Hva leter du etter?
Kenneth Branagh som Hamlet

Fordypningsoppgave om Hamlet og døden

SPØRSMÅL: "Hei, jeg var valgt å skrive min fordypningsoppgave om Hamlet av Shakespeare og sliter med problemstilling og det å finne andre tekster som har samme tema som Hamlet; døden. Kan jeg få noe tips fra dere?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! Hamlet er et komplekst drama, som riktignok rommer mye død, men du er nok tjent med å avgrense temaet slik at det ikke blir for generelt. «Døden» er en enorm kategori, og det finnes utallige tekster som omhandler død på en eller annen måte.

Den litterære arven etter Hamlet er betydelig, og det er lett å finne tekster som går i dialog med dramaet, eller som refererer til det, som Unge Werthers lidelser av Goethe. (For eksempel her: https://en.wikipedia.org/wiki/Hamlet kan du lese om hvilken påvirkning Hamlet har hatt på litteraturen.)

Du kan også ta en kikk på The Hogarth Shakespeare project, som er Shakespeare-klassikere skrevet på ny av anerkjente, internasjonale forfattere.

Jeg synes imidlertid det kan være interessant å trekke paralleller fram til den nære samtidslitteraturen. Hvis du for eksempel tar utgangspunkt i hevntemaet i Hamlet – Hamlet er interessert i å hevne drapet på faren – kan du kanskje sammenlikne med Édouard Louis' skjønnlitterære essay Hvem drepte faren min. Her er det også snakk om en sønns hevn på vegne av en far som er satt ut av spill, som på sett og vis er blitt drept, av navngitte politikere.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙