Hva leter du etter?
2001 en rom-odyssé av Arthur C. Clarke

Fantastisk litteratur

Fantastisk litteratur kan være så mangt, og det er ikke begrenset til en enkelt sjanger.

Det finnes framtidig samfunnskritikk, krim i verdensrommet og kjærlighetsskildringer mellom enhjørninger, bare for å nevne noen. Felles for god fantastisk litteratur er at den sier minst like mye om samfunnet den skrives som samfunnet det skrives om.

De aller fleste titlene på disse listene er oversatt til norsk, men ikke alle er tilgjengelige på Sølvberget. Noen er tilgengelige på Nasjonalbibliotekets side Nettbiblioteket, andre kan bestilles fra andre bibliotek i Norge. Be oss gjerne om hjelp til å bestille inn.

En del av titlene finnes også i Bookbites.

Science fiction

Science fiction er blitt definert som «Fantasirike romaner og historier sentrert om en eller annen påstått, ofte utrolig, vitenskapelig nyvinning». (Webster’s New World Dictionary, 1959) Senere er dette blitt tydeliggjort med at den vitenskapelige eller samfunnsmessige nyvinningen skal være et grunnleggende element i samfunnet som beskrives, ellers vil det bare være «Cowboy og indianere med strålepistoler».

Noen viktige før 1900:

Mellom 1900 og 1960:

Science fiction etter 1960:

Norsk science fiction:

Dystopier

Allerede i 1516 utga Thomas More romanen Utopia, en drømmeaktig beskrivelse av et framtidssamfunn som har utviklet seg til alles beste. En dystopi er det diametralt motsatte: Et samfunn der utviklingen er på alle måter negativ. Dystopier har oftest som motiv negative (marerittaktige, foruroligende, nedtrykkende, skremmende) samfunn som er vrengebilder av, eller advarsler mot, samfunnsmessige utviklinger i forfatterens samtid.

Noen få dystopiske filmer det er verdt å få med seg:

Fagbøker om emnet:

Fantasy

Mens endringene i ccience fiction er vitenskapelig begrunnet, er fantasy overnaturlig og magisk. Magien kan gi seg uttrykk i magiske vesen som vampyrer, troll og enhjørninger, eller at personer i samfunnet utøver magi. Igjen må det overnaturlige spille en vesentlig rolle i samfunnet og historien; det er ikke nok med rytterscener på enhjørninger i stedet for hester. Fantasy kan deles inn i flere undersjangere.

Reise mellom verdener:

En eller flere personer fra vår dagligdagse verden reiser ved hjelp av magi til en annen verden. Som regel får de et oppdrag der.

Høy fantasy:

Finner sted i en alternativ og gjennomgående magisk verden.

Urban fantasy

Finner sted i vår hverdagslige verden, men med viktige magiske elementer. Ofte finner handlingen sted i en større by, oftest i nå-tid.

Mørk fantasy

Fantasy med elementer fra skrekklitteratur. Ofte glidende overgang til gotiske romaner

Humoristisk fantasy:

Fantasy har lett for å ta seg selv forferdelig alvorlig. Det finnes gode unntak.

Kontrafaktisk litteratur

Litteratur der det allerede på tidspunktet da boka ble skrevet er tydelig at det ble ikke slik. For eksempel bøker om at Tyskland gikk vinnende ut av andre verdenskrig, Norge fremdeles er i union med Sverige på 1920-tallet, eller at en jødisk stat ble opprettet i Alaska.

Fagbok om emnet:

Øystein Sørensen: Historien om det som ikke skjedde : kontrafaktisk historie (2004)

Gotiske romaner

Gotiske romaner, på engelsk «gothic novels», er en litterær sjanger som tilhører romantikken og har alltid stått sterkt i Storbritannia hvor den begynte med The Castle of Otranto (1764) av Horace Walpole. Sjangerens etterfølger er moderne skrekklitteratur – såkalte «nygotiske romaner» – som har ført til at ordet «gotisk» har kommet til å bety mørkt, forskrekkelig og gruoppvekkende. Gotiske romaner kjennetegnes av en fascinasjon for alt mystisk, mytisk og middelaldersk. Bøkene tar for seg tilværelsens gode og onde krefter, mørke makter, det overnaturlige, og er henlagt til storslåtte slott og ruiner i ville, øde landskaper.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙