Hva leter du etter?
Portrett av Sigrid Undset (Wikimedia Commons/Ernst Rude https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sigrid_Undset_OB.NW1297.jpg)

Fordypningsoppgave om Sigrid Undset

SPØRSMÅL: "Hei, Jeg er en elev på studiespesialiserende. Siden jeg nå går VG3, skal jeg i den sammenheng skrive fordypningsoppgave. Jeg vurderer å velge en bok av Sigrid Undset som primærlitteratur til fordypningsoppgave. Har særlig sett på «Jenny» og «Kransen».

Har dere noen tips til gode problemstillinger til en slik oppgave? Og har dere eventuelt forslag til en bok til sammenligning hvis det hadde vært aktuelt?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Både Kransen (1920) og Jenny (1911) av Sigrid Undset er interessante verk å undersøke i en fordypningsoppgave. Hvis du velger Kransen, kan boken til Line Norman Hjorth og Vigdis Hjorth Kristin må vekk (2022) være verdt å se nærmere på som sekundærlitteratur. Her leser de Kransen fra et metoo-perspektiv. Du kan finne en annen bok med metoo-tema å sammenlikne med. Vi har en liste over metoo-romaner her.

En problemstilling kan for eksempel være: «Hvilke konsekvenser får metoo-episoden for hovedkarakterene (Kristin og X) i romanene (Kransen og X)?»

Hvis du velger Jenny, kan det være interessant å undersøke vilkårene knyttet til å være kvinne og kunster, på begynnelsen av 1900-tallet. Finnes det for eksempel en konflikt her? Kanskje du kan sammenlikne med en nyere roman som berører de samme problemstillingene, for eksempel Eufori – en roman om Sylvia Plath (2021) av Elin Cullhed.

Lykke til!

Vennlig hilsen Hild

Lignende spørsmål

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙