Hva leter du etter?
Harald Harestad portrett svart/hvitt

Plateprat med Harald Harestad

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Harald Harestad

Hei!

HALLO!

Om noen spanderer. Hva drikker du? Pils!

Beskriv deg selv med minst 5 ord. Støl, vimsete, teit, absurd og godhjerta.

Harald Harestad portrett svart/hvitt

Her på Biblå ønsker vi å løfte frem bra musikk og inspirere til nye lytteopplevelser. 3 Favoritt album?

Veldig vanskelig å velge kun 3, men det får i denne omgang bli «Fun House» av The Stooges, «Sea of Cowards» av The Dead Weather og «Keep On Your Mean Side» av The Kills. «Fun House» er det albumet som for meg la ned loven om hva rockemusikk kan være. Et sonisk kart som blander rytme og kaos på en måte jeg trodde jeg ikke hadde hørt før. Det var ikke før et jeg hadde hørt på plata et par ganger før jeg innså at denne lyden var i nesten alt av moderne rockemusikk jeg hørte på den tiden. Det var som å finne moderskipet eller det forjette land. The Dead Weather plata er deres andre album og er et fantastisk og mystisk band i seg selv om har en helt særegen greie ved seg. Litt mytisk og kryptisk til tider, men det gjør bare at jeg liker det enda mer. Dess mindre jeg vet om bandet dess mer liker jeg det. «Keep On Your Mean Side» er debutplaten over alle debutplater for meg. Utrolig tro til hva og hvem bandet var på den tiden og hvordan de hørtes ut der og da. Alison Mosshart og Jamie Hince har vært viktige rollemodeller for meg siden.

3 Favoritt låter? Igjen vanskelig å bare velge 3, men disse har jeg hørt mye på i sommer:

"Taking Me Back" – Jack White, "United In Grief" – Kendrick Lamar og "Security" – Amyl & The Sniffers

Hva har du hørt på de siste dagene? Har hørt utrolig mye på siste platen til The Paranoyds som heter «Talk, Talk, Talk». Sykt kul og weird psych, garage rock! Har også begynt å høre på et band som heter Cleopatrick, spesielt låten «OK» Digger begge bandene! Fant også et kult band fra London som heter Island of Love som er ute med sin første EP. Fikk se dem live for ikke så lenge siden også. Verdt å få med seg!

Undervurdert plate? Overvurdert plate? Hmm...undervurdert plate. Fristet til å si alle mine favorittalbum siden jeg skulle så gjerne ønske at alle platene til alle mine helter var standard lektyre i hver eneste bar/venue her i byen. Men sånn er det! Får si at jeg syns at

">L.A. Witch sin «Play With Fire» fortjener mer oppmerksomhet og at folk her i byen må slutte å være redd for klang. Mer klang til folket!

Overvurdert? Alle plater med «Best Of» i tittelen. Best of ka då?? Hvorfor akkurat de låtene? Samleplater har aldri vært min greie.

Det tøffeste platecoveret? Vanskelig å slå Led Zeppelin I der.

Samler du på plater? Hvorfor? Yes, det gjør jeg. Det er en fysisk greie for meg. Liker å ha bøker, liker å ha DVD´er og liker å ha musikk i hyllene. Kan vel overføres fra da jeg begynte å lage musikk selv hvor man samlet på effektpedaler, gitarer; utstyr rett og slett. Vet at noen hater vinylsamlere eller ikke fatter oppstyret, men jeg elsker det. Får av og til forespørsler om å DJ´e på barer og da er det så kult å bruke timevis på å fylle totebag etter totebag med forskjellige plater for å sy sammen en megakul kveld. Har fått gitt ut et album på vinyl selv og fikk til og med være til stede da den ble trykket på T-Time Vinyl Plant – helt utrolig følelse. Sykt å se på at noe som startet i hodet mitt ble om til noe fysisk foran øyene mine. Magisk!

Favoritt blant fysiske platebutikker? Vinylpalass er en institusjon for meg. Fikk jobbe der noen år og det er første plassen jeg går for å handle plater. Kult med Blåveis og så selges det litt på T-Time Vinbar også. Egentlig er syns jeg alle platebutikker er fantastiske på sin måte. Skulle ønske det var flere av dem i byen som hadde fokus på forskjellige greier. Må si at jeg er fornøyd så lenge noen gidder å bruke tid på å åpne en butikk hvor musikk står i fokus. Det varmer!

Om du måtte velge: Björk vs. Madonna
Bjørk for min del, Madonna er Madonna og begge er ikoniske, men Bjørk ligger mitt hjerte nærmest.

Thomas Dybdahl vs. Morten Abel Har vært så heldig å få møte begge to og de er hyggelige og flotte mennesker. Dybdahl sin musikk har hatt større plass i mitt liv så langt så velger ham.

Will Oldham vs. Beck. Beck. Devil´s Haircut riffet er insane.

Iggy Pop vs. Lemmy Kilmister. Pff…Iggy all the way.

Green Day vs. Black Flag. Altfor enkelt; Black Flag, spesielt «My War» plata.

Vinyl, CD, Kassett eller Strømming når du spiller musikk hjemme? Om du skulle angi en omtrentlig % fordeling. 80% vinyl + 20% streaming. Elsker BandCamp og appen deres. Vanvittig bra lydkvalitet og så enkelt å støtte artister direkte. Ellers jobber jeg vegg i vegg med Norges eneste vinyltrykkeri så det blir 8 timer vinyl hver eneste arbeidsdag. Pleide å bruke Spotify, men som artist sitter man ikke igjen med så mye selv om du får godt med streams. «Internett-fame» eller en hype på Spotify er som regel en veldig flyktig greie sett ut i fra et lokalt band sitt perspektiv. Forskjellen på 1000 lyttere på Spotify og Bandcamp er at på Bandcamp kan du kanskje sitte igjen med noen kroner som kommer godt med.

Hva spiller du musikk på hjemme? Platespilleren til samboer Emilie. Husker ikke merket. JBL Xtreme via Bluetooth for digitale tunes.

Om du skulle lagd en kassettmix/spotifyliste til din kjæreste for å hylle kjærligheten, hvilke 3 låter ville være med? Ooooh, sykt kjekt spørsmål. «Love Interruption» av Jack White, “Oh Darling!” av Beatles og “Cut Like A Buffalo” av The Dead Weather. Den siste er kanskje ikke så romantisk av seg, men den er en felles favoritt i vår heim.

Hvilke 3 plater har påvirket/inspirert deg mest de siste 3 årene? «Devour You» av Starcrawler fikk meg gjennom pandemien. Godt stykke rock&roll med catchy riff og kule tekster. «Little Bastards» av The Kills; en sykt bra plate med tidligere uutgitte sanger og B-sides. «Weed Killer» og «Passion Is Accurate» er favoritter. The Kills er et band som aldri slutter å inspirere. Mosshart er en kunstner innen flere felt og hver gang hun legger ut noe på sosiale medier eller jeg får en sjans til å se henne live endevender jeg alt for å få det til. Absolutt et monster! «Harmonizer» av Ty Segall var definitivt et høydepunkt! Fra en fyr som gir ut album hvert eneste år og av og til flere av dem i året så var dette virkelig noe overraskende. Masse trommer maskiner, synther som høres ut som gitarer, gitarer som høres ut som synther – græla kult!

Noen ord om en fet spilleliste du vil dele? Nei, men kan anbefale å søke opp Third Man Records eller Suicide Squeeze på Spotify. Dette er sykt bra plateselskap som av og til legger ut kule playlists med masse fete greier på. Sjekk ut!

Noen musikkbøker du vil anbefale? «Monolithic Undertow» av Harry Sword. En bok som utforsker droning. Mye jeg ikke hadde tenkt på. Ellers er jo «Just Kids» av Patti Smith en klassiker som alle burde lese, spesielt hvis man er i band eller tenker starte et.

En roman som gjorde inntrykk på deg? For mange til å nevne. Akkurat nå leser jeg «Nine Bar Blues» Sheree Thomas, en bok så fantastisk og mystisk jeg ikke kan forklare hva den handler om en gang. Den må egentlig bare oppleves. «Hell´s Angels» av Hunter S. Thompson også.

Musiker/DJ som du har stor respekt for? Musikere jeg har stor respekt for finnes det mange av, for mange til å nevne alle. Lokalt så har jeg sans for Emilie Eie, Frank Tore Tjørhom, Priscilla Serrano, Anna Klungre, Jens Borge, Vidar Schanche. Dette er bare toppen av isfjellet. Ellers så har jeg hatt Alison Mosshart (The Kills/The Dead Weather) Sade Sanchez (L.A. Witch) Jack White (The White Stripes/The Raconteurs/The Dead Weather) Tom Waits og Bob Dylan som ledestjerner i mitt musikalske liv.

Minneverdig musikk øyeblikk? Første gang jeg spilte et utsolgt Folken som support for Skambankt. Syke greier. Det skjedde tilfeldigvis dagen etter jeg fylte 30 år også.

Beste konsert opplevelse? Jack White, Hammersmith Apollo I London tidligere i år. Det er det drøyeste. Man får ikke ha mobiltelefonen på og du må legge den i en slags sokk som du har på deg. 5000 mennesker som ikke stirrer inn i en skjerm og som må forholde seg til hverandre. Island of Love varmet opp også, det var stas selv om de ikke hadde den beste lyden. Får frysninger på kroppen den dag i dag når jeg tenker på den konserten. Har en tendens til å bable når jeg snakker om den konserten så jeg stopper der.

Favoritt festival? Musikkfest. Men det må sies at jeg ikke er en stor festivalgåer, jeg er mer en venue-kid. Elsker klubber og scener som har bookere som lager/kuraterer et program over flere måneder, som Folken, Tou og Martinique.

Drømmejobb? Booker på en eller annen venue i byen. Elsker tanken på å nørde musikk og få betalt for det. Elsker å planlegge konserter og prøve å finne en god balanse med tanke på representasjon samtidig som man utfordrer de normene man har lokalt her i Stavanger. Enten det eller så åpner jeg en vinylbutikk en dag.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk? Akkurat begynt på boksing. Opptatt av film, litteratur og kunst. Fotball er gøy!

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak? Rar, bråkete og i aller ypperste klasse.

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på? Hip-hop! Har fått sansen for en trommis som heter Daru Jones som snakker masse om en fyr som het J Dilla. Har bare rukket å høre noen låter, men virker veldig interessant!

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta? Rundt 11-12 tror jeg da jeg hørte «New Born» av Muse for første gang.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden? Muse, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Tom Waits, Queens of the Stone Age og Rage Against The Machine var vel de det gikk mest av. Hører på alle den dag i dag utenom Muse.

Hvilken type musikk likte dine foreldre? Far er ekspert på heismusikk mens mor hører kun på Benedicte Adrian og System Of A Down. Sær blanding, men man velger ikke sin familie. Er glad i dem for det om altså.

Har musikksmaken din endret seg? Ja, men også nei. Man endrer seg som person hele tiden etter vært som årene skrider frem. Hvis jeg ser tilbake på hva jeg likte som tenåring så er det jo enda rock det går i, kanskje mer ekstreme lydbilder bare. Vil også si at jeg kanskje er mer åpen for all musikk nå enn jeg var når jeg var yngre. En god låt er en god låt, uansett hvilken sjanger det er.

Et musikalsk 10 år om du måtte velge: Usikker på dette. Føler det er veldig vanlig å drømme seg vekk til et tiår man ikke har levd igjennom selv og kun se det positive eller de fine, flotte sidene av 60, 70 og 80-tallet. Hadde ikke vært meg i mot å opplevd 14.juli på The Gold Dollar i Detroit 1997 for det om. Har en anelse om at det var en spesiell kveld. Utenom det så liker jeg meg godt i 2022, med alle våre utfordringer og lidelser. Det finnes mye håp der ute og så mange fantastiske folk som trøkker på og lager nye og spennende musikk i Stavanger og jeg nyter å være en del avmiljøet vårt.

Er du nostalgisk? Ikke noe særlig. Er mer opptatt og nysgjerrig på fremtiden og hvordan ting fungerer om 20-25-30 år. MEN! Det betyr ikke at jeg ikke liker historie og liker å oppdage hvordan ting ble lagt, bygd eller brukt før. Elsker musikk helt tilbake til 1930-tallet samtidig som jeg digger lyden av 2022 også. Det er noe fint å tenke på noe som har vært og som ikke er mer. Kanskje derfor jeg liker konserter så mye. Det er et øyeblikk som er der og da ikke før og ikke senere. Det er kult å være en del av.

Hvor oppdaterer du deg på musikk? Pleide lese anmeldelser i aviser, men skuffende få som gjør det lengre. Kan finne på å surfe på Pitchfork, Disharmoni, Gaffa eller Rolling Stone fra tid til annen, men bruker heller tid på følge band på Instagram. Der finner jeg ut av konserter, nye utgivelser, og masse nye band. Fant et dødsbra punkband som heter The Stools fra Detroit på den måten som igjen førte til at jeg kom over Toeheads som The Stools turnerte med. Honest Critique hører til på Instagram blant annet og jeg elsker deres anmeldelser av ting og tang. Kåte Klør fikk nettopp en dårlig anmeldelse av dem og jeg har aldri vært stoltere.

Har du noen personer som har viktig for din musikksmak? Mye andre musikere jeg treffer på. Litt som jeg var inne på ved forrige spørsmål; liker du ett band så finner du fort et annet. Skal du se en konsert? Finn ut hvem som er support. Liker du et album? Finn ut hvem som mikset det eller produserte det, så har du fort 10-12 nye plater å høre igjennom. Vidar Schanche har tipset meg om mye, Cyril Jacob har gitt meg utrolig mye god musikk å høre på. Ellers hjelper det å jobbe tett med bookere og diverse musikknerder.

En mentor som du har lært noe spesielt av? David Pickett fra Panic Attack har vært viktig for meg som person fra tid til annen. Ellers lærer man mye fra de man spiller med. Sondre og Thomas fra Mudslide spiller med Kåte Klør av og til og de gjør meg alltid til en bedre utøver med energien sin. Emilie og Frank Tore er også med der og vi tre snakker aldri om noe annet enn musikk så der lærer jeg noe hver eneste gang vi henger ut sammen.

Favoritt instrument? Hadde jeg vært 12 år i dag hadde jeg lært meg trommer. Elsker enda gitar da så får blir den.

Akustisk eller elektrisk? Begge er fantastiske på sin måte, men elektrisk er nærmest hjertet akkurat nå.

Falskt eller Auto-Tune? Ja takk begge deler! Auto-Tune hvis det er T-Pain. Digger det han gjorde. Falskt funker dødsbra i punk, garagerock eller i grunge. Passer også bra til en moden Merlot eller en Chardonnay.

Favoritt produsent? Tchad Blake. Han remikset nettopp hele «No Wow» platen av The Kills og har jobbet med Thomas Dybdahl blant andre. Har en kollega som tapte en mix-off mot ham en gang, kjempekjekk historie!

Favoritt Studio? Toe Rag Studios i London er en drøm. Ingenting av utstyret som brukes der ble lagd etter 1970. The Kills, The White Stripes og et par andre kule band har spilt inn der. Signerte nesten en avtale om å spille inn en EP der en gang, men vi pinglet ut da de skrev bandnavnet vårt feil i kontrakten. Tanken var «hvis de skriver navnet vårt feil, hva annet har blitt gjort feil?» Rart å tenke på nå, siden alt hadde mest sannsynligvis godt helt fint og vi hadde vært en veldig fin erfaring rikere, men den tar vi en annen gang.

Favoritt plateselskap? Third Man Records, uten tvil. Så mye bra og eklektisk musikk som kommer derfra. Suicide Squeeze på en veldig fin andre plass. Drag City, Domino og Subpop må også få en fin shoutout.

Er det en musiker eller band i Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet? Er det en musiker eller band i Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet? Er så mange som kan bli nevnt her: Anna Klungre, Frank Tore Tjørhom, Joggedress, Dead Junkie Fever, Los Twangheads, Emilie Eie. Flying Furs vil jeg trekke frem også. De er så rå og helt i starten av å finne ut av hvem de er. Den råskapen som kommer frem i et nytt band er alltid fortryllende. Elsker det!

Har du noe du vil spørre deg selv om? Ja! Hvor la jeg nøklene?

En eller annen i Stavanger som du vil sender stafett pinnen videre til, sammen med en låt denne personen burde høre? Sender videre til kompis Frank Tore Tjørhom med låten «Blue Blood Blues» av The Dead Weather. Frank Tore er en kjernekar og en musiker av ypperste klasse. Han er rå på gitar, bass og ikke minst synth som han spiller i Kåte Klør. En ære å få spille med ham på jevn basis og en like store ære å få ha ham som venn.

Alle sangene:

Mer Plateprat

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙