Hva leter du etter?
Den store moskeen i Mosul

Forstå Irak

Hva kan du om landet Irak? Om landets kulturhistorie og kulturarv? Og hvordan står det til med ytringsfriheten og demokratiet? Fra 24.-30. april retter vi søkelyset mot Irak på Sølvberget.

Gjennom litteratur, poesi, foredrag, musikk, samtaler, mat og utstillinger i biblioteket inviterer vi publikum til å lære mer om Irak. Fribyforfattere med tilknytning til Irak deler erfaringer, førstehåndskunnskap, litteratur, poesi og historie.

Ytringsfrihet i Irak

Irak har vært kjerneområde for historiens første sivilisasjoner og en rekke imperier. Landet er i dag preget av tiår med krig og terror, og mediene styres nå av regjeringen, religiøse partier, individuelle politikere og væpnede militser. Hvordan står det til med ytringsfriheten? Og hvilke vilkår har demokratiet? Mandag 24. april kan du få med deg Fribyforedraget: Ytringsfrihet i Irak ved tidligere fribyforfatter, Basim Mardan.

Portrett av Basim Mardan

Litteraturkveld med Saif al-Mofty

Det er et virkelighetsnært drama som utspiller seg i I Mohamed Al-Moftys siste roman Den mørke dansen. Her møter vi Saif Al-Kadi, en journalist med et stabilt liv i Norge. En dag sommeren 2014 får han en beskjed som får ham til å reise i all hast tilbake til familien i hjemlandet Irak. IS har angrepet Mosul, og familien har måttet flykte. Møt forfatteren i samtale med journalist Klaus Gustafsson tirsdag 25. april kl. 19.00.

Mohamed Al-Mofty med bokforsiden Den mørke dansen

Hva er Iraks største utfordringer i dag?

Global morgen onsdag 26. april blir det foredrag av den undersøkende journalisten og tidligere fribyforfatteren i Stavanger, Safaa Khalaf. Han hjelper oss med å forstå dagens forhold i Irak og hva som er landets største utfordringer og gir oss innblikk i de sosiale, politiske og økonomiske forholdene i Irak.

Krig og kulturminner i Irak

Hva skjer med identiteten til et folk når kulturminner blir robbet og ødelagt i krig? Det er utgangspunktet for samtalen på Bokpraten torsdag 27. april kl. 12.00. Museolog og leder for Kiellandsenteret, Hannah Ersland, samtaler med tidligere fribyforfatter, Basim Mardan, som vokste opp i gamlebyen i Mosul, og Håkon Roland, professor ved Kulturhistorisk museum UiO.

Irakisk poesi før og nå

Enten du vil lære om den sterke irakiske poesitradisjonen eller høre nålevende sterke irakiske poeter, så byr sjansen seg denne uka.

Flere irakiske poeter har kommet til Norge gjennom ICORN og fribynettverket. Fredag 28. april inviteterer vi til en kveld med moderne irakisk poesi på arabisk og norsk på Bokhuset. Vi møter blant annet Selma M. Yonus, Otba Fathalla Jakob, Mizar Kemal, Kholod Saghir og Safaa Khalaf. Norsk oversettelse leses av skuespiller Øystein Martinsen.

Lørdag 29. april blir det Klassikerlørdag om den irakiske poesipioneren Nazik Al-Malaika. Irakisk poet og forfatter, Selma M. Yonus, tar oss med på en reise til 1940-tallet hvor den moderne irakiske poesibevegelsen startet. Bestill billetter her.

Musikk og mat for store og små

Torsdag 27. april loser Guttorm Andreasen oss gjennom en musikkprat som tar for seg musikken fra Irak og Midtøsten.

Organisasjonen Friends serverer matretter fra IrakKulturkaféen lørdag 29. april, og på Søndagsbarn kan små og stpore få med seg den musikalske forestillingen Sultanens sønn. Bestill billetter her.

Snakker du arabisk?

Bli med på høytlesning og samtale om irakiske noveller og poesi! Tirsdag 25. april inviterer vi til Shared reading på arabisk med Selma M. Yonus.

Foredraget onsdag 26. april Global morgen: Irak er på arabisk med engelsk oversetting.

Poesi fra Irak på bokhuset fredag 28. april vil poetene lese på arabisk oog norsk oversettelse leses av skuespiller Øystein Martinsen.

Programmet er støttet av Rogaland fylkesbibliotek

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙