Hva leter du etter?
Slavehandel

Hva var prisen på en slave?

Hvor mye kostet en slave under den transatlantiske slavehandlene?

Prisen på slaver varierte mye over tid, sted og hvilken slave det var. Å overføre valutaen til dagens pengeverdier byr også på noen utfordringer.

I boken Slaveskipet Fredensborg kan du lese at slavetakstmannen Ludvig Ferdinand Rømmer mente at prisen på en mannlig slave var 96 riksdaler, eller 6 unzer gull i 1749.

I følge denne kalkulatoren til Norges Bank blir det over 50 000 kroner med dagens valuta. Siden riksdaler neppe var gangbar mynt i Afrika på 1700 tallet ble det gjerne betalt med andre varer når en kjøpte slaver av afrikanske slavehandlere før en dro over Atlanterhavet. Hvis vi også sjekker prisen på varene som i boken over ble brukt for å bytte til seg en slave med kalkulatoren så framstår de som svært høye. Det spørs om ikke en lurte de afrikanske slavehandlerne her, eller at Ludvig Ferdinand Rømmer også beregnet frakt på importvarene de hadde med seg fra Europa. Dette var en del av trekanthandelen som førte til stor profitt for redere i Europa og Nord-Amerika.

Da kan man også forvente at prisen på slavene blir betraktelig høyere etter den farefulle frakten over Atlanterhavet. I følge kildene til den samme boken var prisen omtrent 230 riksdaler for en slave i 1768 på St. Croix i Karibia. Ifølge kalkulatoren til Norges Bank må det ha vært en kraftig inflasjon mellom 1749 og 1768 for dette blir likevel bare litt over åttitusen kroner i dagens valuta.

I boken Den atlantiske slavehandelen blir det oppgitt at prisen på en slave på Christiansborg i Afrika var omtrent 160 rdl i 1780, noe som skal ha utgjort nærmere 70 000 kr. Prisene som er oppgitt i pund i den samme boken virker noe lavere en prisen i riksdaler, Bank of England - Inflation calculator

Priser på slaver i sørstatene i Nord-Amerika

I denne rapporten kan en lese at prisene varierte svært mye i ulike perioder og for ulike slaver. Før 1770 kostet en slave over 50 000 kr. (6 000$) i dagens valuta, etter 1770 kunne en slave koste over 90 000 kr. men prisene skal ha falt igjen rundt 1800 tallet.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙