Hva leter du etter?
Maus av Art Spiegelman utdrag av forside

Fordypningsoppgave om Maus og Kamerat Napoleon

SPØRSMÅL: «Jeg skal skrive en temabasert fordypningsoppgave om Maus av Art Spiegelman og Kamerat Napoleon (også kjent som Animal Farm) av George Orwell. Temaene er: Demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring.

Begge bøkene forteller om dyr som blir behandlet dårlig av deres korrupte ledere. Kan dere hjelpe meg med å finne en passende problemstilling?»

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Bøkene du skal skrive om er klassikere som har flere fellestrekk, og derfor passer det godt å sammenligne dem i en oppgave slik du skal gjøre.

Du har sikker lest litt om bøkene, og fått med deg at de handler om mennesker, selv om den ytre handlingen har dyr som hovedpersoner. I Spiegelmans bok er dette lett å se, ved at nazistene er katter, polakkene er griser og jødene tegnet som mus. I George Orwells bok ser man ikke det metaforiske i fortellingen om dyrene like enkelt, og romanen er ikke like tett knyttet til én spesifikk historisk epoke som Maus er.

Jeg tror det lureste er å skrive om disse bøkene med utgangspunkt i temaet Demokrati og medborgerskap. En mulig problemstilling kan for eksempel være «Hvordan skildrer Maus og Kamerat Napoleon farene ved totalitære regimer?». Begge bøkene handler om despotiske styreformer, og hva de gjør med innbyggerne, men bøkene tar for seg dette på ulike måter. Hvilke litterære virkemidler bruker forfatterne i sin skildring av ødeleggende styreformer? Hva betyr det for lesningen at bøkene har dyr som hovedpersoner?

Tegneserien har nødvendigvis andre virkemidler enn romanen, så der må du se på det grafiske ved boka i tillegg til teksten – dette henger jo tett sammen i en tegnet historie.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙