Hva leter du etter?
Leve posthornet! av Vigdis Hjorth

Bøker om politikk og samfunn

I denne artikkelen har vi samlet bøker med temaene politikk og samfunn. 

Politikken og samfunnsstrukturene er en del av all litteratur, og det kan derfor være vanskelig å gjøre et utvalg. Vi har delt temaet inn i fire underkategorier; "Politikk", "Totalitære samfunn, overvåkning og sosial kontroll" og "Klassikere". Her kan du lese mer om overvåking og sosial kontroll.

NB: Nederst på siden finner du lenke til mer stoff om forfatterne som er omtalt, pluss andre nyttige lenker om fordypningsoppgaven. Dessuten kan du lese svar på spørsmål vi har fått om fordypningsoppgaver om dette temaet.

Bøker om politikk

Abulhawa, Susan: Det blå mellom to hav

I en flyktningleir på Gazastripen sitter Khaled, en ung palestinsk gutt, og forteller om slekten sin. Han er lenket til rullestolen, og er omgitt av fire generasjoner kvinner: Oldemoren, som kunne snakke med jinnen og bestemor Nazmyieh, som var den vakreste og mest rampete jenta i Beit Daras. Khaleds mor, Alwan, som elsker i det stille og det uendelige og broderer vakre arbeider der hun syr stjerner og månen på plass. Og lillesøster Rhet Shel, som er selve løftet de alle har gitt hverandre, hun som holder solen oppe. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 366 s. Utgitt i 2015.

Det blå mellom himmel og hav av Susan Abulhawa

Adler-Olsen, Jussi: Washingtondekretet

Det amerikanske presidentvalget er inne i sin siste fase. Doggie Rogers, en av de nærmeste medarbeiderne til Demokratenes kandidat Bruce Jansen, er på vei for å feire den historiske valgseieren. Plutselig lyder skudd, og Jansens høygravide hustru blir drept. Doggie er i sjokk, ikke minst fordi hennes far blir anklaget for drapet.
Bruce Jansen trer inn i presidentembetet som en dypt bitter mann. Han mister sin sunne dømmekraft, og blir dermed et perfekt redskap for krefter som arbeider ut fra sin egne skjulte agenda.
En liten gruppe medarbeidere anført av Doggie, som nå blir USAs mest ettersøkte kvinne, forsøker å avsløre komplottet som det amerikanske samfunnet er utsatt for. Alt hviler på Doggies skuldre. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 657 s. Utgitt i 2016.

Washington-dekretet av Jussi Adler-Olsen

Canin, Ethan: Amerika, Amerika!

USA tidlig på 70-tallet: President Nixon styrer landet når arbeiderklassegutten Corey Sifter får sommerjobb hos den mektige Metarey-familien. Liam Metarey er en viktig politisk aktør. Snart behandler han Corey som en sønn og trekker ham inn i arbeidet med å få senator Henry Bonwiller valgt som demokratenes presidentkandidat.

Corey fascineres av sin nyvunne status, ambisiøs og vitebegjærlig som han er, men sliter samtidig med kvaler som bunner i en nøktern oppdragelse. Så; midt under Bonwillers kampanje, skjer en forbrytelse. Corey havner i et vanskelig dilemma. Hvem skal han tro på? Hvor hører han hjemme? Hvor skal han gå?

Amerika Amerika er en storslått roman; en dramatisk familiekrønike om drømmer og ambisjoner, politikk og kriminalitet, lojalitet og svik. En voldsom roman for alle som fascineres av det vakre, og til tider dypt tragiske, i Amerikas konstrastfyllthet. Omfang: 471 s. Utgitt i 2009.

Amerika Amerika av Ethan Canin

Dobbs, Michael: House of cards

Intriger og lidenskap regjerer i politikkens verden. En mørk historie om grådighet, korrupsjon og umettelige ambisjoner.

Utad er Francis diskresjonen selv. Innad i maktens korridorer har han fingrene i alle hemmeligheter. Og han er villig til å gå over lik for å bli statsminister.

Mattie er en ung og ambisiøs journalist, og har en helt spesiell evne til å finne de gode historiene som ligger skjult bak politikkens glansbilde. Hun får sitt livs utfordring når hun vikles inn i et nett av intriger og finansiell korrupsjon på aller høyeste nivå. Hun sverger på å avsløre sannheten, men for å gjøre det må hun risikere alt – selv sitt eget liv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Opprinnelig utgitt i 1989, denne utgaven er basert på en nyere utgave fra 2014.

House of cards av Michael Dobbs

Eggen, Torgrim: Trynefaktoren

Trynefaktoren er er stor, viktig, spennende og ekstremt aktuell roman som tar det norske sosialdemokratiet, politikkens maktesløshet og mediespillet på alvor, og på kornet.

«Og tvers gjennom alt politikerne lovet, tryglet og truet, løp det en dyp strøm av det irrasjonelle, det forbløffende, det skrullete. Hvorfor stemte du på det-eller-det partiet? Fordi han har så snille øyne. Fordi hun har så fine pupper. Fordi jeg ikke tåler trynet på fyren. Fordi jeg gikk på barneskolen sammen med broren hennes. Fordi jeg fikk en parkeringsbot den morgenen. Fordi brødskiva landet med syltetøyet ned. Og dermed gikk folket til valg.» Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 535 s. Utgitt i 2003.

Trynefaktoren av Torgrim Eggen

Fløgstad, Kjartan: Dalen Portland

Ein roman om vår nære fortid og vår enda nærare samtid, om bygda som møter industrialiseringa og går inn i den internasjonale kapitalismen. Vi følgjer generasjonar og individ gjennom vårt hundreår, og det er særleg to personar som samlar interessa om seg. Rasmus Høysand er individualisten som hamnar mange stader rundt i verda og opplever underlege ting. Den andre er Arnold Høysand, han som utan motstand fell på plass i det sosialdemokratiske samfunnet som blir bygt opp rundt han. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 291 s. Utgitt i 2000.

Dalen Portland av Kjartan Fløgstad

Haagensen, Nils-Øivind: Det uregjerlige

Poesiens hjerte har alltid vært protesten. Poesien ser på verden og sier nei. Poesien har alltid vært et korrektiv til alle former for maktmisbruk. Det er ikke alltid vi ser det, men det er sånn det er og har vært: poesien er en protest. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 129 s. Utgitt i 2020.

Det uregjerlige av Nils-Øivind Haagensen

Hjorth, Vigdis: Leve posthornet

Ellinor, en kommunikasjonsrågiver i tredveårene, kjenner at det ikke er nok alvor og inderlighet i tilværelsen. At livet hennes er for banalt for fortvilelsen hun føler. Da en kollega forsvinner, må hun overta jobben fra Postkom som han sto midt oppe i. Ved å lære de postansatte om media, makt og politikk skal hun bistå dem i arbeidet mot innføringen av EUs tredje postdirektiv. Vi følger livet hennes gjennom et halvår fram til Arbeiderpartiets landsmøte i april 2011. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 180 s. Utgitt i 2012.

Leve posthornet! av Vigdis Hjorth

Johansen, Martine: Vi har ikke fire nye år

En nervepirrende og urovekkende roman om kjærlighet, politikk og katastrofe. Året er 2021, Trump er fortsatt president i USA. To kvinner reiser til Las Vegas og gifter seg. De er lykkelige, forelsket, men så går noe galt. Det har skjedd en katastrofe, men hva har egentlig skjedd? Og hvem står bak? Vi har ikke fire nye år er en annerledes katastrofeskildring. Dette handler ikke først og fremst om katastrofen, men om det som skjer etterpå, om forvirringen. Las Vegas er sondret av fra resten av verden, telefondekning og internett er vekke. Ingen vet hva som egentlig skjedde. Ulike grupperinger oppstår, som skylder eksplosjonen på alt fra dommedag og aliens til andre land. Den ene kvinnen, den norske hovedpersonen, er tidligere Jehovas Vitne. Er dette dommedagen hun ble advart mot? De to kvinnene venter på hjelp. På at verden utenfor skal reagere. Finnes det fortsatt en verden utenfor? Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 356 s. Utgitt i 2020.

Vi har ikke fire nye år av Martine Johansen

Kristjánsson, Mímir: Vestkanttroll

En hysterisk satirisk roman om maktkampen i Arbeiderpartiet.

Valgåret 2017. En mann blir funnet livløs i Telemarkskanalen. Det viser seg at han var sjefsingeniør på en fabrikk der Øystein Stray Spetalen i det skjulte har jobbet for å relansere bilmerket Troll. VGs drikkfeldige krimjournalist Vidar Versto aner et scoop og en større konspirasjon.

På Grünerløkka i Oslo sitter Arbeiderpartiets Trond Giske i pappaperm. I rådhuset går advokat Geir Lippestad hvileløst rundt. På Aps landsmøte lanserer Jonas Gahr Støre det store grønne skiftet for å vinne valget. I det skjulte planlegger et mektig oljenettverk med Karl-Eirik Schjøtt Pedersen i spissen sin strategi for å redde Ap fra de grønne mennene.

De bærer alle på hemmeligheter, så mørke at de kan snu norsk politikk på hodet. Snart skal de virvles inn i den perfekte stormen som bygger seg opp i norsk politikk. Før valget er omme skal lik etter lik falle ut av skapet. Og bare én skal stå igjen som statsminister. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 196 s. Utgitt i 2016.

Vestkanttroll av Mimir Kristjansson

McEwan, Ian: Kakkerlakken

Jim Sams, en flink, men på ingen måte dypsindig mann, våknet den morgenen fra noen urolige drømmer og oppdaget at han var forvandlet til en kjempemessig skapning.

I sitt tidligere liv ble Jim Sams enten fryktet eller ignorert, men etter å ha gjennomgått en metamorfose er han gjenoppstått som den mektigste mannen i Storbritannia. Som statsminister har han ett oppdrag, og det er å lytte til folkets røst og lede politikken i en ny og dramatisk retning. Ingenting skal stå i veien: ikke opposisjonen, ikke motstanderne i hans eget parti. Ikke engang reglene i det parlamentariske demokratiet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 111 s. Utgitt i 2019.

Kakerlakken av Ian McEwan

Solstad, Dag: 25. septemberplassen

25. september-plassen er en kollektivroman som skildrer en familie i to generasjoner. Romanen forteller om skotøyarbeideren Håkon Nyland og hans tre sønner som jobber på byens sagbruk, og om deres private og politiske drømmer. Gjennom denne familien skildrer Solstad samfunnsutviklingen i Norge fra krigen og fram til EF-avstemningen i 1972.
25. september-plassen er en av de viktigste romanene fra 1970-årene, og da den kom ut i 1974 utløste den en voldsom debatt. Boken er blitt karakterisert som et av høydepunktene blant de sosialrealistiske romanene fra denne perioden, men den er samtidig farget av modernismens verdensbilde og virkelighetsoppfatning, og skaper slik en dyp gjenklang til Solstads tidligere romaner. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 300 s. Opprinnelig utgitt i 1974.

25. septemberplassen av Dag Solstad

Thiong'o, Ngugi wa: Hvetekornet

1963. Kenya står foran sin frigjøring. Det britiske styret er styrtet og i tomrommet mellom krig og det som skal bli den nye verden, reflekterer begge sider over hva de har oppnådd og hva de har mistet. I landsbyen Thabai er beboerne ugjenkallelig preget av opprøret. Den legendariske opprørslederen Kihika ble fatalt sveket og overgitt til de hvite. Gikonyo og den vakre Mumbis ekteskap går i oppløsning når han blir satt i fengsel, samtidig som Mumbis liv og drømmer knuses av andre hendelser. Og Mugo, den modige overlevende og nå en landsbyhelt, bærer på en forferdelig hemmelighet. Etter hvert som historien utfolder seg, tvinges kompromisser frem, vennskap oppløses og kjærligheten blir satt på prøve.

En mytisk historie om opprør, kjærlighet, vennskap og svik fra Kenyas viktigste forfatter. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 338 s. Utgitt i 2015.

Hvetekornet av Ngugi wa Thiong'o

Toibin, Colm: Nattens historie

Richard Garay har mistet begge foreldrene. Som en søvngjenger uten blikk for den dramatiske utviklingen i sitt hjemland vandrer han i Buenos Aires. Militærregimets fall er ikke hans sak. Han føler seg ensom og isolert, han er lei av jobben som engelsklærer, og han er frustrert over å skjule sitt eget jeg. Homofili er forbudt under generalens styre.
Nattens historie handler ikke om kjærlighet i generalenes tid, men om kjærlighet som vokser etter militærregimets fall. Og om politikk. Garay kommer i kontakt med amerikanere som arbeider for å påvirke presidentvalget i Argentina. Garay tjerner godt på å samarbeide med dem. Inntil han er i stand til å se seg selv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 330 s. Utgitt i 1998.

Nattens historie av Colm Toibin

Zeh, Juli: Tomme hjerter

Tomme hjerter stiller Zeh spørsmål om og demokratiets funksjon i en effektiv, men politisk blasert verden, hvor samfunnsengasjementet strekker seg til drømmen om en velfungerende vaskemaskin.

I en stilig funkisbolig i den mellomstore byen Braunschweig lever Britta og familien et godt liv. Krigen i Syria er over, Donald Trump er blitt stuerein, og det høyreorienterte partiet BBB har overtatt setet etter Angela Merkel. Samfunnet går på skinner, og det samme gjør Brittas klinikk for Self Managing, Life Coaching og Ego Polishing.

Når to menn blir pågrepet for et mislykket attentat, går Britta under jorden. Klinikken hennes driver nemlig på kanten av loven, for sammen med partneren Babak rekrutterer hun potensielle selvmordsbombere til oppdrag verden over. Så langt har Britta og Babak vært alene i bransjen, men når ingen av deres menn sto bak attentatet, frykter de at noen ønsker å presse dem ut av markedet. Britta og Babak legger en plan for å vinne makten tilbake, og kanskje kan de også redde Tysklands framtid. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 303 s. Utgitt i 2019.

Tomme hjerter av Juli Zeh

Bøker om totalitære samfunn og overvåking

Atwood, Margaret: Tjenerinnens beretning

I en fjern fremtid, i republikken Gilead, lever befolkningen under et strengt, puritansk regime som resultat av lange tider med strålingskatastrofer,
sykdommer og skremmende lave fødselstall. Fanatisk religiøse grupper har overtatt makten og innført et patriarkalsk diktatur som har fratatt kvinner alle deres rettigheter.

Her møter vi tjenerinnen Offred som lever som konkubine med kun én oppgave: å produsere barn. Hvis hun ikke adlyder, vil hun,
som andre dissidenter, bli hengt eller sendt vekk for å dø en langsom død. Men selv ikke en undertrykkende stat kan utslette Offreds
livsvilje eller hennes begjær til de to mennene som hennes fremtid avhenger av. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 347 s. Opprinnelig utgitt i 1985.

Tjenerinnens beretning av Margaret Atwood

Bang, Sturle og Kvalvaag, Hilde K.: Under

Fascinerande undergangsforteljing frå eit framtidig Kina.

Barneheimsjenta Ela arbeider som alle andre jenter som slave på fabrikken til tyrannen Ingmor, som styrer alt og alle med jernhand. Verda slik vi kjenner henne, er gått til grunne, organisk mat finst ikkje, personleg fridom finst ikkje, og den som ikkje passar seg og gjer som ho er beden om, hamnar på blodtappingsbenken og kan ende med å måtte bøte med livet. Ein dag får Ela nok av undertrykkinga og manar til opprør. Det er farlegare enn ho anar, for Ingmor treng noko berre Ela har ... Under er første bok i framtidstriologien Søsteranarkistane. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 250 s. Utgitt i 2017.

Under av Sturla Bang og Hilde K. Kvalvaag

Collins, Suzanne: Dødslekene

En mørk og skremmende aktuell bok om klasseskiller, skjønnhetshysteri og hvor langt mediebransjen er villig til å gå for den perfekte underholdning! Den dystopiske verdenen, Panem, er først og fremst preget av sterke klasseskiller. Ute i tolv distrikter er det så vidt innbyggerne har nok til å overleve, mens de rike og mektige i Hovedstaden lever et liv i overflod. Hvert år arrangeres Dødslekene, en gutt og jente i alderen 12-18 fra hvert distrikt sendes inn i kamp. Kun én kan overleve. Før kampen stases de opp i vakre kostymer. 23 barn må dø for at innbyggerne i Hovedstaden skal få sin årlige underholdning. Katniss går inn i kampen for at hennes lillesøster skal slippe. Dødslekene er en spennende samfunnskritikk. Tonen i boka er mørk, men tidvis også håpefull. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Boka er en del av en serie. Omfang: 452 s. Utgitt i 2008. 

Dødslekene av Suzanne Collins

Condie, Ally: Cassias valg

Samfunnet kontrollerer alt. Hvem du skal gifte deg med, hva du skal jobbe med, og til og med når du dør… Cassie hadde sett frem til den store seremonien der det blir bestemt hvem hun skal gifte deg med, men så skjer det en feil. Hun blir matchet med to forskjellige gutter. Det første bildet hun ser, den første gutten, er en feil, det er den andre gutten hun egentlig skal matches med. Men for Cassie, som alltid før har vært trofast til Samfunnet, blir denne glippen fra deres side første episode i en jakt etter sannheten. Om samfunnet, om kjærligheten og ikke minst om opprøret mot samfunnet. I denne spennende trilogien blir vi kjent med Samfunnets utstrakte overvåkning av sine innbyggere, samtidig som vi opplever Cassies romantiske forviklinger og selvrealisering. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Boka er en del av en serie. Omfang: 392 s. Utgitt i 2011.

Cassias valg av Ally Condie

Darieussecq, Marie: Livet i skogen

Viviane er en kvinne på rømmen. Sammen med sin klone, ­eller halvdel, som de kalles, har hun søkt tilflukt i skogen. De er på flukt fra et høyteknologisk, autoritært overvåkingssamfunn, der det er et enormt gap mellom fattig og rik. Klasseforskjellen kommer klarest til uttrykk ved at den rike delen av befolkningen er i stand til å forlenge leve­alderen sin til det ekstreme, gjennom utstrakt bruk av kloner som gjør det mulig å transplantere ­vitale organer etter hvert som de svikter. I skogen møter Viviane ­andre som også er på flukt, og det er først der hun virkelig ­begynner å få øyet opp for hvor fatal den teknologiske utviklingen og forsømmelsen av naturen har vært for menneskeheten og livet på jorden. Og tydelig­vis har hun ikke lenge igjen å leve, for det haster for Viviane å få nedtegnet historien sin – en historie som er ment som en advarsel til den som måtte komme til å lese den. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 141 s. Utgitt i 2018.

Livet i skogen av Marie Darrieussecq

Lowry, Lois: Den utvalgte

Jonas lever i et tilsynelatende perfekt fremtidssamfunn. Ingen sulter eller lider nød, men under overflaten dirrer uroen. Desember er tiden for den årlige seremonien, der hver tolvåring får sitt livsoppdrag. Jonas blir utpekt til Mottakeren, og han begynner å se noen av de mørke hemmelighetene som ligger under den skjøre vellykketheten i det samfunnet han lever i. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 163 s. Utgitt i 1995.

Den utvalgte av Lois Lowry

Norman, Andreas: En rasende brann

Carina Dymeks fremtid er staket ut. Hun er sjefens favoritt i UD. Alltid oppdatert, alltid pålitelig. Etter å ha deltatt på et jobbmøte i Brussel, blir hun kontaktet av en fremmed mann som gir henne en minnepinne. Carina vet ikke hva som er på minnepinnen, og gir den videre til sjefen sin. Det viser seg å være en hemmelig rapport om et europeisk antiterrorsamarbeid, og Carina blir mistenkt for å ha noe med saken å gjøre. Hun blir umiddelbart suspendert fra jobben sin. Da hun ikke blir trodd av noen, går hun i gang med å finne mannen som ga henne informasjonen.

Bente Jensen i sikkerhetspolitiet får i oppdrag å etterforske Carina. Men snart blir også hun overvåket. Kan det være britiske MI6? CIA? Eller et terrornettverk? Mektige krefter utnytter både politikere og politi for å oppnå sine mål.

En rasende brann er en fortelling om de krefter som slippes løs når sikkerhetstjenester ser en trussel. Om den globale jakten på terrorister og de som utpekes som terrorister. Om svik og lojalitet, om å følge sin samvittighet, om å våge å elske. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 463 s. Utgitt i 2014.

En rasende brann av Andreas Norman

Roth, Veronica: Divergent

Innbyggerne i det dystopiske fremtids-Chicago i Divergent er delt inn i fire ulike grupper. Hovedpersonen Tris er født inn i gruppa Abnegation, der uselviskhet er den definerende egenskapen for gruppa. Tris føler likevel en underlig trekning mot Dauntless, de modige. Bokserien starter dagen før Tris skal ta en dyktighetstest som vil vise hva slags gruppe hun hører hjemme i. Deretter skal hun, i en valgseremoni, velge en gruppe. Resultatene fra dyktighetstesten viser, imidlertid, at Tris passer inn i flere ulike grupper. Det gjør henne til en Divergent (avvikende). I et samfunn med sterk kontroll, der ulike grupper blir holdt strengt fraskilt, er det farlig å være Divergent. Tris må holde sannheten skjult. Gjennom serien lærer Tris sannheten om samfunnet hun lever i, seg selv og familien sin. Divergent-serien er en action-preget og romantisk spenningsserie om prisen for frihet, samfunnets kontroll av sine innbyggere, og, selvfølgelig, kjærlighet. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 391 s. Utgitt i 2013.

Divergent av Veronica Roth

Shusterman, Neal: Ljå

For Ljåene gjelder kun en regel: Du skal slå i hjel.

I en perfekt fremtid der alle sykdommer er utryddet, er ljåene myndighetenes eneste mulighet til å holde befolkningen nede. Når Citra og Rowan ufrivillig ender opp som lærlinger hos Faraday, vet de at de ikke har noe annet valg enn å lære seg drapskunsten. Men det grusomme ansvaret – å velge ut ofrene – er bare begynnelsen.

Ljåenes krets er i ferd med å rakne, og korrupsjonen herjer i alle ledd. Citra og Rowan må holde sammen for å bekjempe utviklingen – samtidig som de vet at bare en av dem vil overleve læretiden. En av dem må drepe den andre … Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 479 s. Utgitt i 2020.

Unstad, Elin Viktoria: Vega

Tøff og actionfylt roman om Vega, 17 år, og livet i Nyhåp etter at Energikrigen ødela nesten alt. Hun følger reglene og har planene klare for fremtiden. Men denne sommeren blir likevel ikke som forventet. For plutselig eksploderer det. Litt etter litt rakner samfunnet rundt henne. De livsviktige solcellene slutter å fungere. Restriksjonene strammes inn. Men Myndighetene har kontroll. Eller? Elin Viktoria Unstad kan skrive om både slåsskamper og den første, store kjærligheten slik at vi tror på det - og blir dratt inn i Vegas verden. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 365 s. Utgitt i 2017.

Vega av Elin Viktoria Unstad

Vågnes, Øivind: Sone Z

DeGarve har styrt ubemanna fly over sone Z i mange år. Han har vore uthaldande der andre på skiftet har falle ifrå, noko som har gjort han til ein legende på vaktsentralen. Det er i Sone Z at flyktningane prøver å ta seg inn i landet. Operatørar som DeGarve held dei ute, med dei midla som krevst.

Ein dag forsvinn Lil, den vaksne dotter hans, på mystisk vis. Sjølv om det finst kamera overalt, kan ingen finne ut kvar ho er. DeGarve må sjølv ta til å leite, og gamle sår opnar seg. Har han nokon gong kjend dotter si? Kva for slags far har han vore? Kva for ein slags ektemann? Og kva vil dei kvite skuggane i draumane med han, skuggar han før berre har sett med flyets varmesøkande kamera?

Sone Z er ein høgaktuell roman, som skildrar eit samfunn med total overvaking og skarp grensekontroll, der menneskeverdet er sett alvorleg på prøve. Men det er også ei forteljing om ein mann som blir konfrontert med blindflekkane i sitt eige liv, og omstenda som har skapt dei.

Sone Z av Øyvind Vågnes

Klassikere om politikk og samfunn

Bradbury, Ray: Fahrenheit 451

Denne klassiske romanen er satt i en framtid ikke så langt unna vår egen, der bøker blir brent av en spesiell arbeidsstyrke brannmenn. Guy Montag er en av brannmennene som jobber med å brenne bøker. Bøker er forbudt fordi de er kilden til all splittelse og uenighet. Allikevel finnes det splittelse i hans eget ekteskap, og Montag er ulykkelig. Finnes det bøker gjemt i hans eget hus? Brannvesenets mekaniske hunder er klare til å spore ned alle som eier eller leser bøker.

Som 1984 og Brave New World er Fahrenheit 451 en skremmende profetisk bok om hvordan media, narkotika og ønsket om konformitet holder den vestlige sivilisasjonen slave. Omtalen er oversatte utdrag av forlagets omtale. Oversatt av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 171 s. Opprinnelig utgitt i 1953. 

Fahrenheit 451 av Ray Bradbury

Huxley, Aldous: Fagre nye verden

Provokasjon, anklageskrift, dystopisk roman. Fagre nye verden skulle bli den framsynte Alodous Huxleys mest berømte roman - en bok som fortsatt er skremmende aktuell over 80 år etter at den kom ut første gang. 

Vi blir kjent med en verdensstat der ALT har sin plass i et nøye orkestrert hierarki og der de siste «vilde menneskene» er sperret inne i reservater. Alfaene er genetisk bestemt til å være den herskende eliten, mens de underliggende kastene er programmert til å være fornøyd med sin plass i samfunnet.
I dette samfunnet der lykken er nedfelt som lov, er familie, monogami, følelser, tradisjon og kultur bannlyst. Men én mann har sluppet gjennom nettet, og må gjøre noen viktige valg når det gjelder tilhørighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 267 s. Opprinnelig utgitt i 1973.

Fagre nye verden av Aldous Huxley

Orwell, George: 1984

Klassikeren 1984 av George Orwell er en av litteraturhistoriens viktigste bøker, og er selvskreven i en liste som dette. Boka ble utgitt i 1949 og beskriver et fremtidssamfunn der hele samfunnet er kontrollert av en teknologisk “Storebror” som har kameraer og mikrofoner overalt som overvåker deg hele døgnet for å passe på at befolkningen gjør sitt for å støtte nasjonen og lederen. Vi følger Winston Smith som arbeider som historierevisjonist i Sannhetsministeriet, der han skriver om gamle avisartikler og bøker slik at de alltid skal presentere den ønskede sannheten for nasjonen. Hvor langt er en overvåkningsstat villig til å gå for å beholde makten? Omtalen er utarbeidet av Helge Risvand. Omfang: 361 s. Opprinnelig utgitt i 1949.

1984 av George Orwell

Zamjatin, Jevgenij: Vi

Vi var den første boken til å bli forbudt av det sojvetiske regimet, i 1921, og ble ikke utgitt i Russland før i 1988. Boken ble for første gang publisert, oversatt til engelsk, i 1924, og fikk stor inflytelse på forfattere som Aldous Huxley, George Orwell, Vladimir Nabokov, Ayan Rand og Kurt Vonnegut. 

I Zamjatins dystopiske fremtidsvisjon er mennesket frarøvet sin individualitet og redusert til et nummer i en rekke. Styresmaktene har annonsert at de har funnet grunnen til den utbredte følelsen av uro blant folket: Det eneste som står i veien for menneskets lykke er dets evne til å fantasere; om innbilningskraften viskes ut, vil det siste hinder for menneskets fullkommenhet være fjernet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 298 s. Opprinnelig utgitt i 1924.

Vi av Jevgenij Zamjatin

Du finner flere bøker om blant annet temaet politikk her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙