidler brukes i skildringen av Mariana i boka og filmen?». Da må du se på forfatterens måte å skrive boka på (litterære virkemidler som personskildring, miljøskildring, synsvinkel, språk, stil osv.), og hvilke verktøy filmregissøren bruker. Du kan lese mer om filmanalyse på NDLAs nettsider.

Du kan også skrive en oppgave om selve overgangen fra bok til film, dette som kalles adaptasjon. Hva er de viktigste grepene som er gjort i adaptasjonen av boka? Er noe forstørret eller forminsket i filmen i forhold til boka? Er det kommet inn mye i filmen som det ikke står noe om i boka i det hele tatt? Og gjør dette at boka og filmen forteller to ulike historier? Hva er forskjellene på historiene som fortelles i boka og filmen? Les mer om adaptasjon her.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙