Hva leter du etter?
Tegneserien Dragonball Z

Fordypningsoppgave om anime

SPØRSMÅL: "Heisann! Jeg er en elev på studiespesialiserende, og går mitt siste år på videregående. Jeg tenker allerede nå å starte med mitt særemne i norsk, men er veldig usikker på hvordan jeg kan utføre det.

Har sett på flere av deres videoer på YouTube om «fordypningsemne i norsk». Jeg lurer først å fremst på om det er mulig å ha et fordypningsemne om en «original serie», altså en serie som ikke er basert på noveller og slikt. Eventuelt lurer jeg på hvilke kompetansemål dette dekker. En slik serie er den japanske animeserien Code Geass. Lurer også på hvilke problemstillinger dere anbefaler, hvis dere har sett den.

Håper på positivt svar!"

SVAR: Hei, så kjekt at du har sett flere av våre YouTube-videoer! Det er nok dessverre ikke mulig å skrive om denne originale tv-serien. Ifølge læreplanmålene skal du «gjennomføre en selvvalgt og utforskende fordypningsoppgave med språklig, litterært eller annet norskfaglig emne, og velge kommunikasjonsverktøy ut fra faglige behov».

Tv-serier kan muligens gå under læremålet om å tolke og analysere sammensatte tekster, men dette er jo også en japansk tv-serie, og da er det nok litt vanskelig å argumentere for at den går inn som et norskfaglig emne. Men det vil alltid være læreren din som setter grenser for hva du kan skrive oppgaven din om. Jeg ville derfor ha snakket med læreren om hva slags tema det er greit å skrive om.

Siden du liker anime, liker du kanskje også manga? Altså tegneseriene som anime-en ofte tar utgangspunkt i. En idé er å skrive en fordypningsoppgave om tegneserier. Da jobber du med læremålet: «tolke og vurdere komplekse sammensatte tekster». En tegneserie er en sammensatt teksttype. Se artikkelen Hva er en sammensatt tekst (ndla.no) og vår artikkel om å skrive fordypningsoppgave om tegneserier. (se nederst)

For å kunne skrive om mangaene må du nok velge noen som er oversatt til norsk. Mesteparten av mangaen er kun oversatt til engelsk, men jeg vet i alle fall at Dragonball og Naruto finnes på norsk. Igjen må du høre med læreren om hva som er grensene og reglene for oppgaven. Hvis du for eksempel vil skrive om Dragonball må du først avklare dette med læreren din.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙