Hva leter du etter?
Alexander Kiellands plass i Oslo (Wikimedia Commons)

Steder oppkalt etter Alexander Kielland

Alexander Kielland står på sokkel på Torget i Stavanger, og det er en byste av ham i Molde. Kiellandsenteret ligger på Sølvberget bibliotek og kulturhus i Kiellands hjemby, men Alexander Kiellands plass ligger i Oslo.

Som de fleste store forfattere har også Alexander Kielland gitt navn til gater og steder (se kart nederst i artikkelen).

Dette er noen av de mest kjente:

Kiellandsenteret

En integrert del av Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger. Åpnet på Kiellands 170-årsdag i februar 2019.

Kiellandsenteret skal dyrke litteratur, lesing og skriving, og være en møteplass for debatt og meningsutveksling.

Kiellandmonumentet i Molde

Forfatter Bjørnstjerne Bjørnson betalte for et monument over vennen Alexander Kielland i Molde. Kielland var amtmann der i årene 1902-06. (1)

Bjørnson holdt selv talen ved avdukingen i juni 1907, året etter Kiellands død.

Talen kan du lese i sin helhet på Nasjonalbibliotekets nettsider: "Jeg har nettopp lest det beste av ham om igjen, og er helt betatt av hans stil - han er etter [Ludvig] Holberg vår litteraturs vittigste penn - og av ynden i hans hjertelag; men like betatt er jeg av hans ranke vilje, høye mål, utilgjengelig for avslag." (2)

Alexander Kiellands plass

Ligger i Grünerløkka bydel i Oslo. Plassen fikk sitt navn i 1914, bare åtte år etter forfatterens død. I 1918 ble det anlagt lekeplass der. (3)

Området er også kjærlig omsunget i Lillebjørn Nilsens vise med samme navn fra 1985. Lillebjørn Nilsens sang er åpningssporet på hans plate fra 1985, Hilsen Nilsen. Teksten handler om en hovedperson som har vært verden rundt, men likevel alltid vender tilbake til dette stedet i Oslo:

"Jeg fant veien hjem for å se igjen
Alexander Kiellands plass." (4)

Alexander Kiellands gate/vei/veg

Finnes i:

 • Drammen
 • Gjøvik
 • Haugesund, i sentrum, like sør for sykehuset.
 • Karmøy
 • Oppegård
 • Sandnes
 • Sandnessjøen
 • Trondheim, navngitt i 1915. Gaten ligger i Øvre Rosenborg i Østbyen bydel. (5)
 • Skedsmo
 • Skien
 • Stavanger. I hjembyen Stavanger ligger Alexander Kiellands gate på Eiganes. Den går fra Niels Juels gate langs Eiganes gravlund til Tordenskjolds gate. Denne gaten fikk Kiellands navn i 1934, altså lenge etter at Alexander Kiellands plass ble etablert i Oslo. Man ønsket å kalle opp en gate i Stavanger etter byens store forfatter tidligere enn dette, men problemet var at gatene som ble døpt i årene mellom Kiellands død og 1934, ikke var betydelige nok til å bruke Kiellands navn der, mente man. I 1918 skulle flere gater på Storhaug, og ikke minst det som skulle bli hetende Klubbgata i sentrum, få navn - men forfatterens navn var ikke passende å bruke der, mente man. Klubbgata er i dag en av de sentrale gatene i Stavanger sentrum. (6)
 • Sulsted, Danmark. Kielland har en gate oppkalt etter seg i et strøk hvor flere norske forfatternavn kan lese på veiskiltene.

Alexander Kielland-plattformen

Boligplattformen på Ekofiskfeltet kantret i 1980, i det som er Norgeshistoriens største arbeidsulykke. 123 mennesker døde i Kiellandulykken. (7)

Kiellandstatuen på Torget i Stavanger

Billedhogger Magnus Vigrestads statue på Torget i Stavanger er umulig å overse for den som går gjennom sentrum. Kielland har blikket vendt utover Vågen, og statuen er plassert ikke langt unna forfatterens stedet hvor forfatterens barnsdomshjem lå ved Breiavatnet.

Statuen ble avduket i 1928, etter en lang og vanskelig prosess for kunstneren. Arbeidet tok lang tid, og han fikk mye kritikk underveis. "Monumentkomiteen i Stavanger irriterte seg over at Vigrestad ikke konsentrerte seg om Kielland. Men det verste var at kunstneren ikke lot dem få se hvor langt han hadde kommet. " (8)

Kilder

https://www.romsdal-sogelag.no/minnesmerke/alexander-l-kielland/37
https://www.nb.no/nbsok/nb/5d719a07f347dce51cadb39f4ad8b6fe.nbdigital?lang=no#183
3 https://oslobyleksikon.no/index.php/Alexander_Kiellands_plass
4 http://www.lillebjorn.no/alexander-kiellands-plass/
https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Gater_og_veger_i_Trondheim_kommune
6 Stavanger byleksikon (Wigestrand forlag 2008), "Alexander Kiellands gate" (side 71)
https://snl.no/Alexander_Kielland-ulykken
8 https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/GOGzJ/kiellands-forbannelse

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙