Hva leter du etter?
Siri Odfjell Risdal stående i Sølvberget bibliotekog kulturhus

Siri Odfjell Risdals NBBK-tips

Siri Odfjell Risdal er tidligere konferansesjef for Nordisk barnebokkonferanse, og er nå leder for litteratur- og ytringsfrihetsfestivalen Kapittel.

Temaet for årets konferanse er Krise. Hvordan viser den urolige verdenssituasjonen seg i barne- og ungdomslitteraturen nå, etter din mening?

Jeg opplever at dagens barne- og ungdomslitteratur speiler verdenssituasjonen uten å pynte på den, og at temaet krise ikke lenger er forbeholdt den alvorstunge litteraturen. I dag finnes det en rekke bøker i ulike sjangre og for ulike målgrupper som tilbyr barn og unge et språk for krisene de står i.

I hvor stor grad synes du forfatterne av barne- og ungdomslitteratur har et ansvar for også å formidle håp til målgruppen, midt i alle krisene?

Å holde fast i håpet og formidle dette til den oppvoksende generasjon tenker jeg er et kollektivt ansvar, som blir særlig viktig i krisetid. Som den albanske professoren Lea Ypi påpeker i en artikkel i The Guardian: “The greater the terror of war, the more pressing the moral duty to hope”.

Hva ser du mest fram til på årets barnebokkonferanse?

Jeg ser fram til åpningen med den svenske leseambassadøren Nioosha Shams. Hun er spesielt opptatt av flerspråklighet hos ungdom, og det er et engasjerende og viktig tema. Og så gleder jeg meg veldig til å møte igjen fagkolleger fra hele Norden, og til å oppleve konferansestemning på Sølvberget igjen!

Hvilken krise opptar deg personlig mest akkurat nå?

Det er nok krigen i Ukraina. Det er fortvilende å se all lidelsen den fører med seg, og den kjennes skremmende nær. Og det blir veldig spesielt å høre det ukrainske ekteparet Romana Romanyshyn og Andriy Lesiv fortelle om sin barnebok Krigen som endret Rondo på NBBK.

Mer om Nordisk barnebokkonferanse

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙