Fordypningsoppgave om folkehelse og livsmestring
Det er kommet inn tre tverrfaglige tema i læreplanen som tar utgangspunkt i viktige samfunnsutfordringer. Ett av disse er folkehelse og livsmestring; et tema som «fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg» (Utdanningsdirektoratet, overordna del, 2020).
Bøker som omhandler psykisk og fysisk helse, identitet, selvfølelse, relasjoner, seksualitet og kjønn, levevaner, mediebruk, forbruk, rusmidler, verdivalg, meningen med livet, følelsesliv, og grensesetting og respekt for andre, vil bidra til å belyse temaet folkehelse og livsmestring (Utdanningsdirektoratet, 2020). Litteraturen som trekkes frem i denne listen gir innblikk i noen av disse områdene, enten at vi kjenner oss igjen, eller at vi får en større forståelse for andre mennesker og deres situasjon.
La oss ta for oss noen skjønnlitterære forslag først:
Stikkord: skolevegring, angst, gaming/dataspill, vennskap
Adrian er opptatt av gaming. Han leder CS-GO-laget sitt til mange seiere og nå forbereder de seg til en stor turnering. På skolen er han ikke like selvsikker. Der sliter han i mange fag og klarer ikke å følge med i timene. Angsten for skolen fører til at han skulker mye og risikerer å stryke i mange fag. Hvis han fortsetter å skulke, får han ikke lov til å delta i den store spillturneringen. Adrians store frykt er å svikte lagkameratene, og da aller mest Jos, hun som elsker å spille med ham. Dette er en historie om å ikke takle skolen, men også om vennskap, lagånd og gaming. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.
Litt redd, bare. Av Alexander Kielland Krag
Stikkord: angst
Cornelius går på videregående, spiller fotball og fester med venner. Han er snart atten, livet har egentlig gått fint til nå. Men en dag blir han kvalm, og det går ikke over. Han aner ikke hva det kommer av, men skjønner at han ikke er syk. Etter litt går det opp for ham: Han er redd. Men hva skal han gjøre når han er «for frisk» til å få hjelp, og for syk til å finne ut av alt på egen hånd? Litt redd, bare er Alexander Kielland Krags andre roman. Han har skrevet en personlig og nær historie om å oppleve angst for første gang. Det er en bok om å være redd, om frykten for å miste seg selv, og om hvor vanskelig det er å åpne seg om de viktigste tingene. Omtalen er utarbeidet av Gyldendal.
Stikkord: psykiske lidelser, vennskap, bipolar lidelse.
Minna og Agnes har vært bestevenner siden den dagen i fjerde klasse da de gjemte seg under en bukk for å slippe å spille slåball i gymmen. Det var da de forsto at de hørte sammen. Nå er de sytten, brennende engasjerte og fortsatt adskillelige, sammen finnes det ingenting de ikke kan klare, tenker de. Men nå ser Agnes tilbake på det siste året med Minna, og det er noe forferdelig som har skjedd. Hun forbanner seg selv for alt hun ikke så, men burde ha sett, og det hun så men ikke gjorde noe med. Omtalen er utarbeidet av BS.
Vinterjenter, Laurie Halse Anderson
Stikkord: spiseforstyrrelser, selvskading.
Lia og Cassie er bestevenninner og kaller seg vinterjenter. De konkurrerer om hvem som kan bli den tynneste på skolen. Så dør Cassie og Lia blir etterlatt i verden, med minnet om venninnen og skyldfølelsen fordi hun ikke tok telefonen den natten Cassie døde. Lia er nettopp kommet ut fra sykehuset, venninne er død, og hun flytter inn til faren og hans nye familie. Lia kjemper en kamp mot vekten, familien, sykdommen og sin egen vilje. Dypt inne vil hun ikke ende som Cassie, hun vil leve, og hun vil tro at hun kan klare det. Dette er både en sår, humoristisk og alvorlig historie om spiseforstyrrelse. Omtalen er utarbeidet av Cappelen Damm.
Audrey ut av mørket, Sophie Kinsella
Stikkord: angst, mobbing, kjærlighet, psykiske lidelser.
Audrey har hatt et sammenbrudd. Hun klarer ikke gå ut av huset. Hun kan ikke engang ta av seg de mørke brillene inne i huset. Så snubler brorens venn Linus inn i livet hennes. Med sitt vennlige smil og sin humor begynner han å lokke Audrey ut igjen - vel, ut og ut. Men Starbucks er en start. Og med Linus ved sin side føler Audrey at hun kan gjøre de tingene hun trodde var for skummelt. Å finne veien tilbake til den virkelige verden virker plutselig oppnåelig. Le, drøm og håp med Audrey mens hun lærer at til og med når du føler at du har mistet deg selv, kan kjærligheten fortsatt finne deg. Dette er en tragikomisk fortelling som utforsker psykisk lidelse, de varige skadene av mobbing og hvor mye vennskap og en kjærlig familie betyr for bedringen. Omtalen er utarbeidet av BS.
Stikkord: omsorgssvikt, ensomhet.
Det er snart et år siden Sannas mamma døde. Hjemme må Sanna passe på pappa som bare vil sove og skrive, som så å si har sluttet og spise, og som knapt nok ser henne. På skolen er det ikke mye bedre, for bestevenninna har sluttet å snakke til henne. Så begynner Yousef i klassen. Han lærer henne å ta bilder og å se verden på en helt ny måte. Også han har mer ansvar enn en ungdom skal ha, og Sanna finner endelig noen som forstår henne. Dette er en virkelighetsnær historie om ungdom som må ta vare på seg selv når foreldrene ikke makter å være foreldre. Den handler om omsorgssvikt, men hvor hjelpeapparatet for en gangs skyld fungerer. Omtalen er utarbeidet av Gyldendal.
Alexander den store, av Peter F. Strassegger
Stikkord: vold, migrasjon, utenforskap
Sterkt om vald blant ungdom. Aleksander er 15 år. Han veks opp i eit anna land. Der bestemmer han seg for å ta igjen overfor skulens bølle. Men det går for langt. Rett etterpå må han og familien flytta til Noreg, til ei lita bygd, der mora kjem ifrå. I det nye heimlandet blir Aleksander peika ut som neste offer av ein mobbegjeng, leidd av Torve. Skal Aleksander ta igjen, slik han gjorde sist? Kva vil skje då? Eller skal han finna ei anna løysing? For kva slags krefter ligg det eigentleg i hendene hans? «Aleksander den store» er ein roman om migrasjon, utanforskap og vald blant ungdommar, om det å vera stolt og å stå opp for seg sjølv. Romanen fortel òg om korleis samhald og venskap kan vera med på å snu farlege tankar. Omtalen er utformet av Samlaget.
Det finnes også gode faglitterære bøker som kan knyttes opp til folkehelse og livsmestring:
Ikke vær redd: en overlevelsesguide for unge, av Anne Gunn Halvorsen
Stikkord: engstelse, ungdom, ungdomspsykologi
Forfatteren har intervjuet unge fra hele Norge for å høre hva de er redde for, og hva de gjør når det blir for mye uro, stress og bekymringer. Det er nok å bekymre seg over for de unge - pandemi, klimaendringer, sviktende venner og feil studievalg. Et knippe eksperter, blant annet innen psykologi og biologi, kommer også til orde for å kaste lys over temaene. Omtalen er utarbeidet av BS.
Psykt deg: hva er det egentlig som foregår på innsida? av Maria Østhassel
Stikkord: ungdomspsykologi
På sosiale medier har psykolog Maria Østhassel opprettet en konto @psyktdeg hvor hun gir psykologiske hverdagstips til ungdom. I denne boka har hun samlet en del spørsmål og svar hun har fått og gitt, som f.eks.: Kommer jeg til å dø av kjærlighetssorg? Hvorfor liker jeg ikke det jeg ser i speilet? Er jeg deppa? Hvorfor føler jeg meg så ensom? Boka formidler og omtaler ulike tema innen psykisk helse med en lettfattelig og humoristisk stil. I tillegg til psykologiske hverdagstips inneholder boka også nyttige verktøy for å møte helt vanlige utfordringer, som man ikke er alene om å leve med, samt gi råd og tips til hvordan man kan ivareta sin egen psykiske helse. Omtalen er utarbeidet av BS.
Alene: en bok om ensomhet, av Peder Kjøs
Stikkord: ensomhet
Hvorfor er det så mange ensomme i vår tid, spør forfatteren. Flere og flere opplever ensomhet, samtidig som vår kultur er opptatt av individualitet og intimitet. I denne boken undersøker forfatteren hvorfor folk blir mer og mer ensomme, og behovet vårt for både å være sammen med andre og for å være alene. Omtalen er utarbeidet av BS.
Hva er greia med meg - og deg og alle andre?: en håndbok i psykisk helse, av Vilde Vollestad
Stikkord: livsmestring, mental helse.
I denne boka deler forfatteren kunnskap, råd og funfacts om de viktigste sidene ved hvordan vi fungerer. På en lettlest og leken måte får du en innføring i 15 allmenne temaer. Du får også konkrete tips, enten det gjelder kroppspress, utenforskap, samfunnsengasjement, eller hva du skal si dersom kompisen din har det vanskelig. Dette er boka for alle som ønsker å forstå mer av seg selv - og alle andre. Boka er skrevet til ungdom, men passer for alle som ønsker å lære mer om psykisk helse og livsmestring. Boka er gjennomillustrert av Peder Brubæk Bua med uttrykksfulle og friske illustrasjoner som understreker temaene. Vilde Vollestad er psykolog og har jobbet med å utvikle undervisning i psykisk helse for tusenvis av ungdom. Omtalen er utarbeidet av Gyldendal.
Når livet er kjipt, av Oda Rygh
Stikkord: psykiske lidelser, selvutvikling, ungdom.
Livet er fullt av oppturer og nedturer. Det er helt vanlig at livet føles kjipt iblant. Men noen av nedturene er større enn andre. Kanskje har du opplevd å bli syk eller deprimert, kanskje har du vært i en ulykke, kanskje har du mistet et menneske du er glad i - eller jobben din. Slike nedturer er tøffe å oppleve, og dessverre påvirker de ofte også andre områder av livet. For eksempel er det fort gjort å glemme å betale regninger når man ikke orker å stå opp. Eller å drikke for ofte når man ikke har en jobb å gå til likevel. Og slik kan man plutselig sitte igjen med flere problemer enn man startet med. Når livet er kjipt er en praktisk håndbok til ungdom og unge voksne som trenger tips til hvordan man holder hverdagen i gang. Boka dekker temaer som energi- og tidsbruk, økonomi og rus. Du får hjelp til å hjelpe deg selv. Boka inneholder også informasjon om hvordan du kan få hjelp fra andre. Omtalen er utarbeidet av forlaget Humanist.
Men du ser ikke syk ut, av Ragnhild Holmås
Stikkord: ME, kronisk utmattelsessyndrom, biografisk.
Som 23-åring fikk Ragnhild Holmås sykdommen myalgisk encefalopati (ME). Hun opplevde at det å bli trodd ble en minst like stor utfordring som selve sykdommen; hun følte seg mistenkeliggjort av leger, Nav, arbeidsgivere, og venner og familie. 800.000 nordmenn blir regnet som usynlig syke, altså har de fysiske sykdommer en ikke umiddelbart kan se. Med denne boken vil forfatteren skape mer forståelse rundt det å ha en usynlig sykdom, og få fordommer og myter til livs. I tillegg til å fortelle sin egen historie gir Ragnhild Holmås tips til hvordan en kan være en best mulig støttespiller for noen som lever med en usynlig sykdom. Omtalen er utarbeidet av BS.
Perfekt: skapelsen av det plettfrie mennesket, av Mari Grinde Arntzen
Stikkord: personlig utseende, samfunnsanalyse, sosiale medier.
Jaget etter det perfekte utseendet, hjemmet og livet er i ferd med å bryte oss ned. Flere unge jenter får psykiske helseplager av skjønnhetspress og ønsket om å prestere maksimalt. Gutter ned i barneskolealder spiser proteinpulver for å bygge muskler. Gravide dropper mat for å få babyer under normalvekt og flat mage rett etter fødsel. Hvorfor polerer vi oss syke? I jakten på svar tar Mari Grinde Arntzen oss med til 1800-tallets New York, hvor det første livsstilsmagasinet kom på gaten. Hun går inn på jenterommene, der blogging kan gi millioninntekter. Og vi får møte en ape, som kan forklare hvorfor vi fortsatt blir lurt av reklame. Hvem lager idealene vi strekker oss etter? Er det mediene som gjør oss så fikserte på fasade? Eller kommer drømmen om det perfekte fra et annet sted? Omtalen er utarbeidet av forlaget Manifest.
Kilder: Overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen (udir.no)