Hva leter du etter?

Hvilke utfordringer har Brasil?

Forskjeller mellom fattige og rike, kriminalitet, bevaring av regnskogen, korrupsjon og sterke politiske fronter er noen av Brasil sine utfordringer.

Korrupsjon og politiske utfordringer

Valget i 2018 var preget av grunnleggende politiske og ideologiske konflikter. Under valgkampen var det en strøm av falske nyheter på sosiale medier. Bolsonaro, som har blitt kalt Brasils Trump og har hatt en rekke kontroversielle utspill, ble valgt til Brasil sin nye president. Han er blant annet klimaskeptiker og har uttrykt seg i positive ordlag om tiden med militærdiktatur i Brasil. Det har gjort mange bekymret for demokratiet i Brasil og for kampen mot global oppvarming, hvor Brasil med sin regnskog spiller en avgjørende rolle. Begynnelsen av hans regjeringstid har vært preget av interne konflikter, sjokkerende tweets og korrupsjons etterforskning av slektninger og eget parti. Politisk har en foreløpig sett lite til nye retningsvalg. Han har utpekt Ricardo Salles som ny miljøminister, han har tidligere bemerket seg med å ha manipulert reguleringskart til fordel for utbyggere i beskyttede skogområder.

Korrupsjon har satt sitt preg på både økonomien og politikken i Brasil. Flere tidligere statsministere er anklaget for korrupsjon. Lula er fengslet for korrupsjon, Dilma Rousseff er dømt for økonomiske misligheter, og Michel Temer er arrestert og anklaget for korrupsjon. Mange på venstresiden mener at beskyldningene mot de to første er en del av politiske kampanjene og anklagene ikke har vært reelle, eller er tatt ut av proporsjoner. Noen mener også at anklagene har vært fremsatt for å dekke over egen korrupsjon. Det er liten tvil om at korrupsjonen har gjennomsyret politikken, byråkratiet og næringslivet i Brasil, og gjør det fortsatt.

Fattigdom og forskjellene mellom fattige og rike i Brasil

Brasil hadde en periode med økonomisk vekst og en aktiv politikk mot fattigdomsproblemene i landet, men forskjellene mellom rike og fattige og forholdene i enkelte byområder en fremdeles en stor utfordring for Brasil. De siste årene har økonomiske nedgangstider, og en reversering av reformer for å lette kårene for de fattigste gjort situasjonen verre.

Statistikk om ulikhet
Brasil er et av landene med størst forskjeller i verden. Det finnes et statistisk mål for å beregne forskjellene mellom fattige og rike som kalles Gini-indeks. I følge Verdensbanken hadde Brasil en Gini-indeks på 53,3 i 2017.

Fattigdom i Brasil:

Kriminalitet:

Brasil er at av landene med mest kriminalitet og drap i forhold til befolkning i verden. I 2016 ble det registrert 61 283 drap i Brasil, flere enn i noe annet land.

Brasil sin økonomiske utvikling

Fra rundt år 2000 hadde Brasil en periode med sterk økonomisk vekst. Men i 2011 snudde den økonomiske utviklingen, og landet har vært sterkt preget av en svakere økonomi.

Globale klimakrisen, regnskogen og indianerne i Amazonas

Brasil er et av landene i verden med mest regnskog. Hvordan regnskogen forvaltes har store konsekvenser for klimaet på hele kloden. Brasil sin prioriteringer i forhold til økonomisk vekst og bevaring av regnskog og urbefolkningen som bor er en svært viktig faktor for fremtidens globale klima. Mange er bekymret for regnskogen i Amazonas etter at Bolsonaro ble valgt til president. URIX: Mange frykter for Brasils regnskog.

Gatebarn og menneskehandel i Brasil

Se Nord-sør-bibliotekets svar på spørsmål om menneskehandel.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙