Hva leter du etter?
Compis av Hasse Hope

Humoristiske bøker

Forfattere bruker mange ulike virkemidler når de skriver. En populær måte å fortelle en historie på er å bruke humor. 

Her har vi samlet en rekke bøker, både nye bøker og klassikere, der humor står sentralt. Selv om bøkene er humoristiske tar de opp en rekke mer og mindre alvorlige temaer. Selv om det er lett å tenke at humor og alvor er motsetninger, trenger ikke det å være tilfelle.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

NB: Nederst i artikkelen finner du mer nyttig stoff om fordypningsoppgaven.

Humoristiske romaner

Adams, Douglas: Haikerens guide til galaksen

Haikerens guide til galaksen er en av verdens snåleste beretninger. Rockere, hip-hopere, stand up-komikere og filmfolk har stjålet poenger fra boka i årevis. Den er «2001 – en romodyssé» på dobbel hastighet i lett bakrus – eller for den saks skyld - «Da Vinci-koden» på speed. Vanvittig morsom. Sterkt avhengighetsskapende og ganske respektløs overfor alle salgs forestillinger om en dypere mening med livet. Omtalen er utarbeidet av forlaget.Omfang: 192 s. Første norske utgave er fra 1988.

Haikerens guide til galaksen av Douglas Adams

Backman, Fredrik: En mann ved navn Ove

Ove er 59 år og kjører Saab. Han er sur og tverr og alle naboers skrekk. Hver morgen går han på en inspeksjonsrunde i borettslaget for å se at alt er på stell. Det til tross for at han for lengst er avsatt som styreleder - en hendelse han selv omtaler som statskuppet. Ove sparer på strømmen og pruter i butikken, og har alltid et uvennelig ord til de fleste.
Til å begynne med tenker du kanskje på Narvestad fra Borettslaget eller Jack Nicholsons fantastiske tolkning av Melvin i Livets lyse side. En gammel grinebiter blottet for sosiale antenner. En funksjonell og praktisk anlagt mann som vil at rett skal være rett, og at folk skal følge de reglene som gjelder i borettslaget. Kort og godt en mann av Prinsipper. Han bryter dem aldri, og slikt blir det selvsagt trøbbel av. Hvordan er det mulig å heie på en slik mann? For det er akkurat det du gjør etter hvert som ærekjære Ove kryper inn under huden din. Kanskje fordi romanen forteller noe viktig om oss selv og vår tid? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 322 s. Utgitt i 2013.

En mann ved navn Ove av Fredrik Backman

Bjerg, Sanne: Feiltakelsens bok

Tsjekkiske Vaclav Krakowiak driver et agentur i Barcelona, der han tilbyr folk hjelp til å løse problemer og ta riktige beslutninger. Vaclav er en gammel sjakkmester, og ser livet som et sjakkspill. Nøye analyser og beregninger av neste trekk ligger bak alt han foretar seg. Han er på hils med sine naboer i El Parallel, men holder seg ellers mest for seg selv.
En dag blir han oppsøkt av den unge meksikaneren Leo, som er til forveksling lik Lionel Messi. Han ber om Vaclavs hjelp til å bli spille på FC Barcelona. Før Vaclav vet ordet av det, er han viklet inn i en kjede av begivenheter. De vil for alltid endre livet for Vaclav, men også for Vaclavs naboer i El Parallel. En varm og fargerik historie om å våge å kaste seg ut i livet selv om man risikerer å gjøre feil og tape ansikt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 456 s. Utgitt i 2019.

Feiltakelsens bok av Sanne Bjerg

Brathwaite, Oyinkan: Min søster er en seriemorder

Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite er garantert ulik alle andre seriemorder-thrillere du har lest, selv om historien inneholder drap store mengder blod, uhygge og til og med en politietterforskning.
Romanen handler om de to søstrene Korede og Ayoola, som har vokst opp med en sadistisk far og en dominerende mor i et pent strøk i Lagos. Faren døde i en ulykke for noen år siden, og de to søstrene stoler bare på hverandre.
Historien starter med at Korede blir avbrutt i middagen av et nødanrop fra søsteren Ayoola, da vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Familien kommer først. For blod er tykkere - men vanskeligere å fjerne fra teppet - enn vann. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 231 s. Utgitt i 2020.

Min søster er seriemorder av Oynkan Braithwaite

Drangsholt, Janne Stigen: Ingrid Winters makeløse mismot

Ingrid Winter sitter fast. I huset hun ikke får solgt, i FAU-møter, i jobbkonflikter, i frykten for dørselgere, i et ekteskap som har mistet gnisten, i sin egen hverdagsangst. Bedre blir det ikke når hun ufrivillig blir plukket ut som representant i en jobbdelegasjon til St. Petersburg. Det skal være starten på forskningssamarbeid over landegrensene, men med Ingrid Winters deltagelse utarter det raskt til kaos, trusler om å bli sendt til Sibir og hostesaft som ikke er hva den utgir seg for å være. Men kanskje er en dose kaos akkurat det som trengs når alt har stivnet i et liv? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 255 s. Utgitt i 2015.

Ingrid Winters makeløse mismot av Janne Stigen Drangsholt

Elston, Ashley: 10 blinddates

Det Sophie ønsker seg mest til jul, er å få være litt alene hjemme sammen med kjæresten Griffin. Da foreldre bestemmer seg for å feire jul sammen med Sophies høygravide søster, er hun overlykkelig. Men forholdet til Griffin får en brå slutt, og med knust hjerte rømmer Sophie til besteforeldrene, der resten av slekten er samlet for å feire jul.

Sophies bestemor får høre hva som har skjedd, og kommer på en idé som skal hjelpe barnebarnet ut av kjærlighetssorgen: Alle familiemedlemmene skal få arrangere en blinddate for Sophie. Det blir en rekke dater som ikke ligner noe Sophie har opplevd før.

Da Griffin overraskende dukker opp, blir Sophie mer forvirret enn noensinne. For kanskje har hun utviklet følelser for noen andre? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 319 s. Utgitt i 2019.

10 blind dates av Ashley Elston forside

Gaiman, Neal og Pratchett, Terry: Gode varsler: heksen Agnes Nutters fine og korrekte profetier

Kultklassiker om hvor galt det kan gå når selveste Antikrist ender opp hos en helt gjennomsnittlig middelklassefamilie. Endelig på norsk!

Ifølge heksen Agnes Nutters profetier kommer verden til å gå under på lørdag, rett etter tetid. Uheldigvis er Antikrist på feil sted, Apokalypsens fire ryttere er ute og kjører motorsykkel, og representantene fra himmel og helvete har funnet ut at de faktisk liker menneskerasen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 398 s. Opprinnelig utgitt i 1990.

Gode varsler av Neil Gaiman og Terry Pratchett

Groen, Hendrik: Den hemmelige dagboken til Hendrik Groen, 83 1/4 år

Hendrik Groen er kanskje gammel, men han er ikke død ennå, og han har absolutt ingen planer om å legge inn årene. Sant nok blir de daglige turene kortere og kortere fordi bena protesterer, og han besøker legekontoret regelmessig. Teknisk sett er han en eldre person. Men hvorfor skulle det bety at livet fra nå av bare dreier seg om å holde ut på gamlehjemmet, drikke kaffe og vente på døden? I korte og tilsynelatende lettbente og fremfor alt åpenhjertige dagboknedtegnelser tar Hendrik Groen med seg leseren på et år med oppturer og nedturer på eldrehjemmet i Amsterdam. Når årets siste dag har kommet, vil leseren føle det hardt å si farvel til denne sjarmerende personen ... Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 336 s. Utgitt i 2016.

Den hemmelige dagboken til Hendrik Groen av Hendrik Groen

Hendricks, Jenni: Oppdrag abort

Kan en bok om abort være morsom? Ja!

Veronica Clarke er skoleflink, populær, har kjekk kjæreste og planene klare for universitet etter skoleslutt. Men så blir hun gravid. I en del av landet der man ikke kan ta abort uten foreldrenes samtykke. Det er ikke et alternativ å fortelle dem om dette. Så da må hun reise 1400 km for å gjennomføre planen i hemmelighet. Og den eneste hun kan komme på som kan hjelpe henne er den tidligere venninnen hennes som nå er skolens outsider. Så nå er det klart for en roadtrip utenom det vanlige.

Boken er lettlest og morsom. Den går ikke i dybden på temaene, men man sitter likevel igjen med noen tanker om å ta egne valg og stå for dem, om vennskap, og å tørre å være den man er. Omtalen er utarbeidet av Ingunn Øvrebø. Omfang: 282 s. Utgitt i 2020.

Holmqvist, Karin Brunk: Potensgiverne

At nød lærer naken kvinne å spinne, gjelder i aller høyeste grad de gamle frøknene Tilda og Elida. Søstrene på 72 og 78 år bor fortsatt i barndomshjemmet i en liten svensk by hvor tiden nærmest står stille. Alt er som det pleier, inkludert utedoen, hvor en visitt ofte blir en kald opplevelse.

Da den galante og sjarmerende Alvar Klemens flytter inn i nabohuset og begynner å pusse opp, skjer det store endringer i søstrenes liv. De kjøper seg nye kjoler og glemmer helt at broren deres helst vil ha dem på gamlehjem så han kan overta barndomshjemmet som sommerhus. Ikke minst vil de også ha et skikkelig innendørs toalett, slik Alvar har skaffet seg. Men det koster mye, og nå er gode råd dyre.

De to oppfinnsomme søstrene får en strålende idé til hvordan de kan skaffe seg pengene: postordresalg av potensmiddel. Dermed setter de en annonse i avisen, og fra den dagen blir ingenting som før for Tilda og Elida ... Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 219 s. Utgitt i 2009.

Potensgiverne av Karin Brunk Holmqvist

Hope, Hasse: Compis

Året er 2057, og fremtiden har innhentet Norge. Selskapet PrivatOil skal lansere COMPis, verdens første 100 % menneskelignende robot, og den skal selges til unge, ensomme mennesker som trenger en robotvenn. Men selskapet fortviler, det viser seg nemlig at roboten er tidenes største nerd, så nerd at ingen vil bli venn med den. Da forskerne innser at kulhet ikke kan programmeres, bestemmer de seg for at den må læres opp på gamlemåten. Slik ender COMPis opp på Oslos kuleste skole sammen med skolens kuleste fyr. Nå må roboten lære seg å bli kul, og det kjapt.
COMPis er scifikomedie og fremtidsdrama, høstens varmeste dystopi om vennskap og hva det egentlig vil si å være kul. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 307 s. Utgitt i 2018.

Compis Hasse Hope bokforside

Hovig, Andrea B.: Vanessa Svartmo

Tenåringen Vanessa Svartmo har hatt en åpenbaring. Hun er kloden Tellus' mest ulykkelige menneske. Banna bein. Vanessa bor sammen med moren i Oslo. Hun har nettopp innsett at hun er helt nederst på planeten. Hva lykke angår. Moren hennes drikker og ligger på sofaen, faren er fraværende, og på vennefronten er det mildt sagt skralt. Grandios selverkjennelse, med andre ord. Men nå vil Vanessa bli ny. Da hun møter rikmannsgutten Gabriel, går startskuddet for en ny epoke i livet hennes. Historien følger Vanessa fra isolasjonen og inn i det fellesskapet som oppstår i gruppemøtene hos skolens batikk- og tova ull-kledde sosiallærer Brit Jørstad Moen, a.k.a. BJM. Vanessa Svartmo handler om identitet og vennskap, om å stå utenfor, og om å finne et fellesskap der man aller minst venter det. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 273 s. Utgitt i 2015.

Vanessa Svartmo av Andrea Bræin Hovig

Hovland, Ragnar: Sveve over vatna

I Sveve over vatna skriv Hovland om ungdommens lengsel og brunst, puling, uløyseleg kjærleikssorg, festar på dei gråaste hyblane i byen, langpils, politiske kranglar, fyll, tungsinn, ablegøyer og bakrus. Hovudpersonen slentrar tafatt inn i dei mest absurde og underhaldande bakevjer. Han møter den legendariske fylliken, musikaren og kommunisten Dr. Munk, ein person som aldri har skitpreiket og bannskapen langt unna. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 410 s. Originalt utgitt i 1982.

Sveve over vatna av Ragnar Hovland

Jonas, Jonasson: Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant

Etter et langt og begivenhetsrikt liv havner Allan Karlsson på gamlehjem. En dag skal han feire sin hundreårsdag med pomp og prakt. Et spetakkel Allan er så absolutt ubegeistret for at han heller klatrer ut vinduet. I farten får han med seg en veske som han skulle passe et øyeblikk, og straks har han både tyver og politi etter seg. Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant handler om en månedslang jakt gjennom Sverige på Allan og hans nye venner. Men boken er også en feelgood-reise gjennom det forferdelige 1900-tallet. Hvordan skjedde det at Allan spiser middag med den blivende president Truman? Og seiler flodbåt med formann Maos unge hustru? Til tross for at den uendelig sorgløse Allan er komplett uinteressert i politikk, kan det synes som om han har påvirket de fleste av forrige århundres store begivenheter. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 381 s. Utgitt i 2010.

Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant av Jonas Jonasson

Kalvø, Are: Hyttebok frå helvete

Are Kalvø vaks opp midt i eit postkort på Vestlandet. Likevel har han aldri blitt ein naturens mann. Han flytta til byen og såg seg aldri tilbake. Dette har aldri vore eit problem. Før no.

For nokre år sidan begynte Kalvø å miste venner til naturen. Gode venner, som før alltid var med på pub for å prate tull, begynte plutselig å gå i fjellet, legge ut bilde av skispor, og i fullt alvor seie sånt som at det berre er i møte med naturen at du forstår kor liten du er. Ein dag måtte Kalvø innsjå at han ikkje hadde ein einaste facebook-venn som ikkje hadde lagt ut eitt einaste bilde av seg sjølv på eit fjell. For første gong sidan han blei tvinga til slikt på skulen, la Kalvø derfor ut på tur, på ski og til fots, for å finne igjen vennene sine. Og for å finne ut kva i alle dagar det er som skjer. Kva driv dei med på desse hyttene om kvelden? Kva snakkar dei om? Er det rom for å seie til nokon ein møter i fjellet at ein synest natur er oppskrytt? Eller blir det dårlig stemning då? Og kven reiser eigentlig frivillig på ferie til ein plass som heter Myggheim? «Hyttebok frå helvete» er ei svært morsom og litt sint bok om nordmenns merkelige forhold til naturen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 327 s. Utgitt i 2019.

Hyttebok frå helvete av Are Kalvø

Kolerud, Arnfinn: Når ein først skal skyte nokon

Artig nynorsk undergangshistorie. Berre ei siste, lita, trassig bygd i nordvest klamrar seg til nynorsken. Resten av landet held seg til bokmål og engelsk. Men folk på den vesle staden greier ikkje eingong å einast om dei bur i Vassbygda eller Vassbygdi. Dei har heller ikkje a- og b-klassar på skulen, men a og i. Og den mest ihuga nynorskingen av dei alle, Bendik Uføre, køyrer Toyoti. Når ein bjørn reiser seg på to og trugar med å utslette Ivar Aasen og heile nynorsken, må vassbygdingane ta saka/saki i eigne hender. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 245 s. Utgitt i 2010.

Når ein først skal skyte nokon av Arnfinn Kolerud

Loe, Erlend: Doppler

Doppler av Erlend Loe er en ellevill, absurd og morsom roman med både alvorlige undertoner og kritikk av det moderne forbrukersamfunnet.

Doppler er en vellykket mann av sin tid. Familiefar med to barn og god jobb. En dag faller han av sykkelen på en tur i marka. Halvt svimeslått registrerer han en ro han ikke har kjent på lenge. Han slipper de trivielle tankene om nytt bad og valget om armatur og fliser. Borte er også den evinnelige surringen av barnesangene fra sønnens tallrike videoer, mens erkjennelsen om farens død blir tydeligere. Hendelsen får ham til å velge å flytte ut i marka. Han bosetter seg i telt, slakter en elg og får kalven som venn og adoptivsønn. Han prøver å leve som jeger og sanker, men må erkjenne at når det gjelder behovet for skummet melk, må han ta steget videre til bytteøkonomi.

Dette er er første av tre romaner om Doppler. De neste er Volvo Lastvagnar og Slutten på verden slik vi kjenner den. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 147 s. Utgitt i 2013.

Doppler av Erlend Loe

Lykke, Nina: Full spredning: en legeroman

Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser - med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.
Full spredning er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 282 s. Utgitt i 2019. 

Full spredning av Nina Lykke

McEwan, Evan: Kakkerlakken

Jim Sams, en flink, men på ingen måte dypsindig mann, våknet den morgenen fra noen urolige drømmer og oppdaget at han var forvandlet til en kjempemessig skapning.

I sitt tidligere liv ble Jim Sams enten fryktet eller ignorert, men etter å ha gjennomgått en metamorfose er han gjenoppstått som den mektigste mannen i Storbritannia. Som statsminister har han ett oppdrag, og det er å lytte til folkets røst og lede politikken i en ny og dramatisk retning. Ingenting skal stå i veien: ikke opposisjonen, ikke motstanderne i hans eget parti. Ikke engang reglene i det parlamentariske demokratiet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 111 s. Utgitt i 2019.

Kakerlakken av Ian McEwan

Nilsen, Olaug: Få meg på, for faen

Alma får si seksuelle oppvakning når Artur er borti henne med pikken, og er i dei følgjande vekene nærmast svimeslått av uforløyst begjær. Maria vil at nokon skal sjå korleis ho lir i jobben som vaskehjelp, og planlegg å skrive eit føredrag i sosiologi som skal bli så godt og viktig at media plukkar det opp og gjer henne til kjendis. Kona til Sebjørn får si feministiske oppvakning då det ein dag går opp for henne at verken dei åtte ungane hennar eller Sebjørn verdset husarbeidet ho gjer og omsorga ho yter. Ho drøymer om fast jobb, og reiser til Oslo for å demonstrere mot nedlegging av Skoddeheimen nepeforedling AS. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 191 s. Utgitt i 2005.

Få meg på for faen av Olaug Nilssen

Nærum, Knut: Døde menn går på ski

- En av dere kommer til å myrde meg.

Ordene tilhører Sverre Hartkorn; milliardær, playboy og sykelig opphengt i mord. I påskeuken tar han med seg en psykoanalytiker og syv av sine nærmeste venner til den øde Blåkamhytta for å leke Mordleken. Den som klarer å løse den fiktive mordgåten innen kl. 21 første påskedag, vinner fem millioner kroner. Det sies at morderen Ulvar Mørkli går igjen på hytta, og etter bare én dag blir påskeidyllen brutt. En av turdeltagerne ligger halshugget i sneen. Foruten offerets egne, finnes det ingen fotspor i nærheten. Verst av alt: Det er ingen lek, men blodig alvor. Hytteboerne må kjempe en desperat kamp mot tiden og mot en morder som ikke har tenkt å gi seg med det første. Hvorfor klikker det fullstendig for Sverre Hartkorn når han trekker Monopol-kortet «Rykk frem til Slemdal»? Er lensmann Slogum virkelig lensmann, og hvorfor snakker han slik en underlig fjelldialekt? Hvor lenge klarer Hartkorn-kretsen å holde seg gående ved hjelp av gin tonic, Rohypnol og påskequiz? Hvor mange mennesker må dø før morderen kan avsløres? Og kan døde menn virkelig gå på ski? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 216 s. Utgitt i 2002.

Døde menn går på ski av Knut Nærum

Paasilinna, Arto: Herre min hatt

Gud er sliten. Han syns ikke han har fått til ting på svært lenge, faktisk ikke siden første verdenskrig. Han vil ha ferie og ber St. Peter og Engelen Gabriel sørge for å finne en vikar. Sammen med det som finnes tilgjengelig av engler går de igjennom millioner av bønner. Paven og andre geistlige blir raskt sjaltet ut. Bønnene deres virker ikke ekte. Til slutt fester de seg ved kranfører Birger Ryynänen - hans ønske om at kona må bli mindre sjalu og humørsyk, er inderlig og oppriktig.
St. Peter besøker Birger i hans kranhus, og mannen takker ja til jobben. Og han ligger ikke på latsiden. I løpet av de fire månedene som går før Gud vender tilbake, har hans stedfortreder gjort store forandringer. Han har blant annet flyttet himmelen, vært i nærkontakt med djevelen og stoppet en tredje verdenskrig.
"Herre min hatt" er Paasilinna på sitt mest typiske, morsom og dypt alvorlig på samme tid.Som vanlig er forfatteren elegant, burlesk og syrlig når han skriver om oss mennesker. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 254 s. Utgitt i 2015.

Herre min hatt av Arto Paasilinna

Pratchett, Terry: Magiens farge

Skiveverdenen er en pizzaformet planet som bæres frem gjennom universet på ryggen av fire enorme elefanter, som igjen hviler på en gigantisk skilpadde... Dette er den absurde rammen rundt en bejublet fantasyparodi som hittil består av over tyve bøker, alle salgssukseer. I planetens største by, Ankh-Morpork, møter vi bl.a. den mislykkede, feige og sleipe trollmannen Rensvind (han gikk ut av magikeruniversitetet med kun èn trylleformel i bagasjen), en naiv, liten reisende kalt Toblomst som strør om seg med gullmynter, og ikke minst Bagasjen, en smått psykopatisk trekiste med hundrevis av små føtter og ditto skarpe tenner... et hylende morsomt univers hvor Døden rir en hvit hest ved navn Binky og snakker kun i STORE bokstaver. Bøkene om Skiveverdenen er stor underholdning, ramsalt parodi, skarp satire og flengende samfunnskritikk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 186 s. Utgitt i 1998.

Magiens farge av Terry Pratchett

Ravatn, Agnes: Verda er ein skandale

Etter eit hektisk tiår i hovudstaden tar Agnes Ravatn mann og baby med seg frå Frogner og flyttar til den vesle vestlandsbygda Valevåg for å roe ned nokre hakk i permisjonstida. I eit nedfalls småbruk utan internett, omkransa av skog, fjell og sauer, milevis unna kulturandedammen i hovudstaden, snirklar dagane seg sakte forbi for den vesle familien. Kveldane går med til å drikke vin og samtale med den næraste naboen: vennen og forfattarkollegaen Einar Økland.
Verda er ein skandale er stasjonære reisebrev frå eit halvår på bygda som tok ei uventa vending - og handlar om lykke, skriving, det enkle livet og jakta på det perfekte knekkebrødet. Tekstane er lett omarbeidde versjonar av essay som har stått på trykk i Dag og Tid. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 94 s. Utgitt i 2017.

Verda er ein skandale av Agnes Ravatn

Safier, David: Min familie og andre monstre

Familien Wünschmann er ikke lykkelig. Mamma Emmas bokhandel går dårlig, pappa Frank er overarbeidet, Fee er tenåringsdatter midt i puberteten og Max er en folkesky, 12-årig bokorm. Hverdagen har tatt knekken på kjærligheten. Og det blir ikke bedre når en gammel heks kaster en forbannelse over dem etter en mislykket kostymefest. Plutselig er de forvandlet til en vampyr, Frankensteins monster, en mumie og en varulv.
En morsom, absurd og samtidig tankevekkende roman om det som betyr aller mest her i livet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 294 s. Utgitt i 2019.

Min familie og andre monstre av David Safier

Sortland, Bjørn: Ho tok av seg blusen og sa at ho var bibliotekar

Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar er ein roman om ugifte Ivar. Han er både fundamentalist og ekstremist. Ikkje berre trur han på den absolutte kjærleiken, han trur på ekteskapet også. Kosta kva det kosta vil. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 205 s. Utgitt i 2012.

Ho tok av seg blusen og sa ho var bibliotekar av Bjørn Sortland

Weberg, Liv Marit: Det er heldigvis ingen som trenger meg

«Jeg lever i beste velgående. Dessverre. Jeg bare lever og lever og lever»
Det begynner bra, men snart innser jeg-personen i «Det er heldigvis ingen som trenger meg» at det skal mer til enn en kjæreste for å bli et vellykket menneske.
Nå skal hun prøve alt. Hun bestemmer seg for å knekke koden til det sosiale spillet alle snakker om.
Fra nå av skal hun være akkurat som alle andre. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 167 s. Utgitt i 2015.

Det er heldigvis ingen som trenger meg av Liv Marit Weberg

Humoristiske klassikere

Aristofanes: Froskene

Den greske komediedikteren Aristofanes levde omkring 445–385 f.Kr. Hans verker er de eneste komediene fra klassisk tid, den såkalt eldre attiske komedien, som ikke er gått tapt. Av de over førti komediene han skrev, er elleve bevart. Disse er skrevet med en burlesk og satirisk humor, der maktpersoner ofte må tåle å bli latterliggjort. Likevel ligger det alltid omsorg og engasjement for samfunnet bak satiren, og Aristofanes ble hedret med en olivenkrans for de gode rådene han ga i Froskene. Dette stykket ble oppført i Athen i januar/februar 405 f.Kr., rett etter at begge de store tragediedikterne Evripides og Sofokles hadde gått bort. Handlingen går ut på at teaterets gud, Dionysos, drar til dødsriket for å hente opp Evripides og dermed redde tragediekunsten. Men da han kommer dit ned, blir han satt som dommer i en tragediekonkurranse mellom Evripides og Aiskhylos. Stykket er dermed det eldste eksempelet vi har på teaterkritikk, hvor vi får et innblikk i hvordan tragediene ble bedømt i samtiden. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 187 s. Utgitt i 2016.

Froskene av Aristofanes

Bocaccio: Dekameronen

Et utvalg erotiske fortellinger fra Boccaccios mesterverk, oversatt til moderne norsk og illustrert med til enestående fargebilder samt en mengde svart/hvitt tegninger. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Skrevet på 1350-tallet.

Dekameronen av Giovanni Boccaccio

Holberg, Ludvig: Jeppe på Bjerget, Den stundesløse

Jeppe på Bjerget: Hva skjer når en fordrukken bonde blir lurt til å tro at han er baron? Til sin kone Milles fortvilelse bruker Jeppe mesteparten av pengene deres på den lokale kroa. En dag mens han sitter der bestemmer baronen og hans venner seg for å spøke med Jeppe. Ruset som han er, merker ikke Jeppe at han blir flyttet og kledd om før han våkner opp i baronens seng. Jeppe er desorientert, og lar seg nesten tro at dette er livet hans nå, men snart kommer han tilbake til sitt egentlige liv og et hav av trøbbel. Jeppe på bjerget er et humoristisk, samfunnskritisk og satirisk drama i fem akter. 

Den stundesløse: Hr. Vielgelschreys datter, Leonora, er lovet bort til Peder men dypt forelsket i Leander. Hennes far har sjelden et ledig minutt, hverken til å rette opp i eller forstå det han har gjort mot sin datter. Heldigvis har hans tjenestepike en stor mengde kvinnelig list og gode hensikter, hun vet hva hun skal gjøre for å rette opp i situasjonen. Kan hun klare det? Og hva er egentlig planen hennes? Et morsomt drama om kjærlighet og forviklinger. Omtalene er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang (begge dramaene): 160 s. Begge stykkene ble først skrevet rundt 1722.

Jeppe på bjerget og Den stundesløse av Ludvig Holberg

Kielland, Alexander: Garman og Worse

Garman & Worse er Alexander Kiellands første roman og blir av mange betraktet som hans aller beste. Med sin glitrende fortellerkunst gjør Kielland oss kjent med det pulserende livet i sin hjemby, Stavanger, og handelshuset Garman & Worse i 1880-årene. Levende fortalt og intelligent anrettet begeistrer historien stadig nye lesere, samt alle de gamle som leser den på nytt. Romanen handler først og fremst om menneskenes forhold til hverandre gjennom grunnleggende og tidløse tema som kjærlighet, død, rikdom og fattigdom, handel og arbeidsliv. Garman & Worse er en samfunnskritisk klassiker aktuell gjennom sine beskrivelser av konfliktene mellom den unge generasjonen som ønsker fornyelse og modernisering, i motsetning til foreldregenerasjonen. Handelshuset Garman & Worse opplever både vekst og tilbakegang og må stadig streve for å beholde sitt hegemoni. Det hele skildres stilsikkert og fortryllende elegant av en av våre største forfattere.

Garman & Worse av Alexander L. Kielland

Moliere, Jean Baptiste: Tartuffe, eller Den skinnhellige

Komisk satire retta mot det religiøse hykleriet. Denne boka vekte stor oppsikt i religiøse krinsar. Gjendikting frå fransk ved Halldis M. Vesaas. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 159 s. Skuespillet hadde premiere i 1664.

Tartuffe av Molière

Saavedra, Miguel de Cervantes: Don Quijote

"Den skarpsindige lavadelsmann Don Quijote av la Mancha" er blitt kalt den første moderne europeiske roman og er et av verdenslitteraturens mest leste verk. Historien om ridderen og hans væpner har vært en publikumssuksess siden den kom ut første gang i 1605 og 1615, og den geniale sammensmeltingen av absurd komikk, sosial og litterær satire og dyp psykologisk innsikt har inspirert forfattere fra Dostojevskij til Gustave Flaubert, Salman Rushdie og John Irving. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 993 s. Opprinnelig utgitt i 1605.

Don Quijote av Miguel de Cervantes Saavedra
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙