Hva leter du etter?
I morgen er alt mørkt av Sigbjørn Mostue

Problemstilling til fordypningsoppgave om dystopi

SPØRSMÅL: Hei Jeg går vg3 påbygg og skal ha en fordypningsoppgave. Problemet er at jeg ikke aner hvilke bøker og problemstilling jeg skal velge. Hadde satt pris på hjelp. Jeg er opptatt av sosiale medier og bloggere, glad i bokserien I morgen er alt mørkt, men finner ikke noe jeg kan sammenligne den med og en problemstilling.

SVAR: Hei, Takk for spørsmål! Jeg foreslår at du tar utgangspunkt i bokserien I morgen er alt mørkt, som du allerede kjenner godt til.

Forslag 1: En variant er å skrive en oppgave om sjangeren dystopi med utgangspunkt i disse bøkene. Dette kalles sjangerstudium. Hvilke typiske kjennetegn ved dystopien som sjanger finner du igjen i Sigbjørn Mostues serie? Du kan lese mer om dystopier i vår artikkel: https://www.xn--slvberget-l8a.no/Laering/Fordypningsoppgave/Sjangerstudium/Fordypningsoppgave-om-dystopi-tips-og-hjelp.

Dystopier er en gammel sjanger, men du vil se at de fleste av dem er oppbygd ganske likt. I et sjangerstudium kan du også trekke inn andre dystopier, for eksempel Ett sekund om gangen av Sofia Nordin eller Dødslekene av Suzanne Collins. På hvilken måte er dette typiske dystopier? Hva er likheter og forskjeller mellom disse bøkene og Sigbjørn Mostues serie når det gjelder sjangeren dystopi? Finner du noe i disse bøkene som er utypisk for dystopier?

  • Forslag 2: En annen variant er å se på den samme tingen i to bøker, og sammenligne mellom bøkene. Hvis vi bruker bøkene over som eksempel:
    • Hva er likheter og forskjeller i skildringen av Brage i I morgen er alt mørkt og Katniss i Dødslekene?
    • Eller: Hvordan bygges det opp spenning i I morgen er alt mørkt og Dødslekene?
    • Eller hvis vi ser på temaet i bøkene: Mange dystopier kan leses som samfunnskritikk, fordi de handler om fenomener som vi ser allerede i dag, og overdriver dem for å skape en reaksjon hos leseren. Hvordan kan I morgen er alt mørkt og Dødslekene leses som samfunnskritiske bøker?

Vi får mange spørsmål fra elever som skal skrive om dystopier. Svarene på disse spørsmålene kan du lese under - kanskje det kan være til hjelp. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙