Hva leter du etter?
Frihetsstatuen foran New York

Lån bøker om USA

Etter hvert som november nærmer seg, vil nyhetsbildet bli mer og mer preget av det amerikanske presidentvalget. Hva med å bruke tiden til å bli litt klokere på våre allierte “over there”?

På Sølvberget har vi en drøss med bøker og filmer om USA, og i denne artikkelserien kan du bli kjent med dem!

USA, United States of America, eller Amerikas forente stater. Vi her på berget assosierer gjerne landet med hamburgerspisende, ofte overvektige hvite amerikanere med baseballcaps; kapitalister, imperialister og cowboyer. Vi glemmer ofte at det er et ekstremt mangfoldig og variert land, både geografisk og kulturelt.

Navnet Amerika

Det er også et land med en på mange måter helt unik historie. Nasjonen, eller mer presist forbundsrepublikken USA ble dannet såpass relativt sent som i 1776 etter å ha vært en i hovedsak britisk koloni, og utviklet seg i rasende fart til å bli verdens desidert mektigste stat -både økonomisk, kulturelt og militært. Etter Sovjetunionens fall stod USA igjen som den eneste egentlige supermakten i verden.

Kontinentet Amerika fikk navnet sitt fra den italienske sjøfareren Amerigo Vespucci. Men sier man “amerikaner” tenker man oftest på noen fra USA – til forståelig forargelse for alle de andre beboerne på det amerikanske kontinentet. Canadiere velger av og til å si “usonians” om naboene i syd, mens i de latinamerikanske landene bruker man gjerne det mer upresise (og nedsettende) ordet “gringos” - som også gjerne brukes om utlendinger av nordeuropeisk opprinnelse generelt.

Den amerikanske påvirkningen

For ikke lenge siden var en helt vanlig fritidsaktivitet å gå på kino og se en amerikansk film. Før filmen var det reklamefilmer for Coca Cola, Pepsi og Levi’s jeans. Før eller etter filmen var man kanskje innom McDonalds, og under filmen spiste man popcorn. Og man kjørte selvsagt bil til kinoen. Eller man satt hjemme og så en amerikansk TV-serie mens man drakk cola, iført de Levi’s-jeansene man hadde sett reklame for. Eller man hørte på en amerikansk artist på stereoanlegget.

Alt det overnevnte er selvsagt fortsatt sterkt tilstedeværende, men ting har kanskje jevnet seg LITT ut. Nå spiser man kanskje sushi mens man hører på K-pop og ser K-drama på Netflix, iført italienske jeans, og man har kanskje en lavere terskel for å se norsk film på kino og stikker kanskje heller innom...hehe, Starbucks i stedet før filmen – og kanskje vi har blitt LITT flinkere til å sykle eller ta bussen? Men den amerikanske kulturen strakk seg langt utover landets grenser, og gjør det fortsatt.

Vårt amerikaniserte dagligliv

Den kulturelle innflytelsen USA hadde på vårt dagligliv på 1900-tallet og godt inn i 2000-tallet var helt svimlende enorm.

Amerikanerne hadde omtrent monopol på underholdningsbransjen.

Den amerikanske konsumentkulturen var også noe mange misunte og etterapet. Kjør innom McDonald's – du trenger ikke gå ut av bilen en gang, de har selvsagt drive-in – og kjør hjem og spis usunn mat. Eller hvorfor ikke bare kjøre videre til drive-in kinoen? Amerikanerne kunne ha en helaften uten å forlate bilen i det hele tatt. Kanskje ikke bra for hverken kropp eller miljø, men forlokkende bedagelig. Fastfood, supermarkeder - alt dette kan vi takke eller hate våre venner "over there" for.

Jazz og mye mer

USA er selvsagt mye, mye, mye mer enn usunn mat og drikke, jeans og biler. Skraper du bittelitt i overflaten så finner du et land som ikke bare har gitt impulser til hele verden, men som også har mottatt impulser over en lav sko. Også når det gjelder mat - se den fantastiske serien Taste the Nation with Padma Lakshmi så forstår du hva jeg mener.

Den første kulturelle impulsen som USA sendte ut i verden rett etter 1. verdenskrig var jazz – en musikkstil som er utvilsomt amerikansk, men som allikevel ikke hadde oppstått uten afrikansk folkemusikk, europeisk folkemusikk, europeiske klassiske musikktradisjoner og jødisk klezmermusikk. Amerikanerne tok disse impulsene fra Europa og Afrika og gjorde dem amerikanske, og noen år senere satt en ung fransk sigøyner og gjorde den amerikanske kulturen europeisk igjen.

Slik er det med all kultur. Ta for eksempel den erkefranske croissanten. Den oppstod langt lengre øst - de lærde strides med om det var i Wien eller Ungarn – for å feire seieren mot det osmanske riket. Man gir og tar, og skaper nye trender, og her er ikke amerikanerne noe annerledes enn resten av verden. Hvilken by tror du den erkeamerikanske hamburgeren har fått navnet sitt fra? I anbefalingslisten under her finner du noen av bøkene vi har om USA, og i neste artikkel skal vi se nærmere på den amerikanske urbefolkningen, som vi tidligere kalte indianerne.

Forsidebilde fra Store Norske Leksikon, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙