Hva leter du etter?
Ut av skyggene av Shazia Majid forside

Fordypningsoppgave om æreskultur og kulturkræsj

SPØRSMÅL: "Hei, jeg har et særemne i norsk og sliter litt. Vi fikk oppgaven litt før jul om å lese to bøker og så sammenligne dem. Fristen er nå om to uker og jeg har fortsatt ikke klart å bestemme meg helt.

Jeg har blitt anbefalt enten Skamløs, Skal du gifte deg snart eller Ut av skyggene. Her er tema æreskultur og kulturkrasj. Hvilken bok burde jeg velge, og hvordan kan jeg klare å få frem virkemidler/formidling istedenfor kun handlingen?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Det kan være fruktbart å sammenlikne Skamløs og Ut av skyggene i fordypningsoppgaven din, fordi disse bøkene har et tydelig fokus på æreskultur og kulturkrasj. For å svare på en problemstilling, i stedet for å bare sammenlikne og gjenfortelle handling og tanker i bøkene, er det viktig å se på hvordan forfatterne har skrevet dem. Du kan for eksempel undersøke hvordan de bruker litterære virkemidler for å få fram budskapet sitt. Du kan også undersøke hvordan forfatterne har strukturert bøkene og hvordan dette påvirker innholdet og budskapet. Videre kan du sammenlikne virkemidlene i de to bøkene, og peke på likheter og forskjeller knyttet til framstillingen av æreskultur og kulturkrasj.

Det er mange mulige problemstillinger du kan velge, men her er noen eksempler på spørsmål som kan være interessante å svare på:

  • Hvordan framstiller forfatterne æreskultur og kulturkrasj i bøkene sine, og hvordan påvirker det leserens forståelse av disse temaene?
  • Hvordan bruker forfatterne litterære virkemidler for å få fram temaene æreskultur og kulturkrasj i bøkene sine?
  • Hvordan har forfatterne strukturert bøkene sine og hvordan påvirker det framstillingen av æreskultur og kulturkrasj?
  • Hva er de viktigste likhetene og forskjellene mellom hvordan æreskultur og kulturkrasj blir framstilt i Skamløs og Ut av skyggene?
  • Hvordan påvirker æreskultur og kulturkrasj kvinner i bøkene Skamløs og Ut av skyggene, og hva kan dette fortelle om kvinners liv i den virkelige verden?

Lykke til med oppgaven!

Vennlig hilsen Hild

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙